Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

26 april 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården presenterat tre nyförvärv, Victor Ejdsell har förlängt kontraktet med Färjestad och tre SHL-spelare har skrivit NHL-kontrakt.


Tre nyförvärv till Djugården – men Axelsson lämnar

Det fortsätter hända grejer i Djurgården. För en dryg vecka sedan meddelade de att sju spelare, vars kontrakt gick ut, inte skulle bli kvar. Nu är det även bestämt att Dick Axelsson lämnar Djurgården. Dick Axelsson har spelat de tre senaste säsongerna i Djurgården. Den gångna säsongen gjorde den offensivt skicklige forwarden 27 poäng och kom med det fyra i den interna poängligan.

– Såsom Dick själv redan kommunicerat på sociala medier kan vi bekräfta att Djurgården och Dick går skilda vägar. Dick har under sina tre säsonger i Djurgården varit en av våra mest produktiva spelare. Nu är emellertid tiden kommen att gå skilda vägar och vi önskar Dick ett stort lycka till i framtiden, kommenterar Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson.

Djurgården har även värvat spelare i veckan. Det står klart att tre spelare ansluter till klubben: Forwarden Filip Cederqvist, centern Filiph Engsund samt backen Rasmus Bengtsson.

20-årige Cederqvist har gjort 66 SHL-matcher (63 av dem i Växjö och tre i HV71.). Den senaste säsongen spelade han i allsvenska Tingsryd och där blev det 36 poäng på 51 matcher. Nu belönas han alltså med ett SHL-kontrakt, som är skrivet över två säsonger.

– Filip är en duktig skridskoåkare och en intensiv spelare som tidigt kom upp i Växjös herrlag. Inför säsongen som gick valde han spel i Tingsryd, vilket utvecklat hans spel i en positiv riktning, säger Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Filiph Engsund, 27, ansluter till Djurgården från Oskarshamn. Han har spelat de sex senaste säsongerna i den småländska klubben. Han var således med och spelade upp klubben i SHL för tre år sedan. Under sina två säsonger i SHL har Engsund gjort 32 poäng. Hans kontrakt med Djurgården gäller över kommande säsong.

– Filiph är tilltänkt att axla Tom Wandells roll med mycket ansvar i defensiva zonstarter och boxplay. Samtidigt har Filiph också goda offensiva kvaliteter, och kommer i sin centerfunktion att ha en viktig roll i att se till att så mycket av spelet som möjligt hamnar i offensiv zon, säger Joakim Eriksson.

Även Rasmus Bengtsson, 27, har skrivit på ett ettårskontrakt. Den offensivt skicklige backen har spelat de tre senaste säsongerna i Tingsryd. Den senaste var han lagkapten och han gjorde imponerande 13 mål och 24 assist. Med det blev han tvåa i backarnas poängliga i HockeyAllsvenskan.

– Först under de senaste två säsonger har Rasmus kunnat nyttja sin offensiva spelstil på ett dominerande sätt. Rasmus har en väldigt fin rörlighet i sitt spel, har ett bra passningsspel och är duktig från point-positionen i powerplay, säger Joakim Eriksson.

NHL-kontrakt för SHL-trio

Djurgårdens talang Alexander Holtz, 19, blev i höstas vald som nummer sju i draften av New Jersey Devils. Nu har skarpskytten skrivit på ett NHL-kontrakt på tre år med Devils. Holtz gjorde den gångna säsongen sju mål och elva assist på 40 SHL-matcher.

– Alexander har skrivit på ett treårigt avtal med New Jersey. Han har samtidigt ett år kvar på sitt avtal med Djurgården. I och med att Alexander blev draftad i första rundan kan New Jersey tillsammans med Alexander välja var de anser att det är bäst för Alexander att fortsätta sin talangutveckling. I NHL, AHL eller SHL - med andra ord Djurgården, säger Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Frölundas Karl Henriksson, 20, har skrivit på för New York Rangers. Han har skrivit på ett treårigt rookiekontrakt med New York-klubben. Henriksson gjorde sju poäng på 44 SHL-matcher den gångna säsongen.

– Så klart kul. Det är ju en dröm som går i uppfyllelse och som jag har jobbat hårt för, men tanken är väl att jag skall spela i Frölunda nästa säsong också, säger Henriksson till Frölundas hemsida.

Oskar Bäck skrev under onsdagen på ett treårigt rookiekontrakt med Dallas Stars, som draftade honom som nummer 75 totalt i 2018 års NHL-draft. Den gånga säsongen gjorde Bäck 14 poäng (4+10) på 52 matcher med Färjestad. 21-årige Bäck spelade JVM både 2019 och 2020.

Pettersson byter Djurgården mot Linköping

Jesper Pettersson återvänder till Linköping. Den 26-årige backen spelade i klubben mellan 2010 och 2014. Därefter gjorde han tre säsonger i Nordamerika innan han 2017 valde att återvända till Sverige. Men då skrev han på för Djurgården och där har han spelat de fyra senaste säsongerna. Den gångna är hans poängmässigt bästa i SHL då han svarade för 18 poäng (7+11). Men nu blir det alltså Linköping för Jesper Pettersson, som har skrivit på ett avtal som gäller över säsongen 2023/24.

– Jag vill ta en stor och ledande roll i laget. Nu har man varit med några år och jag vill få förtroende där ute i viktiga situationer. När de sätter in sina toppspelare i offensiv zon så vill man vara där inne och stänga ner för dem, säger Pettersson till klubbens hemsida.

Oskarshamn värvar från Danmark

Cameron Brace kommer att spela i Oskarshamn nästa säsong. 28-årige Brace kommer från två poängstarka säsonger i Danmark. Han lämnade Kanada för första gången 2019 för att spela i Herning Blue Fox. Där har han gjort två raka säsonger med 55 poäng. Han har gjort dessa 110 poäng på 78 matcher i den danska ligan. Men nu blir det alltså Oskarshamn för den kanadensiska forwarden. Kontraktet är skrivet på ett år.

– Jag skulle beskriva mig själv som en snabb, skillad ytterforward som gillar att påverka spelet högt upp i banan där jag får användning för mitt skott. I omklädningsrummet håller jag väl lite lägre profil men försöker alltid vara lättsam och lätt att ha och göra med, säger Brace till Oskarshamns hemsida.

Fabricius lämnar Luleå

I veckan fick trotjänaren Karl Fabricius beskedet att det inte blir något nytt kontrakt med Luleå. Under karriären har han gjort över 1000 matcher i SHL och SM-slutspelet. Av dessa har 849 varit i Luleåtröjan. Men nu blir det alltså inte några fler matcher i Luleå.

– Att lämna ett negativt besked till någon som Karl Fabricius är det absolut tyngsta med det här jobbet. Samtidigt är det vårt ansvar som sportsligt ansvariga att ta den här typen av beslut om vi tror att det är det rätta att göra, säger Luleås GM Stefan Nilsson.

Karl Fabricius:

– Att få spela med Luleå Hockey har sedan dess varit mitt drömjobb och inte en enda dag har det känts tråkigt att kliva in i omklädningsrummet och göra sig redo för träning eller match. Jag känner mig inte färdig och det känns tråkigt att inte få vara en del av klubbens fortsatta satsning mot guld men jag känner en oerhörd tacksamhet och stolthet över att ha fått representera klubben i så många matcher och säsonger.

Det står även klart att Chris DeSousa, som värvades under säsongen, inte kommer att spela i Luleå nästa säsong.

Ejdsell stannar i Färjestad

Victor Ejdsells framtid har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden. Nu står det klart att han stannar i Färjestad. Ejdsell, som den gångna säsongen gjorde 37 poäng på 52 matcher (tredje flest i laget), har bestämt sig för att stanna i Karlstad. Ejdsell har skrivit på för tre nya säsonger.

– Jätteskönt såklart. Victor är en kille som står för så mycket, inte bara på planen utan även vid sidan av. En ledare som växt enormt den här säsongen. Han kommer att vara nyttig för Färjestad BK framöver, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Färjestad har även plockat in backen Mattias Göransson, som de två senaste säsongerna har spelat i Leksand. Göransson, som är född och uppvuxen i Grums, gjorde fem säsonger i Nordamerika innan han gick till Leksand. Men nu blir det alltså Färjestad för Göransson. Parterna är överens om ett tvåårskontrakt.

– Med sina 191 cm blir han en rejäl gubbe framför vårt mål, något vi kanske har saknat lite. Vi spanade lite på honom redan då han gick till Leksand, men av olika anledningar blev det inget då. Men nu är vi glada att ha knutit Mattias till oss. Vi tror att han kommer att bli väldigt nyttig för oss, säger GM Peter Jakobsson.

Tambellini blir kvar i Rögle

Adam Tambellini, 26, har imponerat stort under sin första säsong i SHL. Kanadensarnen kom från Modo till Rögle inför den här säsongen och Tambellini gjorde 28 poäng på 37 grundseriematcher. Nu har Rögle och Tambellini kommit överens om ett nytt kontrakt som sträcker sig till 2024.

– Adam har snabbt acklimatiserat sig till SHL-spel och har visat att han är en av våra nyckelspelare. Han är en unik dynamisk poänggörare samtidigt som han tar ansvar i defensiven, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Hjalmarsson och Frölunda går skilda vägar

Forwarden Simon Hjalmarsson, 32, har de fem senaste säsongerna spelat i Frölunda. Under den här perioden har han varit med och vunnit ett SM-guld samt tre CHL-titlar. Men nu står det klart att Hjalmarsson, som har spelat tre VM-turneringar, inte blir kvar i Frölunda.

– Det är alltid jobbigt att säga hej då och speciellt till en kille som Hjalle. En grym spelare och karaktär som har betytt mycket för oss under många år, men allt har sin tid och det är stor rörlighet i den här branschen, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Leksand värvar från Oskarshamn

Max Veronneau, 25, var en stor anledning till att Oskarshamn lyckades undvika kval den här säsongen. Den kanadensiske forwarden gjorde 18 poäng, varav tolv mål, på 25 matcher. Det blir ingen fortsättning i Oskarshamn, men kanadensaren blir kvar i SHL. Han har nämligen skrivit på ett tvåårskontrakt med Leksand.

– Max har gjort ett stort avtryck i Oskarshamn. Han är en skridskostark spelare som kan skapa farliga situationer på egen hand. Han har dessutom ett bra skott, gott målsinne och en utmärkt blick för spelet. Vi ser verkligen fram emot att hjälpa Max att ta ytterligare steg i sin utveckling hos oss i Leksands IF, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Veronneau har tidigare i karriären noterats för 16 NHL-matcher (fyra poäng).

Östman till Malmö – och duo stannar i Redhawks

Malmös första nyförvärv till nästa säsong blir Kalle Östman. Den 26-årige centern har de två senaste säsongerna representerat Djurgården. Östman, som gjorde 25 poäng den gångna säsongen, har skrivit på ett tvåårskontrakt.

– Vi har följt Kalle under flera säsonger. Han är något av en late bloomer som nu visat vilken bra SHL-spelare han är. Min känsla är att han kommer att bli en jättebra center för oss, där vi också ser fortsatta utvecklingsmöjligheter. Han har både goda offensiva egenskaper, bland annat som spelfördelare, samtidigt som han tar ett bra ansvar över isen - som en klassisk svensk center, säger Mamlös sportchef Patrik Sylvegård.

Malmö har dessutom förlängt med två spelare: Johan Olofsson och Matias Lassen. Den sistnämnde har spelat tre raka säsonger i Redhawks och nu står det klart att det blir två till. Johan Olofsson kom till Malmö 2017 och den skridskostarke forwarden blir kvar i klubben till 2023.

– Under de här säsongerna har Johan blivit en ryggradsspelare hos oss. Med sin fart, teknik och vassa skott är han ett hot i offensiven och vi ser en potential i att han ska kunna göra fler mål för oss, säger Sylvegård.

Sex spelare lämnar Färjestad

Färjestad åkte ur i kvartsfinal mot Växjö och nu meddelar klubben att följande sex spelare fortsätter sina karriärer i andra klubbar: Arvid Holm, Linus Arnesson, Jonathon Blum, Niklas Lundgren, Albin Eriksson samt Oskar Bäck.

Flera spelare lämnar Oskarshamn

Även Oskarshamn har gått ut med att ett gäng spelare inte kommer att spela i klubben nästa säsong. Det handlar om följande spelare: Alexandr Sudnitcin, JC Lipon, Andrew O'Brien, Robert Sabolic, Max Veronneau (klar för Leksand), Adam Janosik, Jan Ordos, Kim Strömberg,Tex Williamsson (klar för Modo), Pontus Näsén, Emil Wahlberg, Filiph Engsund (klar för Djurgården) samt Markus Modigs.

Trio lämnar Linköping – men två spelare förlänger

Linköping klarade sig undan kval och nu har det börjat hända grejer i truppen inför nästa säsong, Josh Ho-sang, Dan Pettersson och Petteri Nikilä kommer inte att spela i Linköping nästa säsong.

Dessutom meddelar klubben att den talangfulla duon Elliot Ekmark, 19, och Arvid Costmar, stannar i klubben. Costmar har skrivit på ett ettårskontrakt medan Ekmarks avtal gäller över två säsonger.

– Det är såklart jätteskönt att få skriva på just med LHC. Det är en dröm som jag har sen jag började med hockey och att få göra det med LHC är speciellt, säger Elliot Ekmark till Linköpings hemsida.

Åtta spelare lämnar Leksand

Leksand har meddelat att följade spelare inte kommer att spela i klubben kommande säsong: målvakten Janne Juvonen, backarna Daniel Gunnarsson, Lucas Nordsäter och Mattias Göransson samt forwardskvartetten Daniel Olsson-Trkulja, Marek Hrivík, Peter Cehlárik och Otto Paajanen.

Som vi nämner ovan kommer Mattias Göransson att representera Färjestad kommande säsong och Daniel Gunnarsson har skrivit på för allsvenska Västerås