SHL-rekordet: Minnesvärda målvaktsinsatser

20 november 2020 10:00

Statistikdjupdykningarna är tillbaka. Idag tar vi en titt på minnesvärda målvaktsinsatser. Vi kikar på nollor, flest och längst, flest räddningar i olika grad och mycket annat.


Denna artikel baseras på hur historiken såg ut i skrivande stund den 20 november 2020

Målvakterna kan vara den stora skillnaden mellan framgång och fiasko. Ett misstag kan kosta en match, men räddningarna kan vinna både matcher, rädda kontrakt och vinna titlar.

"Han gav oss chansen att vinna idag" är en mening som, inte helt oförtjänt, använts i olika varianter genom hockeyhistorien när någon beskriver sin målvakt efter en heroisk insats och det finns de som gjort några enastående insatser.

Linköpings Mika Noronen stod för en enastående bedrift när han borta mot Rögle 2009 - en match vi för övrigt refererade till här i och med Jan Hlavacs hattrick - stoppade 51 av 54 skott när Linköping vann med 6-3. Finländaren innehar därmed rekordet för att ha fått flest skott på sig i en segermatch. Sju målvakter har genom tiderna fått 52 skott eller fler på sig och vunnit matchen.

Den målvakt som har stoppat flest skott i en seger är dock Anders Lindbäck som stoppade samtliga 53 skott när hans Timrå den 26 november 2009 bortabesegrade HV71 med 2-0. Det gör att Lindbäck också är den målvakt som fått flest skott på sig och hållit nollan. Ytterligare två burväktare har räddat 50 skott eller fler och hållit nollan; Linus Ullmark stoppade samtliga 50 Linköpingsskott den 20 november 2014 (seger 2-0) och Juha Pitkämäki stoppade 51 skott när hans Mora 3-0-besegrade Malmö den 2 oktober 2006.

När det gäller den fras som nämndes ovan, att målvakten gav sitt lag en chans, tar vi här en djupdykning. Vilken målvakt har egentligen fått flest skott på sig och ändå förlorat sin match med uddamålet? Svaret: Två målvakter delar på "förstaplatsen". Dansken Frederik Andersen (Frölunda) och Daniel Larsson (AIK). Båda har fått 52 skott på sig och ändå fallit på målsnöret. Larsson föll på straffar mot Skellefteå den 2 november 2013 (3-2) och Skellefteå var även inblandade när Andersen fick se sig besegrad trots en minst sagt heroisk insats. Med samma siffror, dock vid full tid, i samma arena - Skellefteå Kraft Arena - föll Andersen och hans Frölunda den 1 oktober 2011. Brynäsmålvakterna Bernard Starkbaum (2-1-förlust på straffar, 2014) och Johan Holmqvist (2-1, full tid, 2012) är de övriga målvakterna som stoppat minst 50 skott vid en uddamålsförlust.

Flest nollor - i kubik

Tolv målvakter har lyckats med bedriften att hålla nollan vid minst sju tillfällen under en och samma säsong. Tre sticker ut lite extra. Nyss nämnde Bernard Starkbaum höll, då i Modo, nollan åtta gånger under säsongen 2012/2013. Åtta nollor noterades även Frederik Andersen för under säsongen 2011/2012. Men Malmös målvakt Oscar Alsenfelt är ensam i att hålla nollan hela nio gånger under en och samma säsong, vilket han gjorde under säsongen 2016/2017.

Tre målvakter har hållit nollan tre gånger i följd och två av dessa gjorde det i princip samtidigt. Alexander Salak (Färjestad) och David Rautio (Luleå) inledde båda sin historiska svit den 25 oktober 2012 och fortsatte den fem dagar senare. Salak kompletterade sin trippel den 1 november och Rautio den 3 november. Värt att notera är att Rautios andra nolla kom i en straffseger mot Timrå (1-0) och insläppta mål vid straffläggning räknas ej som officiellt insläppta mål. Den tredje keepern att hålla nollan tre matcher i följd är Stefan Steen. Den dåvarande Färjestad-keepern nollade först Skellefteå den 28 februari 2017 innan han följde upp med att mota samtliga skott mot Luleå den 2 mars och HV71 den 4 mars. Värt att notera här är att sviterna räknas mot de matcher målvakterna har spelat, inte nödvändigtvis lagen.

Räddningsprocent och GAA

Oscar Alsenfelt figurerar på lite listor här och var och här är ytterligare en kategori Malmömålvakten toppar. Han har nämligen högst noterad räddningsprocent på en säsong med 94,46 procent, tätt följd av HV71's Linus Söderström (94,32). Duon noterades för dessa siffror under samma säsong, 2016/2017 och är även i topp gällande GAA (insläppta mål per match), denna gång med Söderström (1,34) i topp före Alsenfelt (1,56). Detta är på 52 spelade omgångar. Alexander Salak och Frederik Andersen toppar listan under den period man spelade 55 matcher på en säsong, båda med 1,62 i GAA. Noterbart för alla dessa är att målvakten i fråga måste ha spelat minst 40 procent av sitt lags matchminuter under säsongen för att tillgodoses statistiken.

Avslutningsvis bör nämnas de målvakter som fått flest skott mot sig på en säsong. Endast en målvakt har någonsin fått fler än 1500 skott på sig och det är Gustaf Wesslau. Djurgårdsmålvakten fick under 2011/2012 hela 1509 skott på sig, av vilka han stoppade 91,98 procent (eller de facto 1388 skott).