Kandidater till Månadens spelare

1 november 2022 15:00
Månadens spelare

Hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Här är kandidaterna till Månadens spelare för september/oktober.


Svenska Spel är sedan i år ny huvudsponsor till SHL. Tillsammans med ligan utser Svenska Spel Månadens Spelare där vinnaren tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor som ska gå till ett projekt som ska stärka svensk ishockey.

– Genom Hejapriset till Månadens Spelare tillför vi viktiga medel till projekt som utvecklar svensk ishockey. För oss är det viktigt att också visa vår uppskattning till de klubbar som bedriver en enormt betydelsefull verksamhet runt om i landet, och genom Hejapriset gör vi just det, säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

Här är kandidaterna för september/oktober:

Jonathan Pudas, Skellefteå

Förra säsongen snittade Jonathan Pudas över en poäng per match från sin backplats. Han har fortsatt att ösa in poäng den här säsongen. Han toppar hela SHL:s poängliga efter att ha gjort 21 poäng på 16 matcher. Mellan den 24 september och den 22 oktober gjorde han poäng i samtliga tio matcher Skellefteå spelade. Totalt har det blivit poäng i 14 av 16 matcher den här säsongen för Pudas.

Antti Suomela, Oskarshamn

Antti Suomela gör sin första säsong i Sverige och han har fått en minst sagt fin start på sin SHL-karriär. Den finske centern gjorde en assist i premiären och därefter har han fortsatt att vara en avgörande faktor för Oskarshamns offensiv. Han bildar en giftig kedja tillsammans med Patrik Karlkvist och Ahti Oksanen. Suomela är poängbäst i den trion med sina 20 poäng och med det är han tvåa i SHL:s poängliga.

Patrik Karlkvist, Oskarshamn

Förra säsongen tillhörde Karlkvist en fruktad trio med Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson. Till den här säsongen lämnade både Rosdahl och Olofsson Oskarshamn, men Karlkvists poängform har inte avtagit. Tvärtom. 30-åringen, som SHL-debuterade förra säsongen, har gjort hela tio mål på 14 matcher. Med det toppar han skytteligan. Dessutom har han gjort nio assist, vilket betyder att han är trea i poängligan.

Theodor Lennström, Färjestad

Theodor Lennström anslöt till Färjestad under förra säsongen och var en avgörande faktor till att värmlänningarna vann SM-guld. Den här säsongen har han fortsatt att visa vilken toppback han är. Något vi inte minst fick se i mitten av oktober när han gjorde fem poäng i en match mot Frölunda. Totalt har Lennström gjort 18 poäng på 14 matcher och med det är han tvåa i backarnas poängliga. Lennström är desstuom den spelare i ligan som snittar sjunde mest istid – 22:36.

Joel Lassinantti, Luleå

Luleå är det lag i ligan som släpper in minst antal mål. På 15 matcher har de släppt in 28 mål. I 14 av dessa matcher har Joel Lassinantti vaktat kassen, och därmed är han den målvakt som har stått mest så här långt. Han har också spelat väldigt bra. Han snittar minst antal insläppta mål per match – 1,48 i GAA. Dessutom är han trea när det kommer till räddningsprocent (92,61). Lägg därtill att han har hållit nollan vid fyra tillfällen. Ingan annan målvakt har hållit nollan fler än två gånger.