Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

6 februari 2023 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Brynäs värvat en dubbel världsmästare och HV71 har förändrat i ledarstaben.


Lindbom in som tränare i HV71

HV71 meddelade i veckan att huvudtränaren Tommy Samuelsson och assisterande tränaren Fredrik Stillman fick lämna sina uppdrag. I stället har Johan Lindbom plockats in som ny huvudtränare och Per Gustafsson är tillsammans med Charles Berglund assisterande tränare. William Rahm är kvar som målvaktstränare.

Johan Lindbom har därmed bytt roll från klubbdirektör till huvudtränare. En roll som han har haft tidigare. Lindbolm var huvudtränare under ungefär tre och en halv säsong och var med och vann SM-guld 2017. Lindbom har även en bakgrund som spelare i HV71, vilket även Per Gustafsson har. Gustafsson spelade 20 a-lagssäsonger i HV71. De senaste åren har han varit huvudtränare i HC Dalen, men nu lånas Gustafsson alltså in som assisterande tränare i HV71 resten av säsongen.

Finsk guldmålvakt till Brynäs

Brynäs har stärkt sin målvaktssida genom att värva in meriterade Jussi Olkinuora. På meritlistan hittar vi exempelvis dubbla VM-guld samt ett OS-guld. Han har även gjort tre säsonger i KHL samt 36 AHL-matcher. Han kommer närmast från Detroit Red Wings farmarlag Grand Rapids Griffins, där han har stått 15 matcher den här säsongen.

– När möjligheten att få in Jussi dök upp, var det inte mycket att fundera på. Han är en vinnare, en bra person och en fantastisk målvakt som kommer göra vårt lag starkare på alla sätt, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Olkinuora har skrivit på ett kontrakt för resten av säsongen.

Två kontraktsförlängningar

Både David Quenneville och Robert Leino har förlängt sina kontrakt i veckan. Den sistnämnde har skrivit på för två nya år med Örebro. Leino kom till klubben 2020 och har på sina tre säsonger i Örebro gjort 71 poäng på 141 SHL-matcher.

– Vi är jätteglada att Leino väljer att fortsätta sin hockeyresa hos oss i Örebro. "Bobby" som vi kallar honom är en laglojal spelare som är väldigt användbar i olika spelformer. "Bobby" är i en bra ålder och vi tror att han kan ta ytterligare steg. Under åren hos oss har han både spelat center och på en kant vilket vi ser som ett stort plus, säger Örebros GM Stefan Bentzén till klubbens hemsida.

David Quenneville, 24, är inne på sin andra säsong i Oskarshamn. I fjol blev det 23 poäng på 51 matcher. Den här säsongen står han noterad för 14 poäng (4+10) på 31 matcher. Nu är den högerfattade backen och Oskarshamn överens om ett nytt avtal som sträcker sig till våren 2025.

John Quenneville lämnar Leksand

John Quenneville har inte fått det att lossna i Leksand. Kanadensaren kom till klubben från en stark säsong med schweiziska ZSC Lions. I Leksand blev det tolv poäng på 19 matcher, men nu har Quenneville lämnat Leksand.

– John har uppträtt otroligt professionellt i de diskussioner om framtiden som vi har haft tillsammans och ju mer vi har pratat har känslan, från båda parter, varit att vi ska gå skilda vägar, säger Leksands GM Thomas Johansson.

Quenneville är i stället klar för AHL-laget Belleville Senators.