Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

3 maj 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Luleå värvat två spelare, Jacob Peterson har skrivit NHL-kontrakt och Linus Videll har återvänt till Djurgården.


Oskarshamn värvar trio

Oskarshamn fortsätter att knyta till sig spelare inför nästa säsong. Den här veckan har de gjort klart med målvakten Tim Juel, backen Robin Norell samt Johan Johnsson. För den sistnämnde blir det en återkomst i klubben. Han var inlånad från HV71 under tio matcher för två säsonger sedan. Den gångna säsongen tillhörde han AIK och där gjorde han 35 poäng på 49 matcher. Han har skrivit på för två år i Oskarhsman.

Även Tim Juel är klar för två säsonger. Det innebär att den 26-årige målvakten ska få göra SHL-debut. Han kommer närmast från spel i BIK Karlskoga, där han den gångna säsongen stod 40 matcher (26 vinster).

– Jag har varit på en lång resa för att ta mig upp i seriesystemet. Målet är så klart att alltid spela så högt upp jag kan så det är klart att det är kul att äntligen få chansen i SHL. Ända sedan tiden i Svenstavik har målet varit att spela på den här nivån, säger Tim Juel till Oskarshamns hemsida.

Oskarshamn har även plockat in in Robin Norell, 26. Backen kom till Djurgården som U13-spelare och sedan dess är Djurgården den enda klubben han har representerat i Sverige. Men nu blir det alltså en flytt till Oskarshamn för Norell, som även har gjort 136 AHL-matcher.

– Laget går före jaget, alltid. Det är det som är charmen med lagidrott och ishockey i synnerhet. Jag vill göra mitt och det innebär ett hårt jobb, ett bra skott och bra, enkla pass. Det ska bli skönt att få lite av en omstart och komma till ett nytt lag och en ny omgivning, säger Norell.

Cronholm till Linköping

Linus Cronholm byter Malmö mot Linköping. Den 20-årige backen har skrivit på ett tvåårskontrakt med östgötaklubben.

– Verkar vara som en sjukt bra klubb, en seriös klubb. Det känns som att de har goda ambitioner att ta sig framåt. Det är riktigt bra faciliteter med gym och omklädningsrum. Sedan verkar det vara en mysig stad så jag ser fram emot att spendera min tid här, säger Cronholm till klubbens hemsida.

Cronholm debuterade i SHL med Malmö säsongen 2018/19. Den gångna säsongen blev det 27 SHL-matcher (tre poäng). Han var även utlånad sex matcher till allsvenska AIK.

Videll och ytterligare två spelare till Djurgården

Linus Videll är tillbaka i SHL. Efter tio raka säsonger i KHL har den offensivt skicklige forwarden bestämt sig för att flytta tillbaka till Sverige. Han och Djurgården har kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig över säsongen 2022/23.

– Vi är mycket glada över att Linus valt att flytta hem till Stockholm och Djurgården trots erbjudande om fortsatt KHL-spel. Linus har under de senaste åtta åren varit en toppspelare i KHL och har under de senaste tre säsongerna gjort sina kanske starkaste prestationer hittills i sin karriär, säger Djurgårdens strategiske sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Videll har Djurgården som moderklubb och under karriären har han gjort 140 poäng på 281 SHL-matcher. I KHL har han levererat 285 poäng på 444 matcher.

Djurgården har även gjort klart med backen Josef Ingman, 26, närmast från Brynäs. Där har Ingman spelat de två senaste säsongerna, men stundtals har han fått sparsamt med speltid.

– Josef är en skridskostark offensiv back som vi följt noga de senaste två åren. Vi har varit lite förvånade över att Brynäs inte spelat honom mer än vad de gjort. Vi ser fram emot att erbjuda en större roll och bättre utvecklingsresa i Djurgården jämfört med den som han fått i Brynäs, säger Joakim Eriksson.

Djurgårdens tredje nyförvärv den gångna veckan var backen Linus Arnesson, och precis som Videll har han ett förflutet i klubben. Arnesson spelade juniorhockey i Djurgården och debuterade i SHL säsongen 2011/12. Han gjorde ytterligare tre säsonger i klubbens a-lag. Därefter har det blivit spel i Providence Bruins (AHL), Örebro samt Färjestad. Kontraktet med Djurgården är skrivet över en säsong.

– Enligt min mening återvänder Linus när han rimligtvis har sina bästa år som hockeyspelare framför sig. Han har under de sex år som gått sedan han senast spelade här samlat på sig värdefull erfarenhet av spel i olika internationella miljöer, såsom spel i Nordamerika och i det svenska landslaget, säger Joakim Eriksson.

Byter Mora mot Brynäs

Oscar Eklind blir Brynäs första nyförvärv inför kommande säsong. Den 22-årige forwarden har skrivit på för två år med Gävleklubben.

– En smart spelare som är pålitlig i försvarsarbetet och kan spela fysiskt. Samtidigt är han stark på pucken och kan skapa målchanser både för sig själv och sina medspelare, säger Brynäs assisterande tränare Mikael Holmqvist till klubbens hemsida.

De två senaste säsongerna har Eklind spelat i Mora. Den gångna säsongen gjorde den 190 centimeter långe forwarden 30 poäng på 52 allsvenska matcher.

Malmö värvar målvakt

Daniel Marmenlind gjorde stor succé den gångna säsongen i Västervik. Han hade bäst räddningsprocent i allsvenskan (92,4) och belönades med priset som ligans bäste målvakt. Nästa säsong kommer 23-åringen att representera Malmö.

– Daniel visade prov på ett stort spel under den gångna säsongen och har var HockeyAllsvenskans bästa målvakt. Vi tror väldigt mycket på honom och att han kan utvecklas till en toppmålvakt även i SHL. För oss känns det riktigt bra att ha det målvaktsparet vi nu har och jag ser framför mig att Daniel kan vara med och på allvar tävla mot Oscar Alsenfelt under vintern, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård till klubbens hemsida.

Dessutom står det klart att William von Barnekow, 18, har skrivit på sitt första SHL-kontrakt. Han och Malmö har kommit överens om ett tvåårskontrakt.

Peterson skriver NHL-kontrakt

Jacob Peterson, 21, lämnade Frölunda för spel i Färjestad inför den gångna säsongen. Där har Peterson tagit ytterligare kliv i sin utveckling och han noterades för 33 poäng, vilket är mer än en dubblering jämfört med säsongen dessförrinnan. Nu kommer belöningen: Peterson har skrivit på ett tvåårigt rookieavtal med Dallas Stars, som draftade Peterson i femte rundan, som nummer 132 totalt, 2017.

Luleå presenterar två nyförvärv och två kontraktsförlängningar

Luleå åkte ur i kvartsfinal mot Skellefteå och nu börjar lagbygget inför kommande säsong ta form. I veckan har norrbottningarna värvat backen Kim Johansson samt forwarden Vilmos Gallo.

Johansson är fostrad i Luleå och debuterade i SHL 2017/18. De tre senaste säsongerna har han spelat i HockeyAllsvenskan, två i Västervik och den senaste i Vita Hästen. Han gjorde 34 poäng på 51 matcher den gångna säsongen och nu blir det alltså en comeback i Luleå. Kontraktet gäller i två år.

– Han har förbättrat sin skridskoåkning, sin defensiv och varit en producerande spelare när han getts chansen i powerplay med Vita Hästen. Det skall därför bli spännande att se hans fortsatta utveckling tillsammans med oss på hemmaplan, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Även för Gallo blir det en återkomst i SHL. Den energiske ungraren har tidigare spelat i både Timrå och Linköping. Totalt har han gjort 143 SHL-matcher. De två senaste säsongerna har han spelat i finska KooKoo och där har han gjort 42 respektive 38 poäng.

– Han är en hårt jobbande forward som även har egenskapen att skapa målchanser för sig själv och sina lagkamrater. Den gångna säsongen har han gjort 20 mål i den finska högstaligan vilket vittnar om en potential som vi gärna ser mer av i våra färger, säger Stefan Nilsson.

Två andra spelare som kommer att spela i Luleå kommande säsong är backen Pontus Själin, 24, samt centern Carl Mattsson, 21. Den sistnämnde går in på sin fjärde säsong i klubben. Han gjorde nio poäng i grundserien den gångna säsongen. Han har skrivit på för två nya säsonger i Luleå.

– Carl Mattsson har fortsatt en bra utvecklingskurva och besitter en stark skridskoåkning som är väldigt nyttig i dagens hockey. En lulekille som har potential för många framtida säsonger tillsammans med Luleå Hockey, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

Själin har representerat Luleå sedan 2015 och backen, som snittade drygt 18 minuters istid i slutspelet, har förlängt med två år.

– Pontus Själin fortsätter att ta steg i sin utveckling. Den gångna säsongen har vi fått se en mer stabil spelare än tidigare och det finns fortsatt potential för utveckling, speciellt i det offensiva spelet, säger Stefan Nilsson.

Sallinen stannar i Brynäs

Finländaren Tomi Sallinen blir kvar i Brynäs. Finländaren har skrivit på ett nytt ettårskontrakt.

– Sallinen är en smart hockeyspelare som är användbar över hela banan. Vi vet vad vi får av honom och han står alltid för ett hårt jobb, säger Brynäs assisterande tränare Mikael Holmqvist till klubbens hemsida.

Den 32-årige centern kom till Brynäs från Färjestad under säsongen 2018/19. Han har även representerat Leksand och Djurgården i SHL-sammanhang. Sallinen, som har spelat tre VM-turneringar, gjorde 17 poäng på 41 matcher den gångna säsongen.

Trio blir kvar i Leksand

Den talangfulla duon Jesper Kandergård och Isak Rosén har skrivit rookiekontrakt med Leksand. Kandergård gjorde 46 SHL-matcher den gångna säsongen, slutspelet inräknat och han har skrivit på för en säsong till.

– Några av Kandergårds styrkor är hans intensitet, karaktär i sin träning och att han alltid är "på jobbet”, men det finns mer att hämta i honom, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

18-årige Rosén debuterade i SHL den gångna säsongen och han noterades för 22 matcher i grundserien. Hans nya avtal sträcker sig till 2023.

– Isak har alla verktyg i sin låda. Med verktyg menar jag spelsinnet, klubbtekniken, kreativiteten och skridskoåkningen, säger Thomas Johansson.

Dessutom blev det under söndagen klart att även Mattias Ritola stannar i Leksand. Ritola gjorde sin SHL-debut i just Leksand säsongen 2005/06. Därefter har det blivit 324 SHL-matcher (169 poäng). Han återvände till Leksand säsongen 2016/17 och han har spelat i klubben sedan dess. Nu har Ritola skrivit på för ytterligare ett år i Leksand.

– Mattias har ett enormt hjärta för Leksands IF och har funnits där i med och motgång för föreningen. Mattias har delar i sitt spel som verkligen sticker ut och kan vara avgörande faktorer i att vinna hockeymatcher, så var det självklart för oss att han skulle vara en del av Leksands IF även in i framtiden, säger Thomas Johansson.

...och här några spelare som lämnar sina SHL-klubbar

Ett gäng spelare kommer att lämna sina klubbar. Målvakten Jussi Rynnäs, och kanadensaren Tyler Morley flyttar från Linköping, men några nya klubbar är ännu ej presenterade. Patrik Lundh byter Linköping mot tyska Schwenninger Wild Wings. En annan som lämnar östgötaklubben är Mikael Frycklund och han är klar för Västerås.

Lucas Nordsäter har skrivit på för Södertälje. Även Mirco Müller lämnar Leksand, men någon ny klubb är ej klar. Marek Hrivík, SHL:s poängkung, har presenterats av Torpedo Nizhny Novgorod.

Fyra tidigare Oskarshamnssspelare har också gjort klart med nya klubbar. Markus Modigs går till Modo, Robert Sabolic till Krefeld Pinguine, Jan Ordos till Bili Tygri Liberec och Adam Janosik till BK Mlada Boleslav.

Dessutom står det klart att Viktor Backman och Malmö Redhawks går skilda vägar.

Henrik Eriksson blir inte kvar i Djurgården. I stället står det klart att Eriksson kommande säsong spelar i finska Sport.