Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

12 december 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Petrus Palmu skrivit på för Linköping och Örebro har värvat Radek Muzik från Luleå.


Montén stannar i LHC – men Persson lämnar efter säsongen

Tomas Montén kom in som assisterande tränare i Linköping när Gereon Dahlgren blev sjukskriven för en tid sedan. Dahlgren väntas vara tillbaka i Linköpings bås efter JVM, där han kommer att vara assisterande förbundskapten för Juniorkronorna. Linköping har ändå valt att förlänga med Montén. Han fortsätter som assisterande tränare resten av säsongen.

– Det är roligt att få fortsätta att vara en del av staben. Det har känts bra sedan jag kom in och jag ser fram emot en förhoppningsvis rolig andra hälft av säsongen, säger Montén till klubbens hemsida.

Däremot har Linköping gått ut med att Niklas Persson efter den här säsongen inte kommer att fortsätta som GM. Den förre landslagsspelaren var först assisterande GM till Fredrik Emvall en säsong, men tog över huvudansvaret från 2019/2020. Efter den här säsongen går kontraktet med Linköping ut och parterna har valt att inte förlänga det.

– Niklas har gjort ett väldigt bra jobb under sina år som General Manager. Man ska vara medveten om de förutsättningar som han har haft, då han till en början ärvde ett stort antal kontrakt och därefter gick vi in i en oviss tid med pandemin. Jag vill tacka Niklas för hans arbete och det engagemang han har lagt ner i jobbet varje dag och som jag vet att han kommer att fortsätta göra, fram tills dess att avtalet går ut efter säsongen, säger klubbdirektören Niclas Björkman till klubbens hemsida.

Duo till Linköping

Linköping har plockat in två finländare den här veckan. De har värvat både Jasse Ikonen och Petrus Palmu.

Ikonen har över 500 matcher i den finska högstaligan och inledde den här säsongen TPS. Han var med och vann finskt ligaguld med Kärpät 2018. Kontraktet med Linköping sträcker sig till den 24 januari.

– Jag är exalterad. Det här är en bra möjlighet för mig och jag ska göra mitt allra yttersta för att hjälpa laget. Jag har pratat med några finska spelare som har varit här tidigare och alla sa att det är en bra organisation och jag är glad över att vara här, säger Jasse Ikonen till LHC:s hemsida.

Petrus Palmu har skrivit kontrakt med Linköping till 2024. 25-åringen prisades som grundseriens bäste spelare i den finska ligan förra säsongen efter att ha gjort 59 poäng på 59 matcher. Han gick till Örebro inför den här säsongen, men där har han inte fått det att lossna. I stället kommer Palmu nu att representera Linköping.

– Det känns bra att vi får in Petrus i truppen, speciellt med tanke på läget vi befinner oss i med skador och avstängningar. Han kommer kunna hjälpa oss framöver, men vi är också beredda på att ha tålamod med tanke på att han inte har spelat på ett tag. Han har offensiva kvalitéer, vilket han har visat under sina år i finska ligan, säger sportchefen Peter Jakobsson.

Så till ytterligare en nyhet som gäller LHC: Målvaken Jesper Myrenberg är namngiven målvakt hos Djurgården och kan således gå fritt mellan klubbarna.

– Jesper har gjort en bra start på säsongen och tar kliv i sin utveckling hela tiden. Nu får han en möjlighet att få mer speltid i en bra miljö vilket blev en bra lösning för oss, Jesper och Djurgården, säger LHC:s GM Niklas Persson.

Muzik har bytt Luleå mot Örebro

Radek Muzik, 21, kom till Luleå Hockey 2018 och han har sedan dess spelat över 100 SHL-matcher i klubben. Förra säsongen gjorde han åtta poäng i grundserien, men han har fått sparsamt med speltid den här säsongen. I veckan stod det klart att den tjeckiske forwarden byter Luleå mot Örebro.

– För oss är det viktigt att förstärka vår trupp. I Radek får vi in en intensiv spelare som kommer att bidra med en bra energi och en stark kämpaglöd. Radek ansluter till oss direkt och är aktuell för spel redan i morgondagens match mot HV71, säger Örebro Hockeys GM Stefan Bengtzén till klubbens hemsida.

Kontraktet med Muzik sträcker sig till våren 2023.

Engstrand till Färjestad – och Wernblom lånas ut

Forwarden Eric Engstrand, 22, spelar resten av säsongen i Färjestad. Det betyder att han lämnar Malmö, efter knappt fyra säsonger i klubben. Där har han gjort tio poäng som mest under en säsong.

– Vi är jätteglada att kunna addera Eric till vår forwardsbesättning. Han är skridskostark för sin storlek och har även skicklighet att kunna hålla i puck. Vi tror att han kommer att komplettera den forwardssida vi redan har, och förhoppningsvis ta nästa steg i sin egen utveckling här hos oss, säger FBK:s sportfirektör Rickard Wallin

En annan Malmönyhet: Lukas Wernblom lånas ut till MoDo Hockey under två matcher. 22-årige Wernblom kom till Redhawks från Mora inför den här säsongen

– Detta ger Lukas möjlighet att få mer speltid kortsiktigt vilket gör att han kommer vara mer redo för oss över tid, säger Malmös sportchef Björn Liljander till klubbens hemsida.

Rögle skriver korttidskontrakt med back

Backen Theo Nordlund kommer närmast från spel i allsvenska Kristianstad. Där gjorde han 22 matcher under hösten, men den närmaste tiden kommer 20-åringen att spela med Rögle, för att täcka upp för Adam Engström som ska spela JVM. Kontraktet mellan Nordlund och Rögle gäller i en månad.

– Först och främst är det bra att vi får in Theo just nu med tanke på att vi har många av våra seniorer och juniorer iväg på landslagsspel. Han gör att vi säkrar upp numerären under den kommande månaden då både A-laget och juniorlagen har väldigt många matcher, säger Rögles assisterande sportchef Hampus Sjöström till klubbens hemsida.

Tre kontraktsförlängningar

Linus Nässén kom till Frölunda 2014 och SHL-debuten gjorde han 2018/19. Därefter har det blivit 126 SHL-matcher för den Skärgårdens SK-fostrade 22-åringen. Nu är han och Frölunda överens om ett kontrakt som sträcker sig till 2024.

– Linus är en kille och spelare vi tycker om. Han tar steg hela tiden och vi ser honom som en framtida kärnspelare, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Juniorerna Theo Keilin (Skellefteå) och Oscar Fisker-Moelgaard (HV71) har skrivit a-lagskontrakt med sina respektive klubbar. 19-årige Keilin, som den här säsongen har spelat 19 SHL-matcher, stannar i Skellefteå till 2024.

– Det känns kul att få skriva kontrakt med Theo. Han har tagit stora kliv i vårt juniorlag under den tid han varit här men även gjort bra ifrån sig a-laget. En kille som är seriös och ambitiös och har mycket spel i sig. Vi tror att han går en fin framtid till mötes i svart och gult, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Danske Oscar Fisker-Moelgaard, 17, har den här säsongen gjort fyra poäng på 16 SHL-matcher. Hans nya kontrakt med HV71 sträcker sig till våren 2025.

– Det känns naturligtvis fantastiskt att jag får chansen att fortsätta här i HV71. Jag är väldigt tacksam över all hjälp jag fått, både av lagkamrater och tränare, för att komma in spelet som är i SHL, säger Oscar Fisker-Moelgaard till HV71: s hemsida.