Lista: 5 noteringar inför kvällens matcher

26 januari 2023 13:00
I kikaren

Vi går in i den sista fjärdedelen av grundserien och oerhört viktiga poäng är på spel. I kväll spelas sju matcher och här är fem saker att hålla ett extra öga på under kvällens omgång.


Rosén är etta i mål- och poängligan – vid lika många spelare på isen

Robert Rosén är en av ligans absolut formstarkaste spelare för tillfället med tio poäng på de fem senaste matcherna. Därmed har han klättrat till femte plats i poängligan. Men kollar vi in vem som har gjort flest poäng vid lika många spelare på isen är faktiskt Växjöcentern etta. Rosén har gjort 25 poäng vid lika många spelare på isen, vilket är lika många som Oskarshamns Antti Suomela, men Rosén har gjort fler mål. Med sina 14 fullträffar i spel fem mot fem är Rosén också målfarligast vid lika styrka, tillsammans med Jiri Smejkal. Poängbäst bland backarna vid lika många spelare på isen är Örebros Kristian Näkyvä, med 23 poäng.

Skellefteås starka hemmafacit

Skellefteå tar emot Frölunda i kväll och för gästerna blir det en tuff nöt att knäcka. För just nu är tabelltvåan väldigt svårslagen i Skellefteå Kraft Arena. Skellefteå har hela elva raka hemmavinster. På dessa har de 47-14 i målskillnad. I tre raka hemmamatcher har Skellefteå dessutom gjort fem mål eller fler. Frölundas bortafacit? Göteborgarna har tagit 29 poäng på 17 bortamatcher den här säsongen.

Färjestadsduon trivs på bortaplan

På tal om bortataspel ligger Färjestad på andra plats i bortatabellen. Två som verkar trivas extra bra på just bortaplan är Marcus "Lilliz" Nilsson och Theodor Lennström. Duon är etta respektive tvåa i poängligan på bortais. Nilsson har gjort 21 av sina 29 poäng den här säsongen på bortaplan. Lennström å sin sida har gjort 20 av 26 poäng på bortais. Frågan är om de förbättrar den statistiken när Färjestad gästar Malmö i kväll? Av Malmöspelarna har Marcus Sylvegård gjort flest poäng i Malmö Arena – 13 poäng på 18 hemmamatcher.

Rycker Örebro i första perioden mot Oskarshamn?

Örebro tar emot Oskarshamn i kväll och statistiskt sett tyder mycket på att hemmalaget kommer att ha ledningen efter 20 minuter. För Örebro är ett av ligans bästa lag i den första perioden medan Oskarshamn är ligans sämsta lag i den första perioden. Smålänningarna har endast vunnit sex av 36 förstaperioder den här säsongen. Vilket ger en vinstprocent på 16,67. Att jämföra med Örebro som har vunnit 41,67 procent av säsongens förstaperioder. Bara Skellefteå och Färjestad har bättre statistik i öppningsperioden.

De längsta poängsviterna just nu

Vi var inne på Robert Rosén tidigare och faktum är att han är den spelare som har den längsta poängsviten i ligan just nu. Han har gjort poäng i fem raka matcher. På dessa har han gjort sex mål och fyra assist. Två spelare står noterade för poäng i fyra matcher i rad: Oskarshamns Cameron Brace samt HV71:s Andy Miele.