SHL-minnet: Oskarshamns första hemmamatch i SHL någonsin

30 september 2022 15:00
SHL-minnet

Den 17 september 2019 är ett historiskt datum för IK Oskarshamn. Då spelade klubben sin första hemmamatch någonsin i högstaligan. ”Jag har nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv”, säger Tex Williamsson, som vaktade Oskarshamns mål i klubbens första SHL-vinst.


Till de flestas förvåning lyckades Oskarshamn kvala sig upp till SHL 2019, efter att ha besegrat Timrå. Efter några veckors firande vad det dags för Oskarshamn att börja förbereda sig för SHL-debuten. Klubben inledde med en bortamatch mot Skellefteå. En match som västerbottningarna vann med 5-4 efter övertid. Tre dagar senare, den 17 september 2019, var det så dags för dagen som i stort sett hela Oskarshamn hade väntat på i drygt fem månader – den första hemmamatchen i högstaligan.

– Hockeyentusiasmen var stor i stan hela vägen över sommaren. Jag minns att vi började starkt de fyra, fem första matcherna i SHL och det byggdes på hela vägen, säger John Dahlström, som fortfarande spelar kvar i klubben.

I den första hemmamatchen ställdes IK Oskarshamn mot Leksand.

– Det var mycket snack om första SHL-matchen och Leksand är alltid Leksand. De har alltid mycket supportrar. Det var stort för hela stan, säger målvakten Tex Williamsson, som numera tillhör MoDo.

"Aldrig varit så nervös"

John Dahlström minns att han gick in i matchen med en härlig känsla.

– Jag var inte så nervös. Det var bara jäkligt kul att spela i SHL, det var mest bara roligt. En förväntan att möta nya lag och hela den biten, säger han.

Tex Williamsson hade desto mer pirr i magen.

– Jag har nog aldrig varit så nervös någon gång. Det var min SHL-debut och mot Leksand, som jag hade spelat i tidigare. Det var mycket känslor, och första hemmamatchen på det. Ska jag var helt ärlig är matchen som en enda dimma. Jag var så nervös. Efter matchen var det som att en sten släppte, säger Williamsson, som räddade 32 skott i matchen.

Minns du din bästa räddning från matchen, eller är allt en dimma?

– Jag kommer ihåg mer från premiären mot Skellefteå. Ärligt talat minns jag bara att vi mötte Leksand och att vi vann. Som jag sa har jag nog aldrig varit så nervös i hela mitt liv. Det var väldigt stort. Jag gick in i bubblan och sedan var det bara att tuta och köra, säger Williamsson.

Hur tog sig den här nervositeten uttryck för dig?

– Jag var väldigt egen. Jag brukar vara lugn och snacka med folk innan matcherna. Inför Leksandsmatchen gick jag undan, stängde in mig i mig själv och fokuserade på det jag skulle göra. När du skrev vilken match vi skulle prata om var jag tvungen att verkligen tänka efter vilken det var, säger Williamsson och fortsätter:

– Jag vet att (Oskar) Lang gjorde mål. Men det är mer för jag kände Lang sedan innan. Sedan har jag för mig att Leksand tog ut målvakten i slutskedet och jag vill minnas att det var jäkligt jobbigt på slutet. Att de pressade på, säger Williamsson.

Vände underläge till seger

Williamssons minnesbilder stämmer. För det var Leksand som för en stund tystade hemmafansen, i ett fullsatt Be-Ge Hockey Center. Oskar Lang sköt 1-0 en bit in i den första perioden. En ledning gästerna höll fram till 15 minuter in i den andra perioden. Då fick Markus Modigs Be-Ge Hockey Center att brista ut i ett galet målfirande. I spel fem mot tre satte han det historiska första SHL-målet i Oskarshamn.

– Jag minns faktiskt ”Mackes” mål. Han smällde upp ett bra skott från rätt nära håll och hela hallen exploderade, säger Dahlström.

I tredje perioden var det sedan Oskarshamn som stod för målen, tre till antalet. Nicklas Heinerö satte 2-1, Markus Modigs höll sig framme igen och gjorde 3-1. I tom kasse fastställde sedan John Dahlström slutresultatet till 4-1.

– Det var kanske inte så jag hade tänkt att mitt första SHL-mål skulle bli. Jag hade kanske föredragit om det hade varit en målvakt i målet, haha. Men det första är ändå det första, säger Dahlström.

"Blir rörd"

Oskarshamns första SHL-vinst någonsin var därmed ett faktum. En seger som betydde mycket för IK Oskarshamn och dess supportrar. När SHL.se pratade med supportern Thomas Björklund efter matchen var han nära till tårar när han skulle sammanfatta det han hade varit med om.

– Det är första segern i SHL, det är ganska fantastiskt faktiskt. Jag blir rörd. Jag kan inte tänka på det. Det är sådan glädje, om du bara visste.