"Pebben" Axelsson lägger skridskorna på hyllan

10 april 2013 14:29

Frölundaikonen Per-Johan "Pebben" Axelsson lägger skridskorna på hyllan. "Det var inget lätt beslut att fatta, men nu är det taget. Jag känner att kroppen inte riktigt orkar prestera på topp längre, jag börjar väl bli gammal helt enkelt" säger 38-åringen till göteborgslagets hemsida.


"Pebben" Axelsson kom till Frölunda till säsongen 1992/1993 och har spelat sammanlagt 423 matcher med göteborgslaget under tio säsonger. Däremellan var "Pebben" en av nyckelspelarna i Boston Bruins, där han hann med inte mindre än 797 matcher i NHL, plus 54 matcher i Stanley Cup.

- Samtidigt som det naturligtvis kommer bli tomt att lämna hockeyn är jag både stolt och glad över vad jag fått varit med om, som att vinna guld i både OS och SM. Jag har haft förmånen att få spela för två fantastiska klubbar i Frölunda Indians och Boston Bruins och min karriär har varit fylld av underbara lagkamrater och engagerade fans, säger Axelsson till Frölundas hemsida och fortsätter:

- Det har varit en underbar och rolig karriär och alla erfarenheter jag fått hoppas jag kunna förvalta väl framöver i livet. Nu väntar nya utmaningar. Exakt vad det blir är jag ännu inte helt klar över men jag räknar med att åtminstone få ta en härlig och lång semester till att börja med.

"Betytt så mycket för oss under så lång tid"

Axelssons höjdpunkter under karriären är förstås OS-guldet 2006 och SM-guldet under lockoutsäsongen 2005. På meritlistan finns också två VM-silver och två VM-brons. 1996 var "Pebben" med och tog SM-silver med Frölunda.

- "Pebben" har betytt så mycket för Frölunda under så lång tid, som ledare, spelare, föredöme och medmänniska att det inte går att ge en rättvis bild av en så framgångsrik och lång karriär. Men statistik och meriter talar sitt tydliga språk, säger Frölundas sportchef Christian Lechtaler och fortsätter:

- Han har gjort allt med ett väldigt stort hjärta. "Pebben" som spelare, som ledare på och utanför isen och som lagkamrat kommer att vara väldigt saknad i omklädningsrummet.

- Jag ser gärna någon form av samarbete framåt i tiden. De erfarenheter och egenskaper som "Pebben" har kommer vi att försöka ta till vara på något sätt, säger Lechtaler.

Frölunda-TV: "Pebben" lägger av