20 frågor med Sebastian Wännström

19 maj 2020 14:00
20 frågor

I intervjuserien 20 frågor blandar vi högt och lågt, hockeyrelaterat och mer privat. Nu har det blivit dags för Leksands Sebastian Wännström, 29. Här berättar den målfarlige forwarden om vem han var i skolan, den bästa spelaren har har mött samt den lite udda anledningen till varför han skulle vilja semestra med Jonas Ahnelöv.


1. Vad har du gjort i dag?

– Jag körde lite träning i morse och nu blev jag precis klar med en padelmatch.

2. Hur gick matchen och vilka mötte du?

– Det var jag och Elias Lindholm (Calgary Flames) mot Calle Järnkrok (Nashville Predators) och Simon Bertilsson (HK Sochi den gångna säsongen). Det var jämnt, men jag och Elias drog det längsta strået. En skön vinst, men det var tajt som sagt.

3. Vem var matchens MVP?

– Det beror nog på vem du frågar,haha. Men jag säger Elias. Han drog ett otroligt lass.

4. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag tar (Jonas) Gunnarsson (HV71) som målvakt. En skön kille som är tät i målet. Jonas Ahnelöv, Leksand, på backplatsen. Också en skön kille som var bra i vintras. Stabil. På forwardssidan finns det många bra att välja bland, men jag tar Markus Ljungh (Linköping). Kul att se att han är tillbaka i svensk hockey. Han gjorde det riktigt bra senast.

5. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag har mina rutiner, men jag är inte skrockfull. Däremot blir det ofta samma ändå, särskilt när det blir många matcher på få dagar. Men jag vet inte om det är något speciellt. Jag tar en kaffe när jag kommer till rinken, tejpar klubban, går ut och tar några guld i tvånudden. Sedan kanske in i gymmet för att bli varm.

6. Om du ser tillbaka på din karriär, vilken av alla lagkamrater är den bäste tvånuddspelaren samt den sämste tvånuddomaren?

– Sämsta domaren är enkel, Andreas Dackell. Jag minns när jag kom upp i Brynäs och mötte Andreas Dackell. Han kunde inte åka ur, det var helt omöjligt. Definitivt den sämste domaren och kanske också den sämsta tvånuddaren. Jag har spelat med några bra tvånuddare genom åren. En som tar många guld är Patrik Zackrisson, men om han fegspelar eller inte kan jag inte svara på, men han vinner ofta.

7. Vilken är den bäste spelare du har mött?

– Jag var över och spelade i AHL lockoutsäsongen och då var det många bra spelare. Jeff Skinner (Buffalo Sabres) var riktigt bra.

8. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– SM-guldet 2012 med Brynäs.

9. Nu när det kommer på tal, är det något speciellt minne från den säsongen som dyker upp?

– Nja, mer hela säsongen. Att vi var ett skönt gäng som hade både yngre och äldre spelare. Vi fick verkligen ihop det. Jag tror vi slutade fyra i serien och i slutspelet stämde det mesta.

10. Vem i laget åker du helst på semester med?

– Jonas Ahnelöv. Det går rykten om att han aldrig tar av sig t-shirten på sommarsemestern. Det hade varit kul att se om det stämmer eller inte.

11. Har du hittat någon nytt intresse till följd av coronaisoleringen?

– Nej, inte mer än att det märks att jag blir ganska rastlös snabbt. Jag har spelat en del kort, en mot en, mot min sambo på kvällarna. Men det var lite mer i början.

12. Kommer vinnarskallen fram i sällskapsspel?

– Nästan varje gång skulle jag säga. Det är inte roligt att förlora. Däremot är det förbannat kul med sällskapsspel och en bra sysselsättning.

13. Om du får bjuda tre SHL-spelare på grillmiddag i sommar, vilka blir det?

– Nisse Andersson (HV71 den gångna säsongen) kommer alltid med roliga historier. Han får komma. Sedan blir det Anton Rödin (Brynäs) och Johan Fransson (Leksand).

14. Vem tar grillansvaret?

– Det tror jag att Johan Fransson gör. Han verkar vara en duktig kille i naturen.

15. Vad tror du att du kommer att sakna mest med hockeyn när du har lagt av?

– Hänget med grabbarna i omklädningsrummet och alla resor. Även bussresorna. Det är inte det roligaste mitt under vintern, men ser jag tillbaka har jag haft turen att vara i sköna lag där vi har varit ett gott gäng. Det har gjort det enkelt.

16. Vem var du i skolan?

– Jag var den lugna killen. Jag skötte mig ganska bra. När jag kom upp i åldern blev det hockeygymansiet och även innan det var vi ett gäng hockeygrabbar. I stort sett blev det ett hockeyomkädningsrum i skolan, vilket var roligt.

17. Nämn tre artister du lyssnar på just nu?

– The Weekend, "Blinding Lights" tycker jag är bra. Veronica Maggio och sedan blir det lite Drake också. Det är en salig blandning.

18. Vilken är din största motgång?

– Jag har haft en hel del tycker jag. Jag har haft några motgångar där jag har åkt på skador och varit borta en längre tid. Det har varit de tuffaste tiderna i karriären.

19. Vad har du dragit för lärdomar från det?

– Det stämmer att man blir stark efter att ha gått igenom en motgång. Man blir tacksam när man kommer tillbaka och njuter av det på ett annat sätt. Sedan är det skönt att se att man kan komma tillbaka. Det gör en starkare att se att om man inte ger sig kan det bli riktigt bra.

20. Kan du njuta av hockeylivet?

– Nej, det skulle jag inte säga. Däremot tycker jag att det är grymt roligt. Det är det bästa som finns och jag har roligt på rinken, men njuta vet jag inte. Under en säsong kommer det nya matcher hela tiden och oavsett om det går bra eller dåligt måste man blicka framåt hela tiden.