Prestigevärvningen Elliott tror på långt slutspel

3 september 2020 15:00

Han växte upp med Markus Näslund, Brendan Morrison och Todd Bertuzzi som idoler, gjorde mål i sin NHL-debut, har vunnit OS-brons och har samlat på sig en hel del erfarenhet från ligor i olika länder. Nu är den 29-årige backen Stefan Elliott tillbaka i SHL och kallar beslutet att skriva på för topplaget Frölunda för ”en no-brainer”.


Stefan Elliott växte upp i Vancouver i delstaten Brittish Columbia i Kanada. Precis som i övriga delar av Kanada är hockeyn religion i Vancouver – och kyrkan heter Rogers Arena där Canucks spelar sina hemmamatcher.

Var du ett Canucks-fan som liten?

– Ja, utan tvekan, nickar Stefan. Det var kul att se dem spela och de hade bra lag under några år när jag växte upp. Höjdpunkten av mitt supporterskap var nog när Markus Näslund, Brendan Morrison och Todd Bertuzzi spelade ihop och dominerade i ligan.

Jag antar att du drömde om att själv spela i laget en dag?

– Jo, det är klart att det var en pojkdröm, men över huvud taget att spela i NHL och att representera Kanada var de två stora drömmarna jag hade som liten.

Flyttade långt - och gjorde succé

Under åren har Stefan Elliott kunnat bocka av såväl spel i NHL som spel med Kanadas landslag. Det första stora steget mot en karriär som professionell hockeyspelare tog han när han flyttade över 150 mil hemifrån som 16-åring för att spela med Saskatoon Blades i den kanadensiska juniorligan WHL.

– Där och då funderade jag inte så mycket på det, men i efterhand har jag tänkt på vilket stort steg det var, medger Stefan.

– Jag minns att det var en stor grej i familjen och att mamma var ledsen. När man är 16 år är man bara ett barn, men jag växte mycket som människa av att flytta hemifrån och få ta hand om mig själv.

På 281 matcher för Saskatoon Blades i WHL står Stefan Elliott noterad för 241 (!) poäng fördelat på 82 mål och 159 assist.

Var du verkligen back?!

– Haha, jo, det var jag faktiskt, svarar Stefan med ett skratt.

– Men när jag var ännu yngre var jag faktiskt forward, medger han i nästa andetag.

– I Saskatoon handlade det mest om att jag hade privilegiet att spela med bra medspelare och i ett vinnande lag. Det var en väldigt rolig tid i mitt hockeyliv.

Faktum är att den offensiva produktionen löper som en röd tråd genom Stefan Elliotts karriär. Därför kommer det säkert inte som någon överraskning att han redan i sin NHL-debut den 26 november 2011 också städade av sitt livs första NHL-mål.

– Det var en overklig upplevelse, konstaterar Stefan. Jag kunde inte ha drömt om en bättre debut. Jag har sparat både pucken och matchprotokollet. Den kvällen kommer jag aldrig glömma.

Ett märkligt sammanträffande

Det blev fyra säsonger i Colorado Avalanches organisation, men det var fyra säsonger av delad tjänstgöring där lejonparten av tiden spenderades i Lake Erie Monsters i AHL. Där växte han emellertid ut till en frontalfigur, inte minst offensivt. Säsongen 2014/15 slutade han tvåa i den interna poängligan och blev uttagen till AHL All Star-Game.

– Jag hade fyra bra år där och fick möjligheten att komma in i NHL och lära mig vad som krävs för att spela i den ligan. Det var både toppar och dalar och det är klart att jag önskar att det hade blivit lite fler NHL-matcher.

Stefan Elliott slog sig aldrig riktigt in i Colorado Avalanche. Den 9 september 2015 meddelade klubben att man bytt bort honom till Arizona Coyotes.

Har du koll på vem du blev tradad mot?

– Jo, det var Brandon Gormley som gick i motsatt riktning, svarar Stefan. Jag känner honom inte och då fanns det ju ingen koppling mellan oss, men nu när han gjort två säsonger i Frölunda och jag kommer till samma klubb samtidigt som han lämnar är det klart att det är ett intressant sammanträffande.

Traden var den första av flera händelser där deras karriärer tangerade varandra. Den 17 oktober 2017 skrev Brandon Gormley på för Mora, fyra dagar senare skrev Stefan Elliott på för HV71. För båda var det första kontakten med SHL.

– Jag skrev på för HV71 en bit in på hösten och kom till Jönköping samma kväll som de spelade match, berättar Stefan. Jag minns att jag satt där på läktaren och tänkte wow, vad fort det går. Jämfört med KHL som jag kom från var det högre forecheck och mer skridskoåkning i SHL, och en väldigt bra och utvecklande liga att spela i.

Under säsongen med HV71 uppfyllde Stefan Elliott sin andra barndomsdröm, nämligen att representera det kanadensiska seniorlandslaget.

Du valde en hyfsad turnering att debutera i?

– Haha, ja, jag blev uttagen till OS i Pyeongchang. Jag minns det som en nästan surrealistisk upplevelse. Det är så få förunnat att få vara med i ett olympiskt spel och där stod jag. Dessutom vann vi brons. Jag är väldigt tacksam för den upplevelsen.

Efter ett nytt försök att slå sig in i NHL, den här gången i Ottawa Senators organisation, var Stefan Elliott återigen tillbaka i KHL när fjolårets säsong inleddes. Detta i vitryska Dinamo Minsk.

Belarus med Lukashenko har varit under lupp på senare tid, hur var din upplevelse av landet?

– Jag är inte så politisk intresserad, men Minsk är en väldigt vacker stad och människorna där är trevliga. Många som hörde mig prata engelska kom fram och ville prata med mig för att träna sig i språket.

"En no-brainer att skriva på för Frölunda"

Möjligen tänkt som en styrkedemonstration gick Frölunda ut med ett pressmeddelande den första maj med nyheten att man rekryterat Stefan Elliott från Dinamo Minsk. Med tanke på förväntad roll i laget kan man nog kalla honom för en ersättare till - Brandon Gormley. Själv är Stefan nöjd med sitt senaste klubbval.

– Alla vet att Frölunda är en toppklassorganisation där man har fantastiska möjligheter att utvecklas. När möjligheten att spela för Frölunda dök upp var det en no-brainer för mig att skriva på.

– Frölunda har varit i toppen flera år i rad och jag vill bidra till den vinnarkulturen. Vi har ett bra lag på pappret och jag ser ingen anledning till varför vi inte skulle kunna gå långt i slutspelet. Väldigt långt.

Huruvida Stefan Elliott blir den toppback Frölunda hoppas på återstår att se. Men att den högerskjutande backen kommer göra sina poäng i vinter - det råder det ingen tvekan om.