Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

7 november 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Radan Lenc skrivit på för HV71, Oskar Lang har förlängt med Leksand och Rögle har värvat en back.


Byter Frölunda mot HV71

Radan Lenc har gjort klart med en ny klubb. Den 31-årige forwarden har lämnat Frölunda och i stället skrivit på ett kontrakt med HV71 till 2024.

– Radan är en forward med hög spelskicklighet och en vass avslutare. En professionell spelare som är oerhört motiverad över att komma till HV71, säger Kent Norberg.

Lenc anslöt till Frölunda under förra säsongen. På 14 grundseriematcher gjorde han tio poäng och följde upp det med sju pinnar på nio slutspelsmatcher. Lenc skrev därefter på ett nytt avtal med göteborgarna, men den här säsongen har han inte fått det att lossna. Det blev fem poäng på 16 matcher i Frölundatröjan. Lenc har tidigare i karriären både spelat OS och VM med Tjeckien.

Back till Rögle

Rögle har förstärkt på backsidan. Sportchefen Chris Abbott har skrivit kontrakt med den tjeckiske backen Lukas Klok, 27. Han kommer närmast från AHL-laget Tuscon Roadrunners.

– Vi är väldigt glada att Lukas har valt att skriva på för oss. Det är en meriterad back med offensiva kvaliteter och bra defensivt spel som kommer tillföra spets till vår backuppsättning, säger Chris Abbott till klubbens hemsida.

Klok har spelat två säsonger i KHL, fyra säsonger i den tjeckiska högstaligan samt gjort två säsonger i Liiga. 2021 blev han finsk ligamästare med Lukko. Inför den här säsongen skrev han kontrakt med Arizona Coyotes, men det har inte blivit några NHL-matcher. I stället har tjecken noterats för fyra matcher i AHL-laget Tuscon Roadrunners. Kontraktet med Rögle gäller resten av den här säsongen.

Tre spelare har förlängt sina kontrakt

Oskar Lang var den förste SHL-spelaren att förlänga sitt avtal den gångna veckan. Han och Leksand är överens om ett nytt treårskontrakt, vilket gör att Lang stannar i klubben till våren 2026. Lang, som spelade VM i våras, debuterade i SHL med Leksand 2014/15 och har totalt noterats för 220 matcher i högstaligan. Lang har som mest gjort 20 poäng under en SHL-säsong, men han är på god väg att slå den noteringen den här säsongen. På 14 matcher har han gjort 16 poäng.

– Oskars framfart i SHL blir bara bättre och bättre, och vi är väldigt glada att Oskar vill fortsätta i Leksand ytterligare tre år. Med sin intensitet och extrema proffsighet leder han Leksands IF utan en massa stora ord. Att alltid sätta laget först, både på och utanför isen, är Oskars signum, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Oskarshamn och Johan Johnsson har kommit överens om ett nytt kontrakt som gäller till 2026. Johnsson var på lån i Oskarshamn i tio matcher under klubbens första SHL-säsongen Sedan kom Johansson tillbaka till Oskarshamn inför den förra säsongen och har den här säsongen gjort två poäng (1+1) på 16 matcher. Johnsson har även gjort tre säsonger i SHL med HV71.

– Jag har varit positivt inställd till att förlänga. Nu är det klart. Skönt och roligt att få vara kvar, säger han till klubbens hemsida.

Den tredje spelaren som har förlängt sitt avtal den gångna veckan är Malmöbacken Matias Lassen. Dansken har spelat 172 matcher i SHL, varav han har gjort 171 i Malmötröjan. Han noterades även för en SHL-match under sin tid i Leksand. Lassen, som har spelat fyra VM och ett OS, har den här säsongen snittat drygt 17 minuters istid per match. Nu står det klart att han stannar i klubben över säsongen 2024/25.

– Matias är en gedigen och ramstark spelare som har haft en fin utveckling under sin tid i Malmö. Det vi uppskattar allra mest i Matias spel är hans solida defensiv och vi vet också att han sätter stor stolthet i den aspekten av spelet. Utöver det har han också utvecklat spelet med puck successivt, säger Malmö Redhawks sportchef Björn Liljander.