Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

14 februari 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Djurgården värvat Éric Gélinas, Theodor Lennström har återvänt till Färjestad och Gustaf Lindvall har förlängt med Skellefteå.


Gélinas till Djurgården

Éric Gélinas återvände till Rögle under den här säsongen, men han har inte ritkigt fått samma stora roll som under sin senaste sejour i klubben. Nu väljer Rögle och Gélinas att gå skilda vägar. I stället har den hårdskjutande backen skrivit på för Djurgården.

– Det känns väldigt tryggt att få hit Éric, en back som tillför mycket i både defensiven och offensiven. Éric har de senaste åren varit en av ligans absolut bästa backar. Det känns givetvis jättebra att nå den här lösningen i det här skedet på säsongen, säger Djurgårdens tf. sportchef K-G Stoppel till klubbens hemsida.

Gélinas har gjort 58 poäng på 102 SHL-matcher. Den 30-årige backen har tidigare i karriären gjort 189 NHL-matcher. Kontraktet med Djurgården gäller resten av säsongen.

Lakers stärker backsidan

Ben Thomas, 25, kom till Leksand från Tampa Bay Lightnings organisation inför den här säsongen. Han har dock inte riktigt fått det att stämma i dalalaget. Nu står det klart att kanadensaren i stället går till Växjö, och avtalet gäller resten av den här säsongen.

– Vi tar över Ben Thomas från Leksand. Ben och Leksand har inte riktigt fått det att stämma med varandra så därför var detta en bra lösning för alla. Ben är en typisk tvåvägsback som normalt sett spelar alla moment i spelet. Det blir väldigt användbart för oss att få in, säger Lakers sportchef Henrik Evertsson.

Växjö har även lånat in backen Amil Krupic, 26, från Kristianstad. Lånet gäller resten av säsongen. Den 26-årige backen, som har Halmstad HK som moderklubb, har spelat de fyra senaste säsongerna i HockeyAllsvenskan. Den här säsongen har han gjort 27 poäng på 34 matcher.

– Vi är mycket tacksamma att Kristianstad har varit samarbetsvilliga i den här situationen. Amil är en spelare som vi anser kan komma in och hjälpa vår backsida i det prekära läget som uppstått. Amil är en back som med hjälp av sitt fina spelsinne och passningsegenskaper kommer passa väl in i vårt sätt att spela, säger Evertsson.

I lördagens match mot Brynäs lånade Lakers även in målvakten Henrik Tikkanen från MoDo.

Duo lämnar SHL

Dale Weise och Oskarshamn går skilda vägar. 33-åringen, som har gjort över 500 NHL-matcher, står noterad för tre poäng på 17 matcher i SHL.

– Jag och IK Oskarshamn vill tacka Dale för tiden hos oss. Vi känner väl båda två att vi inte riktigt nått dit vi ville nå rent sportsligt och har bestämt oss för att bryta kontraktet. Jag uppskattar den mentalitet och nivå av professionalism som Dale bidragit med under sin tid hos oss och önskar honom lycka till i framtiden, säger Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg.

En annan spelar som lämnar sin SHL-klubb är Oscar Eriksson. Han byter Skellefteå mot Troja-Ljungby i HockeyAllsvenskan. Den 21-årige backen har spelat nio SHL-matcher.

– Vi har inte kunnat erbjuda Oscar den speltid han behöver. Vi ser att han har en stor uppsida men det viktiga nu är att han får regelbunden speltid så därför har vi kommit överens om att bryta hans kontrakt, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Lindvall blir kvar i Skellefteå

Gustaf Lindvall har varit en av SHL:s bästa målvakter de senaste säsongerna. Den här säsongen har han stått 21 matcher med Skellefteå och har över 92 i räddningsprocent. Hans tidigare kontrakt med klubben sträckte sig till våren 2023, men det har förlängts med tre år, alltså över säsongen 2025/26.

– Det känns mycket kul att göra klart med Gustaf. Det ger oss trygghet över tid på en viktig position. Hans prestationer på isen och hans sätt att vilja bli bättre varje dag hjälper vårt lag och kommer kunna bidra till att vi kan tävla om SM-guldet de närmaste åren, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Örebro värvar från KHL

Kristaps Zile stärker upp Örebros backbesättning. 24-åringen kommer närmast från Dinamo Riga, där han den här säsongen har gjort nio poäng på 32 matcher. Ziles har totalt gjort 229 matcher i KHL. Han spelar just nu OS med Lettland, men ansluter till Örebro efter turneringen.

– Vi får in en defensivt stark back som spelar med stort hjärta och som kommer göra vårt lag starkare, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Kontraktet gäller resten av den här säsongen.

Lennström tillbaka i Färjestad

Mellan 2017 och 2019 spelade Theodor Lennström i Färjestad. Därefter har han gjort två år i Frölunda, 19 matcher i AHL samt spelat en säsong i KHL, men nu är Lennström tillbaka i Färjestad.

– Vi är glada att få hälsa Theodor välkommen tillbaka till Färjestad BK. Vi vet att han trivdes väldigt bra hos oss när han spelade här, och vi hoppas att det blir likadant nu. Det är en väldigt kompetent back som kommer till oss och vi tror att Lennström ska kunna hjälpa laget på ett väldigt fint sätt, säger Färjestads sportdirekör Rickard Wallin.

Lennström kommer från en bra säsong i Torpedo Nizhny Novgorod. På 40 matcher har han noterats för 27 poäng. Vilket har gett honom en plats i den svenska OS-truppen.

Kontraktet gäller för resterande del av den här säsongen.

Scott stannar i Brynäs

Greg Scott gjorde sin första säsong i Brynäs 2013/14. Därefter har det blivit ytterligare fem i Gävleklubben, och fler ska det bli. Brynäs och den 33-årige kanadensaren är nämligen överens om ett nytt tvåårsavtal.

– Greg är verkligen en person och spelare som vi vill ha i Brynäs.Han är användbar i alla spelformer, sätter alltid laget före jaget och är en väldigt uppskattad lagkamrat och person, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Scott har gjort 193 poäng under sin tid i Brynäs, varav 22 har kommit den här säsongen.

Den gångna veckan lånade Brynäs även in målvakten Andreas Bosson från Hudiksvalls HC. Det blev dock ingen speltid för Bosson.

Två FBK-spelare skriver rookiekontrakt

Både Anton Berglund, 19, och Lucas Forsell, 18, har gjort bra ifrån sig i Färjestads a-lag, och den gångna veckan skrev duon på sina första a-lagskontrakt.

Berglund gör sin fjärde säsong i klubben och backen har gjort 28 matcher i SHL den här säsongen. Det nya kontraktet gäller till våren 2023.

– Anton har jobbat sig till ett rookiekontrakt med hög arbetsmoral och en intensiv spelstil. Vi känner oss glada att få fortsätta med Anton och våra förhoppningar är att han ska ta ytterligare kliv som en defensiv back under nästa säsong, säger FBK:s sportdirektör Rickard Wallin till klubbens hemsida.

Forsell gjorde en match i SHL förra säsongen. Den här säsongen har det blivit 20 framträdanden i högstaligan och han har gjort ett mål. Hans kontrakt gäller över säsongen 2023/24.

– Lucas har kommit in i en forwardsbesättning som var ganska klar på förhand. Men de matcherna han har spelat har han gjort på ett jättefint sätt, och han har där visat att han är en väldigt stor talang. Vi tror mycket på Lucas, men vi måste ha tålamod och ge honom tid, säger Wallin.

Två spelare i Leksand har förlängt

Jesper Kandergård och Patrik Norén har i veckan skrivit nya kontrakt med Leksand.

Arvikasonen Jesper Kandergård kom till Lesakand 2017 och han debuterade i klubbens a-lag säsongen 2019/20. I fjol gjorde han 42 SHL-matcher och den här säsongen har det blivit 21. Hans nya kontrakt med Leksand gäller till 2023.

– Jag tycker att jag har haft en fin utvecklingskurva de senaste åren i föreningen och ser fram emot att utvecklas ytterligare i och med föreningen, säger Kandergård till Leksands hemsida.

Patrik Norén är inne på sin tredje sejour i Leksand. Han återvände till klubben inför den förra säsongen. Den 29-årige backen har varit assisterande kapten under de två senaste säsongerna och den här säsongen snittar han nästan 19 minuters per match, tredje mest bland lagets backar.

– På något sätt har jag alltid längtat hem och velat spela för Leksand igen, och att vi nu fått till en längre lösning på tre år känns jättebra för mig. Framtiden ser riktigt intressant ut, säger Norén, som har skrivit på ett kontrakt till 2025.