MÖT MÄNNISKAN: KRISTIAN NÄKYVÄ

27 november 2022 15:00
#Mötmänniskan

Efter mer än sju år i svensk hockey är Kristian Näkyvä en av de mer profilstarka utländska spelarna i ligan. Därför var det många som berördes när den offensive backen drabbades av cancer 2020. Här berättar han själv om hur det var att få beskedet – och vägen tillbaka.


Den 12 februari 2020 nåddes hockeysverige av en tung nyhet. Örebrobacken Kristian Näkyvä hade drabbats av testikelcancer och skulle opereras med lång återhämtning som följd.

– Första gången man hör orden är det så klart en chock, berättar Kristian Näkyvä. Hör man ordet ”cancer” tänker man att det är slutet, det är lätt att tänka det värsta. Efter ett tag fokuserar man på prognosen, hur många procents chans har jag att överleva?

Lyckligtvis är testikelcancer en cancerform där många friskförklaras, faktiskt så många som 95 procent blir fullt friska. Så även Kristian Näkyvä. Men trots den goda prognosen medger han att det fanns stunder då han inte visste om han skulle kunna återvända till ishockeyn.

– I början var jag orolig, jag visste inte vad som skulle hända eller hur det skulle gå. Ganska snart sa ändå läkarna att de trodde att jag skulle bli fullt frisk och kunna spela hockey igen, det var så klart skönt att höra.

Var i sitt livs form – blev diagnosticerad med cancer

Dagen innan nyheten slog ner hade Näkyvä spelat över 22 minuter ishockey för sitt Örebro hemma mot Oskarshamn. Han hade bidragit med en assistpoäng och var i väldigt bra form. Kanske sitt livs form?

– Ja, jag skulle nog säga att jag hade min bästa säsong i karriären fram till diagnosen, vilket gjorde det extra tufft mentalt, menar Kristian.

– Som tur var fick jag ett otroligt stöd från hela hockeyfamiljen. I matchen efter hade Frölunda ett tifo där det stod att de hoppades att jag skulle bli frisk och jag fick jättemånga fina meddelanden. I såna stunder spelar lagtillhörighet ingen roll, då är vi medmänniskor, konstaterar Kristian.

Den första tiden efter operation ägnade sig Kristian mest åt vila och lugna promenader, men så småningom kunde han börja träna för en återkomst till elitishockeyn.

– De första två månaderna tränade jag inget, men efter det kunde jag börja bygga upp fysiken igen. Eftersom jag tränat mycket hela livet var jag inte särskilt orolig utan visste att jag skulle komma i fysisk form ganska snabbt.

Känslosam comeback efter åtta månaders frånvaro

Den 10 november 2020, i en bortamatch mot Växjö, gjorde Kristian Näkyvä comeback.

– Det var känslosamt, många kom fram och frågade hur det kändes men jag kunde inte svara. Jag var givetvis glad att vara tillbaka, men det tog nog ett tag att ta in allt. Någon månad efter comebacken insåg jag hur mycket energi det krävt att ta mig tillbaka, då kom tröttheten.

Det var nästan som om han aldrig varit borta. I tredje matchen efter frånvaron gjorde han både mål och assist, och sedan har han fortsatt på samma sätt som innan cancern.

– Man behöver alltid bra lagkamrater och lite tur, men jag lärde mig också snabbt att man inte får många chanser per match i SHL. Därför har jag tränat mycket på att verkligen träffa mål när jag får ett skottläge och att vara noggrann i mitt passningsspel.

Lagkompis – med en bra kompis

På tal om bra lagkamrater – under sin tid i Örebro har Kristian Näkyvä huvudsakligen bildat backpar med Rasmus Rissanen, men han har dessutom en av sina bästa kompisar i laget.

– Jag och Jani Lajunen har spelat ihop sedan vi var 15 år och spelade i Espoo Blues hemma i Finland, säger Kristian. Det är speciellt att få spela proffshockey tillsammans med en av sina bästa vänner.

– Jag är gudfar åt ett av hans barn, och ibland är jag hemma hos dem och hänger med familjen, det är mysigt. Ibland tar vi en middag på stan, eller bara hänger och tar det lugnt.

Om de pratar minnen från hockeykarriären när de hänger är oklart. Men om de gör det skulle Kristian kunna berätta en del om Champions Hockey League-äventyret 2014/15. Det slutade faktiskt med att Kristian och hans lagkamrater fick lyfta bucklan, men vägen dit var allt annat än rak.

– Vi förlorade första åttondelsfinalen hemma mot Salzburg med 4–2 och låg under med 4–1 efter första perioden nere i Österrike. Vi hämtade upp till 9–9 och så vann vi i förlängningen. Publiken var helt galen, skrattar Kristian.

– I finalen mot Frölunda låg vi under med 2–0 inför tredje perioden men lyckades vända och vinna. Det var helt klart en av de största upplevelserna under mina år i Sverige.

Tung men lärorik tid i USA

Den segern, och hans spel över huvud taget under säsongen i Luleå, gav Kristian Näkyvä ett kontrakt i Nordamerika. Men det blev bara ett år i Milwaukee Admirals i AHL.

– Det blev ingen bra säsong för min del. Spelet var annorlunda och jag satt mycket på bänken. Samtidigt lärde jag mig mycket av det året. Jag insåg att jag inte ville vara i den situationen, utan verkligen kämpa för att ha en stor roll i laget jag spelar i.

Från Sverige messade kompisen Niklas Fogström att ledningen i Linköping, där han spelade, hade frågat honom om Kristian Näkyvä.

– Jag ringde upp Niklas och vi pratade om Linköping som klubb och stan. Det kändes som ett bra alternativ så när agenten sa att de var intresserade bestämde jag mig för att återvända till Sverige, berättar Kristian.

– Jag hade två väldigt bra år där, och byggde upp självförtroendet efter året i Nordamerika. Jag hade Klas Östman som backcoach och han var väldigt bra. Det kändes som om vi hade ett starkt lag med bra kemi, men på nåt sätt lyckades vi inte utnyttja vår potential riktigt. Det känns tråkigt så här i efterhand att vi inte lyckades bättre.

Väntar på en riktig slutspelsframgång

Det blev uttåg i kvartsfinal båda åren i Linköping. Kristian Näkyvä är inne på sin åttonde säsong i Sverige. Men faktum är att han bara en gång varit med om att ta sig längre än till SM-kvartsfinal, när Örebro gick till semifinal säsongen 2020/21.

– Det är klart att det är en besvikelse, man vill alltid spela så länge som möjligt på våren. När vi tog oss till semifinal med Örebro hade vi en riktigt bra chans men lyckades inte ta oss till final.

Nu är siktet så klart inställt på att överträffa den noteringen, men efter säsongen går hans treårskontrakt med Örebro ut. Får man tro Niklas själv finns än så länge inte mycket att säga om framtiden.

– Jag har inte haft några diskussioner med Örebro än, så jag är öppen för det mesta. Jag funderar lite på vad jag vill och ser över vilka alternativ jag har. Jag tycker att jag har en bra säsong, så förhoppningsvis finns det något lag som är intresserad av mina tjänster, avslutar han.