Lista: 5 saker att hålla koll på inför kvällens matcher

19 januari 2023 13:00
I kikaren

Sex matcher på menyn i kväll, och det finns många intressanta noteringar inför kvällens omgång. Exempelvis Marcus Nilssons betydelse för Färjestads powerplay, Timrås jakt på ett efterlängtat mål och hete Tom Kühnhackls poängsvit.

Spräcker Timrå nollan?

Timrå kommer från en vecka som innehöll två raka förluster. Inte nog med det, medelpadingarna blev nollade i båda matcherna. 0-5 mot Rögle följdes upp med 0-5 mot Skellefteå. Det betyder att Timrå har spelat åtta raka perioder utan att ha gjort ett enda mål framåt. För innan matchen mot Rögle mötte Timrå Färjestad. I den gjorde Jonathan Dahlén 3-1 18:44 in i den första perioden, och det är det senaste målet från Ante Karlssons mannar. Timrå får i kväll besök av Örebro.

Marcus Nilssons fina PP-statistik

Färjestad gästar Brynäs i kväll och om hemmalaget drar på sig en utvisning är det framför allt en spelare de ska ha koll på i Färjestads powerplay – Marcus Nilsson. Under säsongen har Färjestad gjort 22 mål i numerärt överläge. Av dessa har Nilsson varit på isen vid 21. Han har varit direkt inblandad i 17 (2+15) av Färjestads PP-mål. Med det är han tredje bäst i ligan i den spelformen. Bara Oskarshamnsduon Antti Suomela och Patrik Karlkvist har svarat för fler poäng i den spelformen.

Nytt avgörande från Tobias Rieder?

Växjö vann båda sina matcher förra veckan. De inledde med att besegra Frölunda med 2-0. Därefter tog serieledaren en 3-1-seger mot Luleå. I båda matcherna gjorde Tobias Rieder det matchavgörande målet. Han satte 1-0 sju minuter in i den andra perioden mot Frölunda. Mot Luleå gjorde tysken 2-1 halvvägs in i den tredje perioden. I kväll möter Växjö Malmö och frågan är om Rieder gör det matchavgörande målet för tredje matchen i rad? Rieder har totalt stått för fyra matchavgörande mål den här säsongen. Den listan toppas av Ahti Oksanen, med sex matchavgörande mål.

Statistiken talar för oavgjort efter full tid i Ängelholm

I Catena Arena tar Rögle emot Linköping. Lagen har mötts två gånger den här säsongen och båda matcherna har slutat 3-2 efter straffar, till hemmalaget. Att det blir tajt mellan dessa två lag är inte ovanligt. Räknar vi in de sista matcherna under förra säsongen mellan Rögle och LHC har fyra av de fem senaste matcherna slutat oavgjort efter ordinarie matchtid. Av dessa har lagen en seger var efter straffar samt en seger var efter övertid.