Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

25 oktober 2021 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Brynäs värvat Dmytro Timashov, John Nyberg har skrivit på för Linköping och Oskar Nilsson har förlängt sitt kontrakt med Skellefteå.


Brynäs plockar in Timashov

Brynäs har stärkt upp sin forwardsbesättning genom att plocka in Dmytro Timashov, 25. Han kommer närmast från spel i AHL och Bridgeport Islanders. Totalt har det blivit 225 matcher i AHL, men han har även spelat 45 NHL-matcher, i Toronto Maple Leafs, Detroit Red Wings samt New York Islanders. Men nu har han skrivit på för två år med Brynäs.

– I ”Dima” ser vi en hungrig forward som fortfarande är relativt ung. Han är mitt i karriären och kommer till oss för att han vill ta nästa steg. Han har alltid varit en stor talang och så sent som säsongen 2019/20 gjorde han en hel NHL-säsong, säger sportchefen Johan Alcén till klubbens hemsida.

Timashov har Sollentuna HC som moderklubb. Han debuterade i SHL säsongen 2013/14 med MoDo. Den säsongen var han på lån i både Mora och Björklöven innan han säsongen därpå flyttade till Nordamerika. Brynäs skriver på sin hemsida att värvningen "delvis har finansierats av den miljon som Brynäs supportrar på eget initiativ samlade in i våras, men som då inte användes."

– Det är galet häftigt vilket engagemang det finns kring Brynäs och jag själv är grymt stolt över att vara en del av den fantastiska gemenskapen som finns runt klubben, säger Alcén.

Backen byter Brynäs mot Linköping

Den gångna helgen var min sagt speciell för John Nyberg, 25. I fredags blev det klart att han och Brynäs skulle gå skilda vägar. I stället blev han klar för ligakonkurrenten Linköping. Han debuterade med östgötarna i lördags – mot Brynäs. Där svarade Nyberg också för en assist.

– John är en stor och stark tvåvägsback med bra skridskoåkning med funktionell teknik. En lagspelare som på sikt ska kunna hjälpa oss i alla delar av spelet. Jag ser fram emot att få jobba med honom igen. Som person är det en bra kille som kommer passa in bra i vår grupp, säger Linköpings tränare Klas Östman, som har jobbat med Nyberg i Frölunda.

Nyberg SHL-debuterade med just Frölunda säsongen 2014/15. Därefter blev det ytterligare tre säsonger i Frölunda innan han flyttade till Nordamerika. Det blev dock aldrig något spel i NHL med Dallas Stars, som draftade Nyberg i sjätte rundan 2014. I stället blev det 79 matcher i AHL. Inför den förra säsongen skrev han på för Brynäs, men nu blir att att Linköping för Nyberg. Kontraktet gäller över kommande säsong samt ytterligare två.

Nilsson stannar i Skellefteå

Oskar Nilsson kom till Skellefteå inför den förra säsongen efter två år i IK Oskarshamn. Den 30-årige backens utvecking i Västerbotten har varit imponerande och nu kommer belöningen: Ett nytt kontrakt till och med 2025.

– Det känns jättebra att göra klart med Oskar. Han har gjort det jättebra för oss sedan han kom hit, så det blir kul att fortsätta tre år till. Jag tycker han representerar vårt sätt att spela på ett bra sätt. Han är en spelare som hjälper oss både på och utanför isen och gör sina medspelare bättre, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Förra säsongen noterades Oskar Nilsson för 28 poäng och den här säsongen har han inlett med sex poäng på tolv matcher. Han snittar dessutom 19:42 minuters istid per match. Bara Jonathan Pudas spelar mer i Skellefteå.

Slutar med ishockey – blir juniortränare i stället

Backen Hampus Larsson, 26, meddelade i veckan att han har bestämt sig för att sluta med ishockey. Detta på grund av den nackskada som Larsson ådrog sig under säsongen 2020/2021.

– Det har varit en lång rehabiliteringsperiod där jag har gått för att kunna fortsätta spela ishockey. Men ju längre tiden har gått och ju fler besök och läkare jag har pratat med så beslutet kommit närmare att sluta än att fortsätta, med tanke den skadan jag drog på mig. Jag har hela tiden försökt vara positiv och känt att jag vill spela hockey, men till slut kommer tankar och fakta i kapp en och man inser att det är dags att göra något annat här i livet, säger Larsson till Linköpings hemsida.

Därmed blev LHC Larssons sista klubb som spelare. Han har tillhört Linköping sedan 2019. Han kom till klubben från Timrå, som han var med och spelade upp i SHL 2018. Totalt blev det 115 matcher i högstaligan för Hampus Larsson, som har Linden Hockey som moderklubb.

I stället för att spela hockey själv kommer Hampus Larsson nu att bli assisterande tränare för LHC:s J18-lag samt finnas med som instruktör på hockeygymnasiet.

– Det har också varit ett beslut i det hela, vad jag ska göra nu. Då fick jag frågan från ”Pajen” om jag inte ville kliva in som tränare i föreningen, säger Hampus Larsson.