Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

27 december 2022 09:00
Veckans SHL

Efter julhelgen har det blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i SHL-lagen under de senaste åtta dagarna. Exempelvis har Jacob Blomqvist återvänt till Brynäs och Magnus Nygren har skrivit på ett kontrakt med Färjestad från och med nästa säsong.


Howden på tryout i Örebro

Örebro spelar Spengler Cup i Schweiz i melllandagarna. Där har klubben valt att plocka in kanadensaren Quinton Howden, 30, på tryout. Han kommer närmast från Jukurit där han har gjort tio matcher den här säsongen. Tidigare i karriären har han bland annat gjort 97 NHL-matcher, spelat ett VM med Kanada samt gjort tre säsonger i KHL. Säsongen 2020/21 spelade han i Malmö, men det blev bara elva SHL-matcher.

– Det känns jättebra att vi kan ta in Quinton till Spengler Cup. Vi får in en riktigt bra lagspelare som alltid sätter laget i första hand. Enroth och Quinton känner varandra sedan tiden i Dinamo Minsk och vi har fått goda visdomsord från "Rothen", säger Örebros GM Stefan Bengtzén till klubbens hemsida.

Bytt Timrå mot Brynäs

Jacob Blomqvist är tillbaka i Brynäströjan. Hans senaste sejour i klubben var mellan 2014 och 2020. När Brynäs gick till final 2017 var Blomqvist lagkapten. Totalt har han gjort över 360 matcher i Brynäs, men sedan 2020 har han represtenterat Timrå. En klubb han var med och spelade upp i SHL 2021. Men nu är det alltså Brynäs som gäller för Blomqvist.

– Jacob behöver egentligen ingen närmare presentation för våra supportrar. Alla vet hur mycket han brinner för den här föreningen. Samtidigt känner vi att vi vill öka konkurrensen på forwardssidan och här vet vi exakt vad vi får. Han är en kille som gör andra bättre, ställer krav på sin omgivning och som kommer in med ett ledarskap och ett driv. Han ger alltid allt. Plus att han har ett bra skott, är en bra tekare och duktig i boxplay, säger Brynäs sportchef Johan Alcén till klubbens hemsida.

Brynäs och Blomqvist, som även har spelat SHL-hockey med MoDo och Leksand, är överens om ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut.

Jakobsson lämnar Färjestad

Carl Jakobsson hade ett halvår kvar på sitt kontrakt med Färjestad, men redan nu väljer parterna att gå skilda vägar.

– Carl har själv uttryckt att han inte är tillfreds med nuvarande situation och har bett att få leta andra alternativ, och vi vill inte stå i vägen för hans önskemål. Därför har vi i samförstånd kommit fram till att det här är den bästa lösningen för båda parter, säger Färjestads sportdirektör Rikard Wallin till klubbens hemsida.

Jakobsson debuterade i SHL med Färjestad 2017/18. Därefter har han gjort drygt 200 SHL-matcher, men nu blir det en flytt till Finland. Jakobssons nya klubbadress är Kärpät.

Nygren klar för en återkomst

Mer Färjestad. Backstjärnan Magnus Nygren har bestämt sig för att flytta hem till Karlstad. Från och med nästa säsong kommer han att spela med Färjestad.

– Jag tycker att Magnus har växt, både som spelare och människa, under sina år i Davos. Att vi får hem samma spetskompetens som när han lämnade är helt klart och vi tror att Magnus har massor kvar att ge, både på isen och som ledare i laget, säger Rickard Wallin.

Magnus Nygren har Färjestad som moderklubb och han debuterade i klubbens a-lag säsongen 2009/10. Han har 253 SHL-matcher på meritlistan och under sin senaste sejour i Färjestad, 2015-2017, var han lagkapten. De sex senaste säsongerna har han spelat i schweiziska HC Davos. Nygren har dessutom spelat tre VM med Tre Kronor.

Sista säsongen i Örebro för Eriksson

Niklas Eriksson kom till Örebro Hockey 2016/17. Han inledde först som assisterande tränare och under säsongen 2018/19 tog han över huvudansvaret. Nu står det klart att det här blir Erikssons sista i klubben.

– Niklas fick beskedet under förra veckan och nu känner vi att vi kan kommunicera ut det för att undvika ytterligare spekulationer. Niklas har gjort ett jättebra jobb under sina år i klubben. Nu har vi dock valt att göra en förändring till nästa säsong. Tillsammans med Niklas kan vi nu fokusera fullt ut på att avsluta säsongen på bästa sätt, säger Örebros GM Stefan Bengtzén.

Lasse Johansson och Rögle går skilda vägar

Rögle gör en förändring i ledarstaben. Lasse Johansson, som värvades som assisterade tränare inför den här säsongen, lämnar klubben. Hans ersättare blir Jan Larsson, som hade den rollen under tre säsonger mellan 2019 och 2022.

– Lasse kommer inte tillbaka under andra halvan av säsongen. Vi har inte nått upp till förväntningarna eller spelat på den nivå vi vill så här långt. De här besluten är alltid tuffa att ta. Det är inte bara en person som är ansvarig, men vi kände att vi behövde göra en förändring som vi tror är den bästa för oss som klubb för att uppnå våra mål, säger Rögles sportchef Chris Abbott till klubbens hemsida.

Janne Larsson är med i båset under melldandagsmatcherna, men hans kontrakt med Rögle börjar gälla från den 1 januari.

– Det är ett bekant ansikte som kommer tillbaka. Vi tror att han kan hjälpa oss med att ta oss till en högre nivå under sista halvan av säsongen, säger Chris Abbott.

Sju spelare har förlängt sina avtal

Malmö har två spelare som har förlängt sina kontrakt den gångna veckan. Det handlar dels om William von Barnekow, 20, och dels Christoffer Forsberg, 28. Den sistnämnde har gjort över 430 raka matcher i Malmö och han har nu skrivit på ett nytt tvåårskontrakt.

– Det är extra glädjande att kunna förlänga med en riktig trotjänare som ”Foppa”. Christoffer är en spelare som alltid ger allt för laget, säger Malmös sportchef Björn Liljander.

Även von Barnekow har skrivit på för två nya år. Björn Liljander har även skrivit ett nytt kontrakt med målvaktstränaren Cristopher Nihlstorp. Han är klar för två nya år.

Nicklas Lasu är inne på sin 13:e säsong i Frölunda – och fler kommer det att bli. Den assisterande lagkaptenen har skrivit på ett treårskontrakt, som alltså sträcker sig över säsongen 2025/26.

– Jag jagar segrar och den där stunden efter varje titel, det är en oslagbar känsla. Jag vill bli ihågkommen som en vinnare och det här kontraktet ger mig tre ytterligare chanser, säger Lasu till klubbens hemsida.

Leksand förlängde nyligen med Jon Knuts. Nu är det även klart att Justin Kloos blir kvar i klubben. Kloos, som är inne på sin andra säsong i klubben, har skrivit ett nytt tvåårskontrakt.

– Justin är en spelare med ett enormt hjärta i sitt sätt att spela ishockey. Han är totalt hänsynslös mot sig själv och lämnar aldrig isen utan att ha gett hundra procent, säger Leksands GM Thomas Johansson till klubbens hemsida.

Oskarshamn och Lukas Pilö är överens om ett nytt ettårskontrakt. Den 23-årige backen gör sin andra säsong i rad i klubben.

– Pilö har tagit fina steg i sin utveckling under den tiden han varit i klubben. Han är fortfarande ung och vi ser fortfarande grymt stor potential i honom. Jag är glad att han vill fortsätta sin karriär och vara med på resan här i Oskarshamn, säger Thomas Fröberg.

Didrik Strömberg, 28, är klar för en fortsättning i Timrå. Den defensivt skicklige backen återvände till Timrå inför den förra säsongen efter tre år i HV71.

– Didrik är en spelare som visar vägen defensivt och är otroligt stark i både fem mot fem men även i boxplay. Det är en spelare som är otroligt nyttig för oss både i omklädningsrummet och på isen där han framförallt inte tvekar en sekund på att offra sig för laget, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen till klubbens hemsida.

Kapanen har även förlängt avtalet med målvakten Jacob Johansson. 29-åringen är inne på sin tredje raka säsong i Timrå och nu har han skrivit på ett kontrakt till våren 2027.

– Jacob har visat den här säsongen att han är en riktigt bra målvakt på den här nivån. Hans lugn och stabilitet i målet ger oss chansen att vinna varje kväll. Jag tror på Jacob och är säker på att han kommer att vara viktig för oss och kommer att utvecklas till en ännu bättre målvakt de kommande säsongerna, säger Kimmo Kapanen.