Lena Sundqvist: ”Spelarna ska ha en jätteeloge”

22 december 2020 14:00
Intervju

Sista SHL-matchen innan jul spelades i går och nu är det matchledigt några dagar innan ligan återstartar på annandagen. Då passade vi på att ringa upp Lena Sundqvist, kommentator på C More, för att höra hennes syn på säsongen så här långt. ”Leksand är det lag som har överraskat mest på mig", säger Sundqvist, som även plockar ut sitt All Star-lag under hösten.


På grund av coronapandemin är det här en minst sagt speciell säsong och med tanke på förutsättningarna är Lena Sundqvist, kommentator på C More, imponerad över vad spelarna har presterat.

– Först och främst ska alla spelare ha en jätteeloge. Jag var orolig att det skulle bli som det var i sista omgången förra säsongen, då det kändes som att man satt på en träning. Jäklar vad spelarna har gjort det bra. De har hållit uppe intensiteten och sett till att det har blivit bra matcher, även fast det inte är någon publik, säger Sundqvist och fortsätter:

– Det är nog svårt i min roll kan jag känna, att få samma fokus och adrenalinpåslag utan publiken. Det måste vara ännu svårare för spelare och ledare, men de har gjort ett enormt jobb att få till bra hockeymatcher. Det är väl det första jag tänker på kring den här konstiga hockeysäsongen, säger hon.

Imponerad av Leksand

Uppskjutna matcher har drabbat vissa lag hårdare än andra och därför är det en haltande SHL-tabell inför julledigheten. Exempelvis har Brynäs spelat 18 matcher, medan Frölunda och Skellefteå har spelat hälften av sina grundseriematcher. När Lena Sundqvist ska plocka ut säsongens överraskning väljer hon att rikta blickarna mot Dalarna.

– Leksand måste jag säga är det lag som har överraskat mest på mig. I början kändes det lite som att det kunde vara ett luftslott, att det bara var en förstakedja. Nu på slutet har de sett jättestabila ut. Fjärdekedja med Jon Kntus, Martin Karlsson och Fredrik Forsberg har klivit in och levererat. På slutet har de tagit många poäng fastän de har saknat många spelare. Det visar att de är på riktigt, säger Lena Sundqvist, och glider in på det andra nykomlingslaget förra säsongen.

– Oskarshamn var jag positivt övervakad över till en början av den här säsongen, men nu vet man inte riktigt vad som händer där. Om de ska få stopp på det där raset eller om de är på väg nedåt?, säger Sundqvist.

"Han är en sprudlande spelare"

Hon vill även lyfta fram serieledande Rögle.

– Dels vinner de matcher och dels är de underhållande att titta på. Det är ett stabilt lag, med mycket spets, där det händer speciella grejer, säger Lena Sundqvist.

Om vi vänder på frågan. Vilket lag hade du förväntat dig mer av?

– HV71. Det går inte att komma runt. Jag tror jag pratade om fyra tydliga topplag inför säsongen och HV71 var ett av dem, och så ligger de där de ligger. Det känns som alla experter försöker vrida och vända på allt vad som går fel, men ingen riktigt hittar något. Jag kan inte riktigt sätta fingret på varför HV71 går så dåligt, för på papperet har de ett lag som ska vara ett topplag, säger Lena Sundqvist.

Bland spelarna då, vem tycker du är säsongens största överraskning?

– Det måste vara vara William Eklund (Djurgården). Otroligt härlig. En sprudlande spelare. Man blir glad av att se honom spela. Dels producerar han och dels känns det som att varje gång man ser honom spela gör han någon manöver där man reagerar: ”Oj, han gjorde så”. Han har en bra verktygslåda. Jag måste erkänna att jag inte hade så bra koll på honom innan säsongen. Man visste att han var med, men mest för att det är ”Fimpens” (Christian Eklund) grabb och tyvärr blir det ofta där fokus hamnar. Jag hade ingen aning om att William var så här bra. Jag tycker han har varit en av Djurgårdens ledande forwards och han vågar göra saker. Många i ligan har överraskat, men William Eklund har överraskat mest, säger Lena Sundqvist.

Lena Sundqvist All Star-lag i SHL, baserat på prestation den här säsongen:

Målvakt: Jesper Wallstedt, Luleå

”Jag skulle kunna ta Viktor Fasth, men jag går på Jesper Wallstedt. Jag gillar unga spelare, som är på väg upp. Wallstedt har varit väldigt bra.”

Backar: Erik Gustafsson, Luleå, och Joel Persson, Växjö

”Även om Luleå inte har varit lika bra som jag trodde gör Erik Gustafsson aldrig en dålig match. Skulle jag sätta ihop ett lag är han den förste spelaren jag skulle plocka. Dels på grund av det han levererar på isen, men dels även för hans lugn, trygghet och tjurighet."

"Bredvid honom sätter jag Joel Persson. Han är en av ligans klart bästa backar. Underhållande att se på isen, komplett. Han har betytt mycket för Växjö."

Center: Marek Hrivík, Leksand

”Man skulle kunna plocka hela Leksands förstakedja, men det är lite för tråkigt. Jag tar Marek Hrivík som center. Han har varit otroligt bra.”

Forwards: Emil Pettersson, Växjö, samt Jonatan Berggren, Skellefteå

”Emil Pettersson har studsat tillbaka på ett imponerande sätt från fjolåret. Han hade det tufft förra säsongen, men i formen han är i nu gör han mål på allt. Det sprudlar av självförtroende. Jonatan Berggren är en liten överraskning. I år är första gången vi får se hans fulla potential, eftersom han har haft så mycket skadeproblem tidigare.”

Coach: Cam Abbott, Rögle

”Jag imponerad över vad Rögle har gjort över tid. Det ska väl både Cam och Chris Abbott ha cred för. I början av deras tid i klubben fick jag känslan av att det var mycket prat om att det var stenhårt och hårda krav. Det känns som att det finns kvar, men att Cam även har hittat ett mjukare sätt. Han känns som en ledare som man skulle kunna prestera under. Han kan plocka fram det bästa ur spelarna, och det ska väl hela teamet i Rögle lyftas fram för."