Kandidater till Månadens spelare

30 november 2022 15:00
Månadens spelare

Hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Här är kandidaterna till Månadens spelare för november.


Svenska Spel är sedan i år ny huvudsponsor till SHL. Tillsammans med ligan utser Svenska Spel Månadens Spelare där vinnaren tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor som ska gå till ett projekt som ska stärka svensk ishockey.

– Genom Hejapriset till Månadens Spelare tillför vi viktiga medel till projekt som utvecklar svensk ishockey. För oss är det viktigt att också visa vår uppskattning till de klubbar som bedriver en enormt betydelsefull verksamhet runt om i landet, och genom Hejapriset gör vi just det, säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

Här är kandidaterna för september/oktober:

Lukas Bengtsson, Växjö Lakers

Växjö har gått starkt i november. Smålänningarna har vunnit fem av sju matcher och en stor anledning till det är Lukas Bengtsson. Den högerfattade backen har fortsatt att producera poäng i en jämn takt. Bengtsson har svarat för åtta poäng (1+7) under november, vilket är bäst av ligans samtliga backar. Endast Timrås Emil Pettersson har gjort fler poäng än Bengtsson den gångna månaden. Med sina åtta poäng var Bengtsson direkt inblandad i 35 procent av Växjös mål.

Lars Johansson, Frölunda HC

Lars Johansson vände hem till Frölunda inför säsongen och förväntningarna var stora på den meriterade målvakten. I november har han visat vilket toppmålvakt han är. För statistiskt sett är Lars Johansson i topp i de flesta kategorier för ligans målvakter. Han har spelat sex av Frölundas sju matcher. Av dessa har göteborgarna vunnit fem. Lars Johansson har hållit nollan i två av dessa. Han har 96,13 i räddningsprocent och hans insläppta mål per match i november ligger på imponerande 1,01.

Anton Lander, Timrå IK

Timrå är ett av ligans formstarkaste lag och de går in i december med tre raka segrar. Det finns många spelare att lyfta fram i Timrå, men lagets stora härförare är lagkaptenen Anton Lander. Emil Pettersson har visserligen gjort fler poäng i november, men Lander har ändå gjort fem mål, varav två har varit matchavgörande. Ingen annan spelare i SHL har fler GWG i november. Dessutom är Lander den forward i Timrå som snittar mest istid och i november vann han över 60 procent av sina tekningar. Femte bäst i ligan av spelarna som tekade fler än 20 tekningar.

Jiri Smejkal, IK Oskarshamn

Oskarshamns förstakedja med Antti Suomela, Ahti Oksanen och Patrik Karlkvist får flest rubriker, men faktum är att Jiri Smejkal är lagets poängbäste spelare under november månad. Han har gjort poäng i fem av lagets sju matcher och totalt noterades han för åtta poäng, näst bäst i ligan i november. Av Smejkals åtta poäng var fem mål och med det var han målbäst i årets näst sista månad tillsammans med ytterligare fyra spelare.

Linus Söderström, Skellefteå AIK

Skellefteå är ligans bästa lag i november. Västerbottningarna har vunnit samtliga sex matcher och varje gång är det Linus Söderström som har vaktat målet. Utöver de sex segrarna kan Söderström stoltsera med 93,73 i räddningsprocent och endast tio insläppta mål – vilket ger ett snitt på 1,63 insläppta mål per match. I fyra av månadens sex matcher släppte Söderström endast in ett mål – snacka om att ge sitt lag chansen att vinna.