Hållbar Hockey – SHL:s Hållbarhetsrapport säsongen 21/22

2 år sedan

SHL, tillsammans med de 14 ägarklubbarna, släpper en hållbarhetsrapport som avser säsongen 2021/2022. Genom rapporten ”Hållbar Hockey” har SHL kartlagt utmaningar, förutsättningar och aktiviteter som bedrivs av de 14 klubbarna och SHL.


Innan 2022 är över kan SHL presentera hållbarhetsredovisningen över föregående säsong. Hållbarhetsrapporten är SHL:s första redovisning av detta slag och syftet har varit att inventera klubbarna och ligans förutsättningar, utmaningar och påverkan på samhället.

– Som VD på SHL känner jag mig först och främst väldigt stolt när jag läser rapporten och får ta del av några av de fantastiska initiativ som klubbarna och ligan bedriver som gör skillnad för så många olika människor på olika platser runt om i landet. Jag tycker att idrottens samhällskraft inte alls får den uppskattning den förtjänar sett till effekten vi inom idrotten har på så stora delar av vårt samhälle, säger Jenny Silfverstrand, VD SHL och fortsätter;

– Jag känner också stor inspiration och målmedvetenhet över de utmaningar vi har i vår närvärld och omvärld. Idrotten har en unik förmåga att påverka och därmed har vi även ett stort och viktigt ansvar att göra just så, och syftet med rapporten är att underlätta i att jobba mer systematiskt med våra utmaningar och fortsätta driva god påverkan genom hockeyn.

Utöver utmaningar rörande till exempel arbetsmiljö, hälsa och miljö kan man även ta del av några av de aktiviteter som drivs runt om i landet. Till exempel beskrivs Leksands satsning på kollektivtrafik till och från matcher i syfte att minska koldioxidutsläpp i samband med match. Linköpings utbildningsinsatser om sexuella övergrepp tillsammans med Novahuset, Luleås arbete med en jämställd idrottsförening och Malmös engagemang med skolor i närområdet är några fler exempel som lyfts.

Rapporten inkluderar även en hållbarhetstabell där klubbarna poängsätts enligt FN:s globala mål. Linköping och Brynäs toppar tabellen, tätt följt av Färjestad.

– Det är ett inslag som dels kan ses som en översiktsbild över klubbarnas arbete men som också syftar till att vi internt kan benchmarka oss mot varandra och inspireras av de aktiviteter som redan görs. En stor del av vårt gemensamma hållbarhetsarbete handlar just om det, att inspirera varandra att samlas kring liknande utmaningar och gemensamt hitta möjliga lösningar. Det är en klyscha men alla kan inte göra allt men vi kan alla göra något, säger Silfverstrand.

Med avstamp i rapporten och dess kartläggning ska SHL och de 14 ägarklubbarna nu driva arbetet vidare, vilket innefattar beslut kring gemensamma fokusområden.

– Systematiskt, kontinuerligt och med fokus på våra verksamheters utmaningar och förutsättningar ser vi fram emot att fortsätta driva arbetet för en hållbar hockey på och utanför isen. Vi ser fram emot att göra det tillsammans med alla som engagerar sig för SHL och våra fantastiska klubbar, avslutar Silfverstrand.

Här finns rapporten för fullständig läsning.