20 frågor med Linus Ölund

8 oktober 2021 11:00
20 frågor

Linus Ölund är inne på sin sjätte SHL-säsong med Brynäs. 24-åringen är näste spelare som vi ska lära känna bättre genom 20 frågor. Här berättar Ölund vad han måste göra inför varje tekning, varför han inte trivdes under sitt år i AHL samt om mötet på gymmet med Sidney Crosby.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Som forward tar jag Anton Rödin. Den känns självklar för mig. Jag spelade med Jonathan Pudas i Brynäs tidigare och det gillade jag. Han tar jag som back. I målet ställer jag Oscar Alsenfelt.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Eftersom jag är center hade jag tagit lite från Joel Lundqvist vid tekningarna.

3. Vad är det som gör det svårt att möta Joel Lundqvist i tekningscirkeln?

– Han är stark och har bra tajming.

4. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag har inte så många rutiner. Jag kommer till hallen ungefär samma tid och byter om på samma sätt, men inga måsten egentligen. Men en sak jag alltid gör är att jag snurrar klubban ett varv innan varje tekning. Jag vet inte varför jag gör det, utan det blir bara automatiskt.

5. Vem är den bäste spelaren du mött?

– Auston Matthews. Jag spelade mycket mot honom i juniorlandslaget. Han var riktigt bra.

6. Har du varit starstruck någon gång?

– Lite. När jag åkte över på mitt första development camp med Pittsburgh kom (Sidney) Crosby in i gymmet och hälsade på alla. Det var stort.

7. Gav du honom några tips på hur man utför en korrekt benböj?

– Inte direkt, haha. Jag satt mer och kollade på vad han gjorde.

8. Har du tränat med Crosby, Malkin och de andra Penguinsstjärnorna någon gång?

– Inte den gången. Men när jag var över på main camp ett år. Då tränare jag med dem. Jag kommer ihåg en gång när jag stod i samma kö som Malkin och Phil Kessel. Då sa åt mig att köra först för att de inte visste hur man skulle göra övningen, haha. Då blev jag lite nervös.

9. Gjorde du övningen på rätt sätt?

– Ja, jag lyckades göra rätt faktiskt.

10. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– När jag avgjorde match två i SM-finalen mot HV71 2017, i sudden. Det skulle jag säga är den bästa upplevelsen för mig personlingen. Nu i efterhand inser man att det inte sker så ofta. Då gjorde jag mitt första år i ligan och vi gick bra i slutspelet. Det var riktigt häftigt och nu förstår jag mer hur svårt det är att ta sig dit igen.

11. Vem i laget åker du helst på semester med?

Emil Molin. Det skulle nog bli golf, padel och allt möjligt. Han är rolig och man vet aldrig vad som händer.

12. Vad var det senaste du googlade?

– Det var inför V75 i morgon, haha.

13. Har du dragit in några stora vinstsummor på trav?

– Inga stora. Jag har haft alla rätt några gånger, med då har det inte varit några stora summor.

14. Vilken var den senaste bok du läste?

– Jag håller på med en bok som heter ”Grottdykaren”. Det var ett fotbollslag som fastnade i en grotta i Thailand för några år sedan och den här boken handlar om en av dykarna som räddade dem. Jag läser inte jättemycket, men jag brukar hinna med två, tre böcker per säsong.

15. Vilken är din största motgång?

– Det var när jag var i USA och spelade i AHL. Hela det året var jobbigt. Jag trivdes inte alls. Jag spelade lite, spelade dåligt och hade det jobbigt mentalt. I stort sett hela det året skulle jag säga. Det tog ganska hårt.

16. Hur märktes det på dig?

– Jag blev låg och det var inte roligt längre. Det var inte roligt att gå till hallen och träna eller spela matcher.

17. Hur gjorde du för att ta dig ur det?

– Jag försökte hålla huvudet högt och kriga på ett bra tag. Till slut orkade jag inte det heller. Just där och då längtade jag nästan efter att säsongen skulle ta slut så jag kunde komma hem till Sverige.

18. Hur lång tid gick det innan du hittade tillbaka till glädjen kring hockeyn?

– Det gick ganska fort. Pittsburg lånade ut mig till Brynäs säsongen efter. Jag fick vara runt familj och vänner och då gick det ganska snabbt att det blev roligt igen.

19. Vem var den senaste i laget du bjöd på middag och vad bjöd du på?

– Vi hade faktiskt en tävling på isen med laget. Vi var fyra, fem stycken i varje lag och det lag som förlorade skulle bjuda det andra laget på middag. Mitt lag förlorade och då bjöd vi på en räkceviche till förrätt, pestopasta till varmrätt och kladdkaka till efterrätt.

20. Var du kökschef då?

– Jag och Adam Pettersson drog det större lasset. De andra i laget fick duka och servera.

Läs fler artiklar i serien 20 frågor.