Kandidater till Månadens spelare

1 februari 2023 15:00
Månadens spelare

Hela säsongen kommer Månadens spelare i SHL att utses i samarbete med huvudsponsorn Svenska Spel. Här är kandidaterna till Månadens spelare för januari.


Svenska Spel är huvudsponsor till SHL. Tillsammans med ligan utser Svenska Spel Månadens Spelare där vinnaren tilldelas Hejapriset på 10 000 kronor som ska gå till ett projekt som ska stärka svensk ishockey.

– Genom Hejapriset till Månadens Spelare tillför vi viktiga medel till projekt som utvecklar svensk ishockey. För oss är det viktigt att också visa vår uppskattning till de klubbar som bedriver en enormt betydelsefull verksamhet runt om i landet, och genom Hejapriset gör vi just det, säger Mats Einarsson, sponsringsstrateg på Svenska Spel.

Här är kandidaterna för januari:

Linus Hultström, Linköping HC

Linköping har snittat 1,7 poäng per match under januari – bara Skellefteå och Oskarshamn har bättre snitt under 2023 års första månad. En som har visat vägen offensivt är backen Linus Hultström. Han gjorde poäng i sju av tio matcher och totalt noterades han för tio poäng. Därmed gjorde han fler poäng i januari än vad han gjorde under säsongens 29 första matcher. Med tio poäng var han dessutom ligans poängbäste back i januari.

Robert Rosén, Växjö Lakers

Robert Rosén avslutade visserligen januari med att gå mållös från tre matcher, men ändå är han varit poängbäst under den gångna månaden tillsammans med Antti Suomela. För på januaris första sju första matcher gjorde Rosén tolv poäng. Han svarade för fem assist och sju mål, varav ett hattrick mot Malmö. I den matchen låg Lakers under med 0-3, men Växjö kom tillbaka och vann efter övertid – och Rosén gjorde alltså tre av målen.

Brendan Shinnimin, Luleå Hockey

Luleå har tagit ett stort kliv uppåt i tabellen efter att ha vunnit sex av tio matcher i januari. Mycket tack vare forwarden Brendan Shinnimin, som har varit norrbottningarnas poängbäste spelare i januari. Han har gjort poäng i sju av de åtta senaste matcherna och på dessa har han svarat för sex mål och fyra assist. Med det är han sexa i SHL:s poängliga under januari. Två av Shinnimins mål var dessutom matchavgörande.

Jiri Smejkal, IK Oskarshamn

Oskarshamn är ligans bästa lag under januari. Vid sidan av den framgångsrika förstakedjan har Jiri Smejkal dragit ett tungt lass. Den tjeckiske forwarden har på tio matcher gjort hela nio mål. Med det är han målbäst under den gångna månaden. Han gjorde mål i sex av de tio matcherna, varav han blev tvåmålskytt i tre av dessa. Med sina totalt 21 fullträffar har han klättrat till en andraplats i skytteligan.

Antti Suomela, IK Oskarshamn

Oskarshamn gjorde 37 mål på tio matcher under januari. Av dessa var poängkungen Antti Suomela direkt inblandad i 32 procent. Den finske stjärnan gjorde sju mål och fem assist och med det var han poängbäst i januari tillsammans med Robert Rosén. Suomela är med i toppen i flera andra statiskkolumner. Han sköt näst flest skott på mål i januari (41), hade näst bäst plus/minus (+10) och snittade tredje mest istid av samtliga forwards i januari (20:20).