Endast två gånger under 2000-talet har en klubb lyckats försvara sitt SM-guld. Nu hoppas Växjö kunna göra Djurgården och Skellefteå sällskap. ”Växjö har haft två försök på kort tid att försvara sitt guld och det har inte gått så bra. Jag är ganska övertygad om att de har lärt sig oerhört viktiga saker av det”, säger Daniel Enestubbe på Smålandsposten och minhockey.se.
Precis som 2015 och 2018 lyckades Växjö Lakers vinna SM-guld förra säsongen . De gjorde det efter att ha blivit etta i grundserien och i tur och ordning slagit ut Färjestad, Örebro och Rögle i slutspelet. Nu ska Lakers försöka med någonting de aldrig tidigare har lyckats med – nämligen att försvara sitt guld.
– Växjö har haft två försök på kort tid att försvara sitt guld och det har inte gått så bra. Jag är ganska övertygad om att de har lärt sig oerhört viktiga saker av det, säger Daniel Enestubbe som bevakar klubben för Smålandsposten och minhockey.se.
– Exempelvis, som jag själv bara har kunnat notera med egna ögon, var det efter första guldet tapetserat över hela Växjö: ”Guld, guld, guld” och det var ceremonier och firanden. Efter andra guldet var det inte speciellt stort firande. Det var Stortorget, men inte så mycket mer. Då blev det istället att nästan alla toppspelare försvann. Den här gången var det visserligen corona, med det har nästan inte varit något firande alls. Känslan har varit att klubben vänder blad och fokuserar på nästa stora uppgift: Att försvara sitt guld, och det har de redan sagt. Lakers hymlar inte om att det är det som gäller. De säger inte topp-6 eller topp-4, utan de säger att de ska försöka försvara sitt guld. Jag tror det blir svårt. För sett till all historik är det svårt att försvara ett guld. Skellefteå gjorde det visserligen 2013 och 2014, men sedan får man gå tillbaka till Djurgården 2000 och 2001, vilket understryker hur svårt det är, säger Daniel Enestubbe.
"Konkreta frågetecken är det ont om"
Senast Växjö vann guld tappade de ett gäng nyckelspelare till säsongen därpå. Elias Pettersson, Joel Persson, Robert Rosén och Dennis Rasmussen var bara några exempel på spelare som lämnade Lakers efter guldet 2018. Den här gången ser spelartappen inte ut att bli lika tunga. Visserligen har guldmålvakten Viktor Fasth slutat, Emil Pettersson har lämnat för KHL och Christian Folin har skrivit på för Frölunda. Men kvar finns ändå Joel Persson, Robert Rosén, Richard Gynge, Andrew Calof och slutspelets MVP Pontus Holmberg, för att nämna några.
– Det har absolut skett förluster, men inte av den magnituden som efter förra guldet. Där ser det ut som att det finns mindre att oroa sig för. Konkreta frågetecken är det ont om. Dessutom tror jag inte att det här laget är färdigbyggt. Min gissning är att en back och en forward till ska in, säger Daniel Enestubbe.
Den position Enestubbe sätter störst frågetecken vid är målvaktssidan. För som tidigare nämnt har Viktor Fasth bestämt sig för att sluta med ishockey – och det är förstås ett jätteavbräck för Lakers. Fasth kan stoltsera med två SM-guld, ett VM-guld samt spel i både NHL och KHL. Han hade 93,4 i räddningsprocent förra säsongen, men när han skadade sig i slutspelet klev Erik Källgren fram som en vinnare. Källgren vann sju av tio matcher han stod i slutspelet, men inte heller han är kvar i Småland. Därmed står det regerande mästarlaget med ett helt nytt målvaktspar – den lettiske VM-spelaren Janis Kalnins och 22-årige Adam Åhman.
– Här hade Växjö i bästa fall hoppats på att få behålla båda målvakterna och i näst bästa fall att Fasth skulle köra ett år till. Med en Erik Källgren på uppgång och en Viktor Fasth på topp ett år till hade mycket varit vunnit redan där. Då vet man vad man har. Nu är det två helt nya ansikten och här vet vi inte mycket kring hur det kommer att gå. Det här är Kalnins första säsong i Sverige och allt vad SHL står för. Det är ett frågetecken såklart. Bakom sig har han Adam Åhman, som inte är en etablerad SHL-målvakt. Jag tror att han får kämpa hårt för att bli det. Han imponerade inte i Tingsryd i fjol och förlorade den kampen mot Andreas Ljunggren. Han är en av de tydligaste andremålvakterna i SHL i år. Jag kan tänka mig att Kalnins blir årets Janne Juvonen, det vill säga en målvakt som står sjukt mycket, säger Daniel Enestubbe.
Vad är Växjös största styrka som du ser det, antingen en lagdel eller något mer övergripande?
– De satte en defensiv förra säsongen som var Sveriges bästa. Eftersom bara två backar har försvunnit från förra året (Folin och Melart) och ersatts av Arvid Lundberg och Ludvig Claesson, som hittills har sett jättefin ut. Dessutom ska man ha i åtanke Peter Andersson är tillbaka. Där är nog Växjös stora styrka. Kan de konservera, eller utveckla, det som fanns under fjolåret räcker det rätt långt under förutsättning att målvakterna också håller, säger Enestubbe.
Vad tycker du att vi kan ha för förväntningar på Växjö?
– Topp-6 tror jag att de kan hamna. Det här laget består av rätt många som var med och vann SM-guld förra säsongen. Men det är många lag i ligan som har mer än någonsin att bevisa. Jag tänker på Frölunda, på Färjestad som satsar allt på ett kort. Luleå är revanschsuget efter att de missbedömde våren och blev för kort om folk. Var har vi Leksand i år? Kan det flippa som i fjol? Kan Skellefteå genomföra hösten på samma sätt som våren? Örebro har säkert börjat drömma om guld. Då har jag inte ens nämnt Rögle, som kanske har det största revanschsuget av alla. Med tanke på dessa klubbar kan Växjö hamna utanför topp-6 i SHL i år. Det här måste var tidernas bästa SHL, sett till hur kompletta många lagbyggen ser ut. Vi har ett otroligt härliga getingbo med sex, sju lag som kan vinna SM-guld, säger Daniel Enestubbe.