SHL-MINNET: RÖGLES ANNANDAGSSUCCÉ MOT ÖREBRO 2015

25 december 2022 14:00
SHL-minnet

I morgon smäller det. Då är det dags för en hockeyfest utöver det vanliga, nämligen annandagsomgången. Patrick Cehlin, och alla Röglesupportrar, blickar gärna tillbaka sju år. Den 26 december 2015 besegrade Rögle Örebro med 7-2 och Cehlin visade vägen med två fullträffar. ”Jag minns att det var en rolig jul och nyår det året”, säger Cehlin.


Samtliga år utom två under 2000-talet har det spelats SHL-hockey på annandag jul. Undantagen är 2006 och 2007, då första matchen efter julafton spelades 27 december respektive 28 december. I morgon blir alltså 15:e året i rad som det spelas SHL-hockey den 26 december. En tradition som den tidigare SHL-spelaren Patrick Cehlin gillar.

– Annandagsmatcherna oavsett var jag spelade var roliga och uppskattade. Ofta var det slutsålt, härligt stämning och ibland hade jag lite familj och vänner som var på besök. Alla mellandagsmatcherna var väldigt roliga att spela, säger Patrick Cehlin, 31.

Tvåmålsskytt

En annandagsmatch som sticker ut för honom var den som spelades 2015. Cehlins Rögle skulle ta emot Örebro i det som då hette Lindab Arena. Rögle hade inför juluppehållet förlorat tre raka matcher och hoppades på ett trendbrott, men det började inte bra. Örebro tog ledningen genom Marcus Weinstock i powerplay, men kort därefter höll sig Patrick Cehlin framme.

– Det var back-back (Dominik Granak till Jesper Williamsson), sedan skott och en retur. Om jag inte minns helt fel höll jag mig framför mål och slängde mig för att slå in returen, säger Cehlin.

Örebro, som å sin sida kom till den här matchen med fyra raka nederlag, återtog ledningen genom Daniel Viksten, men Rögle gjorde därefter två mål innan det återigen var dags för Patrick Cehlin att placera sig i målprotokollet.

– Jag fick pucken längs vänsterkanten, utmanade min back och la pucken under hans klubba. Sedan sköt jag på bortre och pucken lyckades slinka in bakom deras målvakts (Julius Hudacek) klubba, säger Cehlin.

Vilket minne du har.

– Jag var tvungen att göra lite research, haha. När du messade vilken match det handlade om fick jag kolla upp den, säger Cehlin.

"En härlig tid på året"

Rögle gjorde sex raka mål, vann till slut med klara 7-2 och gav merparten av de 4 619 personerna på plats en uppskattad julklapp.

– Jag personligen och min kedja (med Ludvig Rensfeldt och Christopher Liljewall) var inne i ett bra stim där. Vi hittade varandra bra. Jag minns att det var en rolig jul och nyår det året. Speciellt matchen mot Örebro. Som sagt, det är alltid roligt att spela när det är fullsatt och mycket folk. Kring julafton har man haft några dagar ledigt och laddat batterierna lite extra, kanske även haft lite besök. Det är en härlig tid på året, säger Cehlin.

Under karriären representerade Cehlin ytterligare tre SHL-klubbar: Djurgården, Leksand samt Luleå. Men just den här säsongen, 2015/16, var hans poängmässigt bästa. Han gjorde 36 poäng, varav 20 mål och med det blev han femma i SHL:s skytteliga. Efter säsongen belönades han med en plats i VM-truppen och fick också göra fyra VM-matcher.

– Fantastiskt roligt att få vara med och spela VM. Jag valde att bege mig hemåt det året för att jag ville ta ny fart efter några år av skador i Nordamerika. Det var roligt att jag kom till en bra plats, utvecklades mycket och fick valuta för utvecklingen. En rolig säsong med Rögle och häftigt att få spela ett VM, säger Cehlin.

Rankar du det här som karriärens bästa säsong?

– Det tycker jag nog att det var. Jag fick vara frisk och skadefri en hel säsong. Som jag nämnde hade jag valt att vända hem till Sverige för att ta ny fart, vilket också blev fallet. Många bitar föll på plats. För egen del blev det en väldigt rolig säsong och jag hade bra kemi med mina kedjekamrater. En minnesvärd säsong, säger Cehlin.

"Har fortfarande vissa dagar då jag är påverkad"

Den säsongen var Rögle nykomling i högstaligan och via en elfte plats i tabellen lyckades Ängelholmslaget hålla sig kvar. Cehlin gjorde ytterligare en säsong i Rögle innan han flyttade till Luleå. Säsongen 2017/18 blev dock hans sista. Att karriären inte blev längre berodde på återkommande hjärnskakningar och i juni 2021 meddelade Cehlin att han hade spelat sin sista ishockeymatch.

”Det är med ett sorgset hjärta som jag idag vill meddela att min hockeykarriär är över. Min kropp klarar inte längre av att spela och jag måste prioritera min hälsa”, skrev han bland annat i ett inlägg på Instagram.

Nu har det gått ett och ett halvt år sedan dess.

– Det går framåt. Jag har fortfarande vissa dagar då jag är påverkad, men jag lär mig att anpassa mig efter vad jag klarar av. Det flyter på skulle jag ändå säga, säger Cehlin.

Kommer du att se någon annandagsmatch i år?

– Jag bor i Stockholm och det är två matcher mellan Djurgården och AIK i mellandagarna och de ska jag försöka gå på. Det är roliga matcher. Derby är alltid derby och det ska bli kul, säger Cehlin.

Nu har det gått några år sedan du slutade, hur är det att se matcher från läktaren?

– Fortfarande spritter det lite i benen när jag ser matcherna. Jag gillar hockey och följer spelare jag känner och lag jag har en starkare relation till. Jag tycker det är kul att följa hockeyn, även om jag fortfarande gärna hade velat spela, säger Patrick Cehlin.