Milton Oscarson: "En dröm är såklart att ta JVM-guld"

22 december 2022 14:00
JVM

En bakterie i kroppen gav Milton Oscarson långt ifrån optimala förutsättningar inför säsongen. Men 19-åringen har imponerat och är en av tre Örebrospelare i den svenska JVM-truppen. ”JVM är något jag har drömt om", säger Oscarson.


När SHL.se får tag i Milton Oscarson är det några dagar kvar innan Juniorkronorna ska resa iväg till Kanada och 19-åringen är på stan.

– Jag shoppar lite. Jag måste skaffa en resväska innan JVM, säger han.

Är det något mer du behöver till resan?

– Lite strumpor och kalsonger. Det lär gå åt, säger Oscarson och skrattar.

Han är en av tre spelare från Örebro som ska spela i det svenska JVM-laget. Utöver Oscarson är det även Elias Pettersson och Leo Carlsson. Därmed är Örebro den SHL-klubb som har flest spelare med i Juniorkronorna.

– Såklart känns det kul att vi är tre från laget. De är några jag spelar med till vardags och det känns extra kul att dela resan med dem, säger Oscarson.

Hur fick du beskedet att du var uttagen?

– Det var en vanlig dag och jag visste att truppen skulle tas ut. Vi hade träning, men efter träningen kom det fram att vi var uttagna och det var jätteroligt, säger Oscarson.

Har JVM varit ett uttalat mål den här säsongen?

– JVM är något jag har drömt om, men jag hade en tuff start på det här året med skada och jag hade en lång väg tillbaka. Jag kämpade på som vanligt och har krigat varje dag. Att jag blev uttagen efter det känns extra kul, säger han.

"Chans man får en gång i livet"

Skadan han nämner var en bakterie i kroppen som Oscarson fick under sista helgen med matcher i våras. I en intervju med Nerikes Allehanda i september berättade Oscarson att han under en period blev inlagd på sjukhus.

Under sjukdomsperioden, var du orolig att det skulle påverka dina chanser att ta en JVM-plats?

– Inte just då. Då var det mest bara fokus på att återhämta mig och försöka ta mig tillbaka så fort som möjligt. När jag väl kom tillbaka har jag inte tänkt på JVM jättemycket, utan mer tänkt att om det händer är det jätteroligt. Det är en chans man får typ en gång gång i livet, säger Oscarson

Rent fysiskt, känner du dig helt återställd nu?

– Jag har ändå kommit tillbaka på ett bra sätt. Jag fick köra lite extrafys i början av säsongen. Nu tränar jag på som vanligt och det känns jättebra, säger Oscarson, som debuterade i SHL med Örebro säsongen 2020/21.

Förra säsongen spelade han 24 matcher och den här säsongen har det blivit 25 framträdanden i högstaligan. På dessa matcher har han snittat knappt sju minuters istid per match.

"Jättekul upplevelse"

För Oscarson och hans lagkamrater i Juniorkronorna spelas JVM-premiären mot Österrike annandag jul. Därefter väntar gruppspelsmatcher mot Tyskland, Tjeckien och Kanada.

– En jättekul upplevelse blir det och häftigt att få representera sitt land. När jag väl kommer dit är det bara att försöka njuta av att vara där och göra det bästa av det, säger Örebrospelaren.

Vad tror du om era chanser?

– Vi är ett bra lag. Vi har spelare med olika egenskaper och olika spetskvalitéer. En dröm är såklart att ta guld. Det är det vi siktar på, säger Oscarson.

Skaffar du en resväska som är tillräckligt stor för att rymma en eventuell guldmedalj på resan hem?

– Haha, det ska nog gå att få plats med det, säger Oscarson.