Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

21 december 2020 09:00
Veckans SHL

En profil är tillbaka i SHL. Efter 396 matcher i NHL har Melker Karlsson skrivit på för Skellefteå, men det är långt ifrån den enda nyheten från den gångna veckan. Exempelvis är Stephan Lundh tillbaka i HV71, Malmö har förstärkt med två spelare och Brynäs har plockat in Shane Harper.


Stephan Lundh återvänder

HV71 har stärkt upp på tränarsidan och det handlar om ett bekant ansikte, nämligen Stephan Lundh, som lämnade HV71 inför den här säsongen. Lundh går in som assisterande tränare tills vidare. Detta eftersom Stefan Nyman, assisterande tränare, är sjuk för närvarande och HV71 skriver på sin hemsida att även Jonas Holmström, assisterande tränare, kommer att vara borta en tid på grund av familjeskäl.

– Vi är i ett läge där vi behöver addera ytterligare kraft på ledarsidan. Dessutom är vi inte nöjda med vad laget har presterat hittills under säsongen och där kan ”Lillis” komma in med sin erfarenhet och ge gruppen ny energi med sitt sätt att vara och sin ledarstil, säger Johan Hult, sportchef i HV71, till klubbens hemsida.

Olesen till Oskarshamn

IK Oskarshamn har haft det tungt den sista tiden och klubbens sportchef Thomas Fröberg valde förra måndagen att skriva ett låneavtal med Nick Olesen, Södertälje SK.

– Nick lånas in till en början för att stärka upp för de skador vi har på vissa spelare i truppen. Vi har känt oss tunna sista tiden och med ett tätt matchande på grund av uppskjutna matcher lite här och var, kände vi att detta var rätt beslut att ta, säger sportchef Thomas Fröberg till klubbens hemsida.

Lånet gäller i första hand fram till jul.

Malmö med dubbelvärvning

Malmös sportchef Patrik Sylvegård har gjort klart med två spelare i veckan. Det handlar om Adam Johnson och Quinton Howden.

28-årige Howden spelade OS med Kanada 2018 och har under karriären spelat knappt hundra matcher i NHL. Centern har även två JVM-medaljer på meritlistan och de tre senaste säsongerna har han spelat i KHL.

– I Quinton får vi en stor och stark center. Vi har fått jättefina referenser på honom och han kommer att bli en bärande spelare hos oss. När Fredrik Händemark nu lämnar för spel i San José får vi in en riktigt bra ersättare, säger Sylvegård till Redhawks hemsida.

Kontraktet sträcker sig säsongen ut.

Även Adam Johnson har skrivit på för resten av säsongen. De tre senaste säsongerna har han tillhört Penguins organisation och det har blivit 13 NHL-matcher för amerikanen. Förra säsongen gjorde han 34 poäng på 48 matcher i AHL, men nu ska 26-åringen för första gången spela i Europa.

– Min största styrka är min skridskoåkning, med den kan jag skapa mycket offensivt. Den tar mig till målchanser och väl där vill jag kunna producera mer. Samtidigt har jag jobbat en hel del på mitt defensiva spel och vill vara en tvåvägsspelare som gör mitt jobb äveen i försvarsspelet, säger Johnson till klubbens hemsida.

Karlsson till Skellefteå

Melker Karlsson var med och vann SM-guld med Skellefteå både 2013 och 2014. Därefter åkte han över till NHL och San Jose Sharks. Där har han gjort sex raka säsonger och nästan 400 matcher. Men nu väljer alltså Karlsson att återvända till Skellefteå.

– Vi har haft en öppen diskussion under en längre tid så det känns otroligt kul att det är klart och att vi får hem Melker. Hans erfarenhet och kvalité kommer att göra oss mer stabila och kan hjälpa laget under resten av säsongen. Sedan har Melker ställt upp ekonomiskt på ett väldigt schyst sätt för klubben, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Avtalet gäller för resten av säsongen.

...som även värvar en back

Melker Karlsson är inte den enda värvningen Skellefteås GM Erik Forssell har gjort klart med i veckan. De lånar även in Roland McKeown från Carolina Hurricanes för resten av säsongen. Han har gjort 271 AHL-matcher och har även noterats för tio NHL-matcher med Hurricanes.

– Kul att få in Roland. En stabil tvåvägsback med bra ledaregenskaper. Han är trygg i spelet med puck och har en skridskoåkning som vi tror kommer passa in hos oss, säger Erik Forssell till Skellefteås hemsida.

Roland McKeown har vunnit U18-VM med USA, han har spelat JVM samt vunnit Calder Cup (AHL), och det här blir första gången han representerar en klubb utanför Nordamerika.

Harper till Brynäs

Även Brynäs har förstärkt laget i veckan. Gävlelaget har valt att plocka in Shane Harper, 31, som förra säsongen gjorde 29 poäng på 50 matcher med Örebro.

– Han har fart, han har bra energi och han är målfarlig. En duktig skridskoåkare som sätter sig själv i områden där han kan göra mål eller hjälpa andra att producera. Vi tror att han kommer hjälpa oss i offensiven och ser det som att han både spetsar och breddar vår trupp, säger Brynäs sportchef Michael Sundlöv till klubbens hemsida.

Harper har spelat de två senaste säsongerna i Örebro, men har inte tillhört någon klubb tidigare den här säsongen. Han har tidigare i karriären noterats för 398 AHL-matcher. Avtalet mellan Harper och Brynäs sträcker sig över resterande del av den här säsongen.