Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Frölunda
FHC

Ny bortaturné för Frölunda: "Måste börja vinna"

31 januari 2023 10:00
#IKOFHC

Frölunda har förlorat tre raka bortamatcher och den här veckan väntar ytterligare tre matcher på bortais. Först ställs de mot Oskarshamn, ligans formstarkaste lag efter jul. ”Vi måste börja vinna igen”, säger Frölundas målvakt Lars Johansson.


Frölunda börjar bli vana att spela på bortaplan. Mellan den 12 januari och 4 februari har Frölunda åtta av nio matcher på bortais. Fem av dessa bortamatcher är spelade och i veckan väntar ytterligare tre.

– Det är lite tråkigt att det har blivit så, men samtidigt förstår man varför i och med att handbolls-VM spelades i Scandinavium. Men det klart att det är roligare att spela hemma. Särskilt när det blir så här många matcher i rad borta. Då längtar man efter att spela i Scandinavium. Men det är som det är och jag tycker det har gått bra med alla resor, säger Lars Johansson.

Tyvärr för Frölundas del är bortaformen inte toppenbra just nu. På de fem senaste bortamatcherna har de tagit två poäng och har just nu tre raka bortaförluster.

– Vi måste få ordning på det. Vi måste börja vinna igen, och det vet alla. Vi har tre möjligheter den här veckan. Vi får se till att skaffa oss en bra start på den här bortaturnén redan mot Oskarshamn, säger Johansson.

Oskarshamn har gått riktigt starkt på slutet. Faktum är att de snittar mest poäng per match av samtliga lag i ligan efter jul. På de tolv senaste matcherna har Oskarshamn snittat 2.17 poäng per match. Att jämföra med Frölunda, som under samma period snittar 1.39 poäng per match.

– Oskarshamn är luriga och man måste förvänta sig allt från dem. De är skickliga offensivt. Därför gäller det att vara med defensivt och försöka stänga ner deras offensiva skicklighet och hålla sig ifrån utvisningsbåset. För det är ett bra lag i powerplay. Det är två nycklar för oss, säger Johansson.

"Gäller att hitta en stabilitet"

Även om formen har varit lite dalande på slutet för Frölunda är göteborgarna ändå fyra i tabellen med 64 poäng, men tro inte att Frölundaspelarna är nöjda med det.

– Tidvis har det varit bra och tidvis mindre bra. Vi kommer in i slutfasen och vet hur vi ska spela, men vi måste få de sista pusselbitarna på plats i alla lagdelar. Vi är inte nöjda så här långt, säger Johansson.

För Johansson är det här första säsongen i SHL sedan 2015/16, då han var med och vann SM-guld med Frölunda. Så här långt den här säsongen står 35-åringen noterad för 16 vinster (fjärde bäst av ligans målvakter) och 90,75 i räddningsprocent.

– Lite som för laget har det varit upp och ner för mig. Vissa perioder har det känts bra och vissa perioder har det inte alls fungerat. De gäller för mig att hitta tillbaka till en stabilitet och en bra grund, för att komma till slutspelet bra förberedd. Det finns saker att jobba på, säger Frölundamålvakten.

Hur tränar du för att få mer stabilitet?

– Det gäller att lägga tid på saker och göra saker ofta. Att träna förflyttningar, plockräddningar eller vad det nu kan vara. Det räcker inte med att göra det två gånger. Man får göra det hundratals gånger för att hitta den där stabiliteten och att man inte ska behöva tänka på det under match. Då ska det bara sitta där. Det är i alla fall vad jag har gjort under min karriär, gnuggat på med de här enkla grejerna, säger Lars Johansson.