Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Luleå
LHF

Oskarshamn jagade bort Luleåspöket

19 januari 2023 21:44
#IKOLHF

När Oskarshamn möter Luleå brukar det sluta med att norrbottningarna vinner. Så har det varit i de fem senaste inbördes mötena - men inte ikväll. Luleå tog visserligen ledningen i den första perioden, men via fyra raka mål i andra perioden grundlade Oskarshamn segern som till slut skrevs till 6-3.


Efter avancemanget i CHL i tisdags kom Luleå förmodligen in till matchen med lite gott självförtroende i ryggen. Bortalaget gjorde också en mycket bra öppningsperiod, även om det var Oskarshamn som öppnade målskyttet när JIri Smejkal hittade nätet. Luleå vände på steken via två powerplaymål och gick in till pausvila i ledning.

I den andra perioden kom Oskarshamn ut i ett rasande tempo. Hemmalaget gick från 1-2 till 5-2 och såg ut att ha avgjort matchen, men ett viktigt reduceringsmål kom genom Linus Fröberg - vars pappa Thomas ju är sportchef i Oskarshamn.

Luleå lyckades inte knapra in ytterligare på försprånget, i stället var det firma Patrik Karlkvist och Antti Suomela som lyckades forcera in en puck till i en tilltrasslad situation. Därefter kunde Oskarshamn kontrollera matchen och inför jublande hemmafans bryta den tråkiga sviten mot Luleå.

Sagt om matchen

– Vi börjar matchen bra, men har några dåliga minuter i första perioden där Luleå tar över. Sen tycker jag vi verkligen har bestämt oss i andra perioden och vinner kamper, kuggar i bättre och håller ihop det hela vägen. Det blir många mål, men jag tycker vi spelar stabilt, sa Oskarshamns tränare Martin Filander till C More efter matchen.

– Det är på tok för mycket slarv. Jag tycker vi bjuder deras skickliga spelare på mycket. Vi behöver spela mer rejält. Vi har ett bra läge efter första men lyckas inte samla ihop oss och spela på det sätt vi vill, sa en besviken Erik Gustafsson efter slutsignalen.

I punktform

  • Oskarshamn bröt fem matcher lång förlustsvit mot Luleå.
  • Luleå fick inte med sig tillräckligt mycket självförtroende från CHL-segern i tisdags, utan åkte på tredje förlusten på sina fyra senaste SHL-matcher.
  • Julius Honka har nu gjort poäng i fyra av de fem senaste matcherna.
  • Isac Brännström har nu gjort tre mål på sina tre senaste matcher.
  • Jiri Smejkal bröt en tre matcher lång poänglös svit genom att göra två mål.
  • Patrik Karlkvists mål ikväll innebär att han gjort mål mot alla lag i SHL.