Hemma
Växjö
VLH
Borta
Malmö
MIF

Joel Persson: "Vi har spelat en bra typ av Växjöhockey"

19 januari 2023 10:00
#VLHMIF

Växjö verkar knappt gå att besegra för tillfället. Serieledaren har tagit poäng i 14 av de 15 senaste matcherna. ”Vi har haft en förmåga att vinna och då växer också självförtroendet”, säger backstjärnan Joel Persson inför kvällens match mot Malmö.


Växjö är det enda laget som har passerat 70 poäng den här säsongen. Smålänningarna har samlat ihop 73 poäng, vilket är sex poäng fler än tvåan Skellefteå, som dock har en match mindre spelad. Sedan den 25 november har Växjö bara lämnat isen poänglös en gång, vilket var mot Skellefteå annandag jul. I övriga 14 matcher har Växjö tagit poäng, av vilka de har vunnit tolv.

– Vi har hittat vägar att vinna. De senaste matcherna, mot både Frölunda och Luleå, har vi spelat rätt bra över 60 minuter. Innan dess var det något som vi inte var helt nöjda med. Vi har haft en förmåga att vinna och då växer också självförtroendet, säger Joel Persson.

Vad är nycklarna till att ni har lyckats göra det bra över 60 minuter?

– Det handlar om att vara noggranna i sådana situationer där momentum i matcher kan svänga. Att vara noggranna kring linjerna, att verkligen värdera lägena, att få fast pucken i anfallszon för att kunna bygga långa anfall och inte ta onödiga utvisningar. Sådana grejer. Det är rätt många små grejer som kan vända momentum, och att då försöka vara noggranna med det, säger Persson.

"Finns många likheter med när vi vann senast"

I en intervju med SHL.se nyligen hyllade Växjös lagkapten Erik Josefsson lagets backsida, och lyfte fram den som en stor anledning till framgången. Joel Persson håller med om att lagets backbesättning har gjort bra ifrån sig.

– Vi har verkligen en bra backsidan och det finns många bra ingredienser i den. Det är viktigt att ha en bra backsida och ett bra försvar. Det ser man på alla som lag har vunnit. De har ofta haft ett bra försvar. Det är också viktigt att kunna spela pucken bra bakifrån och det tycker jag att vi har visat att vi klarar av, säger Persson.

Om du jämför den här säsongens lag med tidigare framgångsrika Växjöupplagor. Ser du några likheter?

– Det finns många likheter med när vi vann senast. Sedan är det svårt att jämföra olika årgångar, då det är olika individer från lag till lag. Vi har lyckats kontrollera många matcher den här säsongen, vilket är något som Växjö har stått för och vill stå för. Så här långt har laget spelat en bra typ av Växjöhockey, säger Persson, som har två SM-guld med Växjö, 2018 och 2021.

"Gäller att vi är påkopplade"

I kväll är det toppen mot botten i Vida Arena. Serieledande Växjö gästas av jumbon Malmö. Det skiljer 42 poäng mellan lagen inför kvällens möte.

– Alla vet vilken position Malmö är i. Malmö kommer vara ett desperat lag som behöver vinna. Det är ingen hemlighet över det, men för oss gäller det att fortsätta men goda vanor. Vi går in som favorit, i och med att det är hemmamatch och att det är ettan mot det lag som ligger sist. Men det skiljer inte många procent mellan toppen och botten av SHL. Det gäller att vi är påkopplade och försöker styra händelserna, säger Joel Persson.