Hemma
Växjö
VLH
Borta
Oskarshamn
IKO

Växjös succéforward: "Svårt att klaga på hockeylivet"

24 november 2022 09:30
#VLHIKO

Förra säsongen fick Hugo Gustafsson sparsamt med istid och var utlånad en sejour till Södertälje. Den här säsongen har 22-åringen höjt sig rejält och är serieledande Växjös näst bäste målskytt. ”Det har såklart hjälpt att jag har fått spela med skickliga hockeyspelare”, säger Gustafsson inför kvällens match mot Oskarshamn.


Växjö har gått starkt i inledningen av SHL-säsongen. Lakers är etta i tabellen och kommer till kvällens match mot Oskarshamn med fem raka vinster i bagaget. En stor anledning till det är Hugo Gustafsson. 22-åringen har den senaste tiden matchas högt upp i kedjehierarkin och han har tackat för förtroendet genom att göra tre mål på de fem senaste matcherna.

–  Det har börjat bra för egen del. Jag har fått mycket förtroende. Sedan har det såklart hjälpt att jag har fått spela med skickliga hockeyspelare och lite har det studsat min väg också, säger Gustafsson.

Utlånad till SSK förra säsongen

Totalt har han gjort fem mål den här säsongen och med det är han bäste målskytt bland lagets forwards. Endast landslagsbacken Lukas Bengtsson har fler fullträffar (sex stycken). För ett knappt år sedan var läget ett helt annat för Gustafsson. Han gjorde då sin första säsong i Växjö och det blev ofta rätt sparsamt med istid. I januari blev han utlånad till Södertälje.

– Med många forwards tillbaka i spel så behöver vi se till att alla får matcher kontinuerligt. Nu var det ett bra läge för Hugo att få spela matcher i välkänd miljö, kommenterade Växjös sportchef Henrik Evertsson utlåningen.

Så här säger Hugo Gustafsson om förra säsongen.

– Självförtroende var inte på topp när det inte blev lika mycket speltid som man ville ha. Samtidigt var det några positiva delar från förra säsongen som jag försökte ta med mig till årets säsongen, säger han

Vilka positiva delar var det?

– Vissa stunder förra säsongen gick det bra. Jag kände att om spelar jag det spelet och om det flyter på lite mer så skulle det kunna gå bra, säger Hugo Gustafsson.

Gustafsson lyfter fram den nye huvudtränaren Jörgen Jönsson som en av anledningarna till den fina inledningen på säsongen.

– Han har betytt mycket. Han har gett mig ett förtroende genom att flytta upp mig i kedjorna. Han pratar mycket med mig varje dag, oavsett om det är bra bra eller dåliga grejer. Han ger kritik på ett bra sätt, som jag kan ta med mig, säger Gustafsson.

Hur stor skillnad skulle du säga att det är på ert sätt att spela med Jönsson som tränare i stället för Sam Hallam?

– Det är ändå ganska likt. Vi har kvar Nicklas Rahm och Fredrik Hellgren (de assisterande tränarna) från förra säsongen. Det är ändå rätt likt förra säsongen. Vi har ett spelsystem vi är trygga med, säger Gustafssson.

I kväll är det alltså Oskarshamn som står för motståndet för Växjö, och det är inget snack om att Lakers går in i matchen med bra självförtroende.

– Det känns bra. Vi har ändå förstaplatsen och är inne i ett bra flyt. Som sagt har vi ett system som vi tycker fungerar och som vi tror på. Det känns riktigt bra, säger 22-åringen.

Det är rätt kul med hockey nu?

– Med fem raka vinster är det svårt att klaga på hockeylivet, säger Gustafsson och skrattar.