Hemma
Oskarshamn
IKO
Borta
Färjestad
FBK

Skyttekungen om nya kedjan "Älskar att spela med dem"

8 oktober 2022 10:01
#IKOFBK

Patrik Karlkvist är den ende ur Oskarshamns förstakedja från förra säsongen som är kvar. Skarpskytten medger att han var lite orolig för hur det skulle gå, men det har börjat strålande. ”Vi trivs bra ihop och kan garva både åt och med varandra", säger Karlkvist inför Oskarshamns match mot Färjestad.


Patrik Karlkvist har fått en smakstart på den här säsongen. 30-åringen har smällt in sju mål på sex matcher och är med det ensam etta i skytteligan. Annars höjdes vissa frågetecken inför säsongen kring hur Karlkvist skulle klara sig utan Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson. En av alla som var lite fundersamma på hur det skulle gå var Karlkvist själv.

– Lite ändå. Jag litade självklart på Fröberg (GM) och Filander (huvudtränare) skulle hitta bra ersättare, men hittar man inte kemi direkt och det ska bytas kedjor är det svårt att veta hur det ska bli. Vi kände ganska snabbt att vi hittade lite kemi och börjar man hitta kemi har jag svårt att se att det ska avta. Då blir det oftast bättre och bättre. Men det klart att jag var lite fundersam kring hur det skulle gå till en början, säger Karlkvist.

Snittar fyra poäng per match tillsammans

Han fick den finska duon Antti Suomela och Ahti Oksanen som nya kedjekamrater och så här långt är det ingen som kan klaga på trions leverans. På de sex första matcherna har de gjort 24 poäng tillsammans, vilket ger ett snitt på fyra poäng per match. Att jämföra med Karlkvist, Olofsson och Rosdahl förra säsongen, som då snittade 2,5 poäng per match.

– På första träningen satte de ihop mig med Suomela och Oksanen, och det känns bra. Vi försöker bygga kemi både på och utanför isen varje dag. Vi trivs bra ihop och kan garva både åt och med varandra. Vi har en lättsam känsla tycker jag. Sedan kan vi sätta krav på varandra när det behövs, säger Karlkvist.

Hur bygger ni kemin utanför isen? Hänger ni även på fritiden?

– Vi käkar inte en massa middagar ihop, men vi har varit ute och tagit någon öl. På bortamatcherna kanske vi sitter och käkar tillsammans. Annars är det mer på hallen. Kanske att man går förbi någon i gymmet och skickar en gliring. Vi försöker ha en avslappnad stämning. Så här långt känns det jättebra. Jag älskar att spela med dem, säger Karlkvist.

Kan du någon finska?

– Haha, inte mycket. Jag spelade ju faktiskt i Finland några månader, men det var en svensktalande stad. Några finska ord kan jag, mest fula ord, säger skyttekungen.

Karlkvist tycker att det finns en hel del likheter mellan de två Oskarshamnskedjorna han har spelat i.

– Jag tycker det är Suomela och ”Freddie” (Olofsson) är ganska lika. De gillar att hålla i pucken, slå avgörande och bra passningar. Suomela har kanske en större individuell teknisk uppsida. Men överlag är de ganska lika. Oksanen är ganska lik Rosdahl, även om Oksanen är leftare. Han hittar bra ytor, är tuff i duellerna och bra på att vinna puckar, säger Karlkvist.

Oskarshamns återfinns på plats nio i tabellen och faktum är att laget ännu inte har tagit något trepoängare, men det är inget som oroar Karlkvist särskilt mycket.

– Det spelar inte så stor roll egentligen, men klart vi vill ha en trea. Vi vill såklart kunna stänga igen matcher, som vi borde ha gjort mot HV71 exempelvis. Så länge vi vinner på övertiden känns det bra. Hade vi haft tre av fyra övetidstorskar hade det sett annorlunda ut. Tar man extrapoängen spelar det inte så stor roll, säger Karlkvist.

"Vill alltid slå mästarna"

I eftermiddag ställs Oskarshamn mot Färjestad.

– Ett bra test för oss. De har ett sinnessjukt bra lag, och man vill alltid slå mästarna. Det ska bara bli jättekul att möta Färjestad, säger Karlkvist.