Hemma
Luleå
LHF
Borta
Växjö
VLH

Rosén om sina 500 matcher: ”Känns stort”

1 oktober 2022 10:01
#LHFVLH

När Växjö i eftermiddag gästar Luleå gör Robert Rosén sin 502 SHL-match. Vilken av alla dessa minns han bäst? Vad kommer han ihåg från sin SHL-debut? Och vad blir viktigt för att besegra Luleå i eftermiddag? Det och mycket mer svarar Växjöstjärnan på här.


När SHL.se får tag i Robert Rosén är det dagen efter att han gjorde sin 500:e SHL-match, men tro inte att han fick någon särbehandling för det.

– Nej då. Det har varit både fysträning och ispass i dag. En vanlig dag, säger han.

Vad säger du om att ha lyckats passera 500 spelade SHL-matcher?

– Jag kanske inte kan säga att det har varit ett mål, att spela 500 matcher. Men det känns ändå rätt stort och det är något jag har fått jobba med under många år för att komma upp i. Det tar ändå en stund att få ihop de där 500 matcherna. Det känns stort, säger Rosén.

Kommer du att spela 500 SHL-matcher till innan karriären är över?

– Haha, det blir nog tufft. Tio, tolv säsonger till har jag inte i mig, säger Rosén vars kontrakt med Lakers går ut efter den här säsongen.

– Jag är 36 år när kontraktet går ut. Vi får se. Nu börjar jag komma upp i den åldern när man får ta ett år i taget. Det är inte bara upp till heller. Klubben ska vilja ha mig också. Vi får ta det längre fram, säger Rosén.

SHL-debuterade i MoDo

I stället för att blicka framåt väljer vi i stället att backa bandet tolv år, till 2010. Det var nämligen då som Robert Rosén debuterade i SHL. Efter fem raka säsonger i HockeyAllsvenskan med Växjö Lakers valde Rosén att skriva på för MoDo inför säsongen 2010/11. Ett MoDo som då hade spelare som Per-Åge Skröder, Niklas Sundström, Per Svartvadet, Mattias Timander och Hans Jonsson i laget.

– Jag minns att jag debuterade mot Brynäs borta. Jag var nervös, pirrig, lite glad och stolt över att jag skulle få göra min första match i Elitserien, som det hette då. Jag hade följt ligan och kollat väldigt många matcher. Att få chansen att göra min första match i ligan kändes stort. Det var mäktigt och kul. Ska jag vara ärlig minns jag dock inte så mycket från själva matchen, säger Rosén.

Han gjorde bara en säsong i MoDo. Därefter flyttade han till AIK och där smällde han in 60 poäng på 55 matcher, vilket gjorde att han vann poängligan 2011/12. Förutom dessa två säsonger har Rosén spelat resten av sin SHL-karriär i Växjö. Där har han varit med och vunnit tre SM-guld. Med andra ord har han varit med om en hel del under sina år i den svenska högstaligan, men vilken av alla 501 grundseriematcher minns han egentligen bäst?

– Jag minns en match med AIK som var speciell när jag gjorde hattrick. Mitt första hattrick i ligan. Hemma mot HV71. Något annat som sticker ut är mitt första mål i ligan. Det var med MoDo, borta mot Linköping i omgång fem tror jag. Det blev ett backskott, räddning och sedan någon konstig studs i sargen och rätt ut till mig. Då satte jag pucken mellan benen på Fredrik Norrena, säger Rosén och fortstätter:

– Min första SHL-match med Lakers var också speciell eftersom jag hade varit där i så många år innan. Jag hade hjärtat för klubben redan då och det var egentligen där jag startade med seniorkarriär. Att spela med klubben i SHL var coolt. När vi har säkrat seriesegrarna med Växjö är också matcher jag kommer att komma ihåg, säger Rosén.

Möter Luleå på bortaplan

I eftermiddag gör Robert Rosén sin 502 SHL-match och det är Luleå som står för motståndet.

– Det är ett lag som spelar med hög press och vill få motståndarna att göra misstag. Det gäller att vara vaken, rapp i tanken och visa sig för varandra. Det blir nog en match med inte så mycket lira hockey, utan mer kämpa och vinna små dueller hela tiden, säger Robert Rosén.