Hemma
Luleå
LHF
Borta
Växjö
VLH

Powerplay och bra försvar nycklar till Växjöseger

1 oktober 2022 17:48
#LHFVLH

Växjö tog sin första bortaseger för säsongen när man besegrade Luleå i Coop Norrbotten Arena på lördagen. Det var en tight och tillknäppt match med bra försvarsspel där special teams blev avgörande. Växjö gjorde två mål i den spelformen, Luleå bara ett. Följaktligen slutade matchen 2-1 till Växjö.


I en i övrigt ganska tillknäppt förstaperiod var det powerplay som öppnade upp matchen en aning. Luleå tog två utvisningar på kort tid och då passade Lukas Bengtsson på att dundra in ett slagskott på pass från backkollegan Joel Persson. "Det är svårt att göra nåt när vi sitter så mycket i utviningsbåset", sa Luleåkaptenen Erik Gustafsson vilket vittnade lite om frustrationen över den bristande disciplinen laget visade upp första tjugo.

Den andra perioden fortsatte i samma stil, med två lag som låg på rätt sida. Återigen var det powerplay som gav utdelning, först för Luleå och sedan för Växjö där Joel Persson var näste back att hitta rätt med ett direktskott.

Den tredje perioden handlade mycket om Luleås forcering för en kvittering, och Växjö hamnade på försvar. Det gjorde laget bra, och i en kombination av starkt försvarsspel och en fin insats av målvakten Emil Larmi kunde Växjö hålla undan och ta säsongens första bortaseger.

Sagt om matchen

– Ett gäng onödiga utvisningar i första som gör att vi tappar lite momentum. Vi spelar ganska bra i fem mot fem som ger dem momentum och mål. I tredje förtjänar vi att få in en puck, tyckte Luleås Isac Brännström.

– Grymt bra försvarsspel hela matchen. Vi vet att Luleå är svårspelade och starka på hemmaplan. Alla chippar in defensivt, då vinner man hockeymatcher. Vi har inte många skott, vi försvarar oss i sista, men vi gör det som behövs för att vinna, sa Jörgen Jönsson efter matchen.

I punktform

  • Växjö är seriens vassaste lag i powerplay, och har nu 33,33 % utdelning i numerärt överläge.
  • Efter två inledande förluster tog Växjö säsongens första seger utanför VIDA Arena.
  • Joel Persson och Lukas Bengtsson - de två rightbackarna - stod för målgörandet för Växjö.
  • Luleå åkte på sin andra raka förlust.
  • Och båda gångerna har man fallit med siffrorna 1-2.
  • Brendan Shinnimin har på de två senaste matcherna dragit på sig fyra "tvåor".