Skellefteå
SKE

Final: Växjö Lakers säkrade guldet efter nervpärs

23 april 2015 22:16

Växjö Lakers bröt förbannelsen om bortasegrar i finalserien och besegrade Skellefteå med 3-2 efter en dramatisk förlängning hemma i Vida Arena.

Växjö Lakers kom in i den första perioden och satsade fullt framåt. Bara under den inledande minuten lyckades laget vaska fram ett par bra lägen och Skellefteå hade fullt upp att få pucken ur egen zon.

Men målet uteblev och efter halva perioden kunde istället Skellefteå ta ledningen efter en snabb spelvändning. Daniel Widing fick pucken ute till höger och lossade ett skott som letade sig in mellan benen på Cristopher Nihlstorp. Gästerna fick alltså det första målet i matchen, målet som tidigare i finalserien visat sig vara så viktigt.

Båda lagen hade efter det chanser till ytterligare mål, men det var framförallt närkampsspel mellan två närkampsstarka lag, vilket vi sett i alla de tidigare finalmatcherna.

– De kom ut bra och har dukat upp för fest. Vi stod emot bra och Mackan räddade oss ett tag där. Vårt tålamod och kyla att hålla i pucken lite extra var vägen ut och Nihlstorp känner väl lite press han också, sa målskytten Daniel Widing till TV4 i pausen.

Scenariot från den första perioden upprepade sig i andra och Kirill Kabanov hittade krysset efter 2:43 fram till bortaledning med 0-2.

Växjö radade sedan upp chanser, oftast med skott från backplats och sedan styrningar framför mål, men Markus Svensson räddade allt.

"Vi måste njuta av att vi spelar final"

I den tredje perioden kändes det länge som att Skellefteå hade bra kontroll över händelserna, men mitt i allting hamnade Jani Lajunen i perfekt läge och satte reduceringen fram till 1-2.

Växjö fick helt klart ett lyft efter det målet, Skellefteå blev osäkra, och i powerplay satte Jeff Tambellini kvitteringen och ett öronbedövande jubel bröt ut i Vida Arena. Kirill Kabanov satt olyckligt utvisad efter en puck out.

Efter det hade såväl Växjö som Skellefteå lägen till ytterligare mål, men likaläget stod sig tiden ut.

– Det är mycket känslor, men det ska det vara. De får lite luft under vingarna och vi blir lite små i egen zon. Vi måste lugna ner oss och njuta av att vi spelar final, sa Skellefteås Fredrik Lindgren till TV4 efter den tredje perioden.

Nervpärsen fick fortsätta i förlängning och båda lagen satsade en hel del framåt för att avgöra. Efter att Växjö inlett den fjärde perioden bäst hade Skellefteå det mesta den senare delen, men inget avgörande så långt.

– Det är kul och jag tror att det är roligt att kolla på också. Vi får puckinnehav när vi pressar dem och chanser därifrån, men i den här perioden fick vi lite problem med dem i egen zon, sa Växjös Robert Rosén till TV4.

Spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka i den femte perioden och efter 10:21 lyfte taket fullständigt i Vida Arena. Tuomas Kiiskinen blev den som skickade SM-guldet till Växjö för första gången i historien!

– Vi har ett fantastiskt gäng och det här är en så härlig känsla!, sa Växjös målvakt Cristopher Nihlstorp till TV4.