Final: Växjö kan säkra historiskt SM-guld i Vida Arena

22 april 2015 15:30

Trenden med bortasegrar fortsatte på tisdagen när Växjö lakers besegrade Skellefteå AIK på bortais och gick upp till 3-2 i matcher i finalserien. Nu vänder matchserien till Vida Arena där Växjö vid seger säkrar klubbens första SM-guld.

Inför den femte finalen mellan Skellefteå och Växjö på tisdagen hade följande scenario upprepat sig i alla fyra tidigare finaler: Laget som gjorde första målet vann matchen och alla fyra matcherna hade vunnits av bortalaget.

Det skulle inte bli annorlunda på tisdagen och efter drygt sju minuter skickade Jani Lajunen in 1-0 till gästande Växjö med ett rappt dragskott. Nästan exakt två minuter senare kom nästa mål för Växjö när Erik Josefsson påpassligt styrde in 2-0 förbi Markus Svensson i Skellefteås kasse.

Det skulle dröja till slutet av den andra perioden innan Skellefteå hittade nätet och det kom i matchens första powerplay. Janne Pesonen, som haft det lite tungt en tid, skickade in reduceringen assisterad av Patrik Zackrisson och Axel Holmström. Unge Holmströms poäng var hans sjuttonde i årets slutspel och han utökade därmed sitt poängrekord för juniorer.

I den tredje perioden tryckte hemmalaget på för en kvittering, men Cristopher Nihlstorp stod pall och höll pucken ifrån nätet. Istället kunde Växjö avgöra matchen med två mål i tom kasse genom Liam Reddox och Jani Lajunen som fastställde slutresultatet fram till 4-1 för Växjö.

– Vi spelar väldigt konsekvent och väldigt fokuserat och gör det väldigt bra framför Torpet i dag, sa Växjös tränare Sam Hallam till TV4 efter matchen och fick medhåll av sin målvakt Cristopher Nihlstorp.

– Rejält, gediget, vi spelar efter den plan vi satte upp före matchen och är bra över hela banan. Vi försöker spela likadant varje match och jag vet inte vad det är det här med bortasegrar, men vi tar varje seger vi kan få, sa matchvinnaren i TV4.

Nu väntar en ytterst spännande match för Växjö hemma i ett orangefärgat Vida Arena där laget vid seger säkrar klubbens första SM-guld. För att ett sådant scenario ska bli verklighet krävs det att Växjö lyckas bryta sviten med bortasegrar och för första gången i finalen 2015 lyckas vinna på hemmais.

Räkna med lapp på luckan och ett enormt tryck i hallen när Vida Arena ska försöka bära sina spelare fram till det historiska och första SM-guldet.

Pressen på Skellefteås axlar

För Skellefteås del är det bara seger som räknas och för första gången på riktigt länge så har Skellefteå kniven mot strupen på ett sätt man inte haft tidigare. De två senaste åren har slutat med guld för Skellefteå efter 4-0 i matcher men i år har Växjö satt rejält med käppar i det svartgula hjulet.

I och med alla bortasegrar har Skellefteås hemmaplansfördel i slutspelet snarare blivit till en nackdel efter tre raka hemmaförluster.

Faktum är att sedan Skellefteå tog klivet in i finrummet SHL igen har laget på sin resa mot att vara regerande svenska mästare i dubbel bemärkelse inte förlorat tre raka hemmamatcher i slutspelet. Någonsin.

Men än är inte Skellefteå ett slaget lag och fortsätter trenden som den varit kommer denna finalserie hålla på ett tag till då bortasegrar verkar vara melodin som spelas mellan dessa båda lag. Men då krävs det att toppspelarna i Skellefteå nu kliver fram och levererar på allra högsta nivå.

En av dem är lagets enda målskytt senast, Janne Pesonen, och nu gäller det att han kliver fram och fortsätter med målproduktionen för att ta denna finalserie hem till Skellefteå Kraft Arena igen. För det är endast vinna eller försvinna som gäller.