Hemma
Leksand
LIF
Borta
Örebro
ÖRE

Stekhete Östman om poängsuccén och Leksands segersvit

28 januari 2023 10:00
#LIFÖRE

Kalle Östman är en stor anledning till Leksands fina form. 28-åringen har gjort sex poäng på de tre senaste matcherna och är på väg mot sin bästa SHL-säsong i karriären poängmässigt. ”När jag har fått spela powerplay och offensiva situationer tidigare har jag visat att jag kan göra poäng”, säger Östman inför Leksands match mot Örebro.


Leksand är det lag som har den längsta segersviten just nu. Dalalaget har radat upp fyra raka segrar. De har i tur och ordning besegrat Malmö, Skellefteå, Växjö samt HV71.

– Vi fick lite självförtroende efter Malmömatchen. Med den vinsten fick vi in bra energi i laget. Att följa upp det med en stark vinst mot Skellefteå ökade bara på den känslan, säger Leksands Kalle Östman.

Vad i spelet är det ni gör bättre?

– Man vill inte avslöja för mycket, haha. Men vi hushåller kanske lite mer med energin och går inte lika hårt i alla lägen. Vi avväger mer när vi ska forechecka och stanna upp spelet. Det har fungerat i de senaste matcherna, säger Östman.

28-åringen är en av spelarna som har visat vägen offensivt för Leksand på slutet. Östman har gjort sex poäng på de tre senaste matcherna. Han är nu uppe på 20 poäng, varav åtta mål. Därmed är det här hans målmässigt bästa SHL-säsong. Gör han ytterligare sex poäng på de återstående 15 matcherna blir det också hans bästa poängmässigt.

– Det har blivit några mål i år, men jag ska bara försöka fortsätta att bidra offensivt, säger Östman.

Är du överraskad över att det har blivit så många poäng och att du är fyra i den interna poängligan?

– Jag vet att jag har lyckats göra poäng när jag har fått spela i offensiva situationer. Mitt sista år i Djurgården lyckades jag göra lite poäng (25) och då fick jag spela en offensiv roll under halva säsongen i alla fall. Då kände jag att jag kan göra poäng i SHL. Så när jag får spela powerplay och offensiva situationer har jag visat tidigare att jag kan gör poäng och det har jag även lyckats göra den här säsongen. Det har känts bra, säger Östman.

"Kommer att blir ett race"

Leksands fina form har gjort att de har närmat sig en plats bland topp sex. Dalalaget är just nu sjua, bara två poäng bakom sexan Timrå. Samtidigt skiljer endast två poäng ner till tian Linköping.

– Det kommer verkligen att bli ett race här på slutet. Vi har viktiga och roliga matcher som kommer. Det är som ett slutspel hela vägen och det känns roligt. Matcher som gäller något är alltid roliga att spela, säger Östman.

Vad tycker du talar för att ni kniper en plats bland topp-sex?

– Vi har hittat ett bra spel på slutet och har tagit några vinster i rad. Kan vi fortsätta spela på samma nivå som på slutet tror jag att vi kommer att vara framgångsrika i slutet av säsongen, säger

I kväll väntar mot Örebro. Ett lag som Leksand har förlorat mot två gånger den här säsongen.

– Det är ett skicklig lag, med många bra spelare. De har gjort det bra i år. En tuff match, men det är alla matcher i SHL den här säsongen, säger Östman.