Hemma
Färjestad
FBK
Borta
Skellefteå
SKE

Tornberg: "Publiken har varit helt fantastisk"

21 januari 2023 10:00
#FBKSKE

Färjestad är ett av ligans formstarkaste lag. Med hemmapublikens hjälp hoppas värmlänningarna kunna utöka sin poängsvit till tio raka matcher. ”Speciellt när vi är kort om folk behövs fansen ännu mer, och då har de steppat upp och funnits där för oss”, säger Färjestadsbacken August Tornberg inför matchen mot Skellefteå.


Färjestad har en rätt lång skadelista. De senaste matcherna har de exempelvis saknat Victor Ejdsell, Linus Johansson och Mikael Wikstrand, men det har inte stoppat värmlänningarna från att rada upp segrar. Laget har tagit poäng i nio raka matcher, varav de har vunnit åtta.

– Om någon spelare har kommit tillbaka från skada känns det som att någon annan har försvunnit. Vi har varit lite kort om folk, men vi som har varit hela och fräscha har fått spela mycket och det är roligt med mycket istid, säger August Tornberg, 30.

Vilka är nycklarna till att ni trots en rätt hög skadefrånvaro har lyckats ta så mycket poäng?

– Vi har en styrka i gruppen. Även om vi har varit kort om folk har vi tuggat på. Vi har ett bra spelsystem som alla köper in på och jobbar hårt efter. Grunden vi står på är stabil, säger Tornberg

"Fått mycket förtroende"

Som Tornberg är inne på betyder skador i laget att andra spelare får större förtroende. En i Färjestad som har fått det är just August Tornberg, som snittar nästan 17 och en halv minuts istid per match.

– Jag har fått mycket förtroende från tränarna. Jag tycker det har gått rätt bra också så jag har väl gjort mig lite förtjänt av minuterna jag har fått. Det är väldigt kul att ha fått spela så mycket. Det börjar kännas i kroppen för det har varit några tuffa matcher, men det går bra, säger Tornberg.

Han är gör sin första säsong i SHL. På de 35 matcher han har spelat har Tornberg +12 och därmed toppar han plus/minus-statistiken i Färjestad.

– Väldigt roligt att få chansen i SHL. Det är en tuff liga. Man möter otroligt skickliga spelare varje kväll, säger Färjestadsbacken.

Är det någon spelare som har imponerat extra mycket på dig?

– Många. Vem ska jag nämna? Vi mötte HV71 nyligen och André Petersson var riktigt lurig. Han har en väldigt bra blick för spelet. Hans spelsinne imponerade. Kul att få mäta sig med så bra spelare, säger Tornberg.

Färjestad vill ha revansch på Skellefteå

Efter att ha besegrat Brynäs på bortaplan i torsdags är Färjestad tillbaka i Löfbergs Arena i dag. Där har värmlänningarna haft bra stöd hela säsongen. I snitt har det kommit 7 154 personer på Färjestads hemmamatcher. Bara Frölunda har ett bättre hemmasnitt. Tornberg lyfter fram fansen som en anledning till att Färjestad har gått så bra den här säsongen.

– Publiken har varit helt fantastisk. Speciellt när vi är kort om folk behövs de ännu mer och då har de steppat upp och funnits där för oss. Det är verkligen kul att skrinna ut i Löfbergs, säger Tornberg.

För Färjestad väntar i eftermiddag Skellefteå. Ett Skellefteå som ligger en placering och tre poäng före Färjestad i tabellen. Skellefteå har vunnit de två tidigare mötena mellan lagen och västerbottningarna har på dessa 12-4 i målskillnad.

– De är väldigt snabba i spelvändningarna. Det gäller att vara noggrann på linjerna när man möter Skellefteå. Det kan vända fort. Vi har släppt in lite för mycket mål mot dem. Vi ska täppa till lite defensivt, säger Tornberg.