Hemma
Växjö
VLH
Borta
Brynäs
BIF

Jacob Blomqvist om milstolpen: "En häftig siffra"

7 januari 2023 10:00
#VLHBIF

Jacob Blomqvist firade 500 SHL-matcher i början på veckan. Här berättar 36-åringen om känslorna kring milstopen samt hur det är att vara tillbaka i Brynäs. ”Det känns kanon både hockeymässigt och privat”, säger han inför eftermiddagens bortamatch mot Växjö.


Jacob Blomqvist debuterade i SHL med Brynäs säsongen 2005/06. Därefter har han gjort ytterligare tio säsonger i högstaligan och i tisdagens match mot Linköping var det dags för jubileum. Då gjorde nämligen 36-åringen sin 500:e SHL-match.

– Det går fort när man har kul, haha. Det känns inte som 500 grundseriematcher, men det är något jag kommer att vara stolt över efter karriären. Det är en häftig siffra ändå och det blev en bra grej i och med att vi lyckades vända och vinna i tisdags, säger Jacob Blomqvist.

Han bytte nyligen från Timrå till Brynäs och Blomqvist berättar att hans tidigare lagkamrat Tim Erixon var den som först uppmärksammade Blomqvist om att det skulle bli jubileum den här säsongen.

– Erixon satt och räknade på det någon gång och sa att jag hade ett tiotal matcher kvar till 500 matcher. Så jag visste att det skulle bli kring nyår, säger Blomqvist

Av dina 500 SHL-matcher, är det någon som sticker ut lite extra?

– Bra fråga. Det bara snurrar i huvudet. Under den 300:e matchen i Brynäs blev jag uppmärksammad. Annars är det slutspelsmatcher som jag minns mest eftersom de betyder mest. Matchen mot Luleå i mellandagarna är en match jag kommer att minnas länge. Vi låg under med 0-3 och lyckades vända och vinna. Det var kul, säger Blomqvist.

Vad minns du från din första SHL-match?

– Första var i Löfbergs Arena borta mot Färjestad. Första tekningen ställde vi upp mot Jörgen Jönssons kedja minns jag. Det var häftigt, säger Blomqvist.

Tror du att du kommer att nå 600 matcher?

– Ingen aning. Peppar peppar, ta i trä, har jag spelat de flesta matcher varje säsong. Förhoppningsvis får jag fortsätta så. Sedan har jag ett kontrakt som går ut efter säsongen, så vi får se vad som händer, säger Blomqvist.

Trivs i Brynäs

Blomqvist är inne på sin tredje sejour i Brynäs. Han spelade i Timrå under drygt två säsonger. Han var med och spelade upp klubben i SHL 2021 och förra säsongen var han lagkapten i laget. Strax innan jul blev det dock klart att han skulle återvända till Brynäs.

– Det är underbart att vara tillbaka. Det känns kanon både hockeymässigt och privat. En otrolig proffsighet är det här, med tränarkåren och allt runtomkring i föreningen. Det märks att det är en etablerad klubb. Det är roligt och utvecklande att vara tillbaka, säger Blomqvist.

För Blomqvist och hans lagkamrater väntar i eftermiddag bortamatch mot serieledande Växjö. Brynäs kommer närmast från en förlust mot HV71 medan Växjö förlorade efter straffar mot Färjestad i torsdags.