Hemma
Växjö
VLH
Borta
Brynäs
BIF

Persson segerskytt för serieledande Växjö

7 januari 2023 17:55
#VLHBIF

Växjö i toppen fick en kanonstart mot Brynäs i botten via två powerplaymål i den första perioden. Bortalaget gav sig inte, utan åt sig ikapp och gick även förbi i inledningen av den tredje perioden. Det skulle dock bli hemmalagets kväll, mycket tack vare ett vasst spel i numerärt överläge. I spel fyra mot tre avgjorde nämligen backen Joel Persson med sitt andra mål för kvällen till 4-3 för Växjö.


Att Växjö tillhör ett av ligans hetaste lag i powerplay visade man med eftertryck i den första perioden mot Brynäs. Smålänningarna var hundraprocentiga i numerärt överläge vilket gav en 2-0-ledning efter tjugo minuter.

Den andra perioden blev minst sagt händelsrik. Powerplay fortsatte ha stor betydelse då det var i numerärt överläge Brynäs satte reduceringen. Mot slutet av perioden kom två mål inom loppet av 13 sekunder. Först kvitterade Brynäs genom Greg Scott - hans 100:e SHL-mål: "Jag visste inte ens att det var mål nummer 100, men förhoppningsvis kan det komma ett till i tredje perioden", sa Scott i periodpausen. Men ett psykologiskt viktigt mål kom alltså 13 sekunder senare när Joel Persson dundrade in 3-2 med ett slagskott.

Brynäs bjöd på en för hemmapubliken chockartad inledning av den tredje perioden då man kom ut och gjorde både 3-3 och 3-4 på fyra minuter. Det såg länge ut att bli tre poäng för gästerna, men Robert Rosén satte kvitteringen sent efter en briljant framspelning av Dan Sexton. Sedan var det Joel Persson som blev segerskytt när han satte 4-3 - i spel fyra mot tre.

Sagt om matchen

– Vi hittar en väg att vinna trots att vi inte spelar på topp. Det är en bra känsla, men kan också ge en falsk trygghet. Det gäller att vi höjer prestationen framöver. Vi satt kvar i omklädningsrummet i tredje perioden, det är inte okej. Men vi tar med oss två poäng och lär oss av detta, sa Växjös segerskytt Joel Persson efter matchen.

– Det är så oerhört tung förlust. Jag är stolt över att vi kommer tillbaka, men de får ett enkelt mål i slutet. Vi vill inte bli så passiva... det är hårt. Jag kan inte hjälpa det här fina laget att vinna. Men det är bara att gratulera hemmalaget, de leder serien för att de hittar vägar att vinna, summerade Brynästränaren Mikko Manner direkt efter slutsignalen.

I punktform

  • Växjö vann tolfte raka mot Brynäs i Vida Arena.
  • Oula Palve gjorde mål och har gjort sex poäng (2+4) på sina fem senaste matcher.
  • Backen Hardy Häman Aktell stod för två assists och är Växjös poängbästa spelare senaste fem matcherna (2+4).
  • Glenn Gustafsson hade även han två assists - och det var faktiskt första matchen sedan 29 september 2022 han stod för någon assistpoäng överhuvudtaget. Då som nu stod han för två assists mot just Brynäs.
  • Joel Persson gjorde sitt första mål i lika styrka för säsongen.
  • Greg Scott gjorde sitt 100:e SHL-mål.