Timrå vann rond ett efter förlängning

27 mars 2019 22:50
Timrås Johannes Salmonsson jublar efter sitt avgörande mål i förlängningen.
#TIKIKO

I en riktigt underhållande start på direktkvalet var det två lag som ville framåt och ta hem den första matchen. Efter att Oskarshamn haft ledningen fyra gånger om i matchen kunde Timrå åter kvittera i slutsekunderna och ta matchen i förlängning. En batalj i anfallshockeyns namn avgjordes till slut när Johannes Salmonsson avgjorde tidigt i den femte perioden.

Gästerna visade ingen respekt och tog tidigt ledningen i matchen genom Filiph Engsund. Målet tände dock Timrå, som satte ordentlig fart och skapade flera vassa lägen. Till slut kom kvitteringen, när junioren Gustav Nielsen fick en smörpassning från Anton Wedin och skickade pucken i nät. Hemmapubliken fick dock sätta jublet i halsen, då Markus Modigs såg till att Oskarshamn återtog ledningen bara en och en halv minut senare efter ett riktigt vackert solonummer. En böljande första period, där skotten slutade 12-10 till Timrå, slutade därmed med Oskarshamn i förarsätet.

Fortsatt svängigt i andra

Timrå skruvade upp tempot rejält i början av mellanakten och fick utdelning direkt när Hampus Larsson kvitterade med ett handledsskott som ändrade riktning i trafiken framför. Hemmalaget var bättre långa stunder, men trots detta var det gästerna som ånyo gjorde ledningsmålet, signerat Janne Kivilahti, efter försvarsslarv. Efter det var det nord-sydhockey i långa stunder när lagen bytte chanser med varandra, men inga fler mål föll innan periodvilan.

Timrå kvitterade med 13 sekunder kvar

I den tredje perioden var gästerna hetare inledningsvis och höll länge motståndarna borta från de riktigt vassa chanserna. Trots detta fick hemmapubliken jubla på nytt när Timrå kvitterade för tredje gången, efter att Marcus Hardegård skickat in ett handledsskott från blålinjen i numerärt överläge. Trots att perioden närmade sig sitt slut var det inget lag som backade hemåt. När Oskarshamn i den artonde minuten gjorde 4-3 efter ett mönsteranfall som avslutades av Joakim Thelin trodde nog många att det var spiken i kistan. Men Timrå skulle göra det de gjort så många gånger förr i matchen: med bara 13 sekunder kvar att spela och plockad målvakt studsade en puck på Vilmos Gallos ben och ställde Christoffer Rifalk i bortakassen. En riktigt underhållande match gick därmed till förlängning.

Salmonsson frälste slutligen Timrå

Det var inte tal om något försiktigt spel i inledningen på övertiden. Även om Timrå hade de längsta anfallen stack gästerna upp och var nära flera gånger, men inget lag lyckades få in pucken i nät under period 4. Avgörandet skulle istället komma tidigt i den femte perioden, när Oskarshamn drog på sig en utvisning. I powerplay kunde Henrik Törnqvist driva upp pucken och skicka den in mot mål, där Johannes Salmonsson hade tagit sig in. Både nättaket och arenataket lyfte när det stod klart att hemmalaget tog hem en riktigt underhållande hockeymatch och satte sig i förarsätet i matchserien.

– Det är en otroligt härlig känsla. Det var en tuff match och många som har krigat på bra. Extremt psykologiskt bra att vinna det här. All kredd till Oskarshamn, de är ett bra lag, så det var viktigt det här, konstaterade matchhjälten direkt efteråt.