Skellefteå
SKE

Skellefteå AIK klart för sjätte raka SM-finalen

13 april 2016 22:35

Precis som i den sjätte semifinalen bjöd även den sjunde på en dramatisk avslutning och förlängning. Skellefteå ledde länge med 2-1, men i slutet av den tredje perioden lyckades Växjö på nytt kvittera. I förlängningen fick gästerna spela i numerärt överläge i fyra minuter, men lyckades inte göra mål. Istället kunde Erik Forssell frälsa hemmapubliken och ta Skellefteå till klubbens sjätte raka SM-final.

Det märktes i inledningen på matchen att mycket stod på spel. Båda lagen kände lite på varandra och det mesta av spelet ägde rum längs sargerna. Kanske inte helt märkligt med tanke på att en finalplats låg i potten inför dagens drabbning.

Efter hand skulle dock Skellefteå ta tag i taktpinnen och skapa de hetare chanserna. Växjö fick mest rikta in sig på ett snabbt omställningsspel. Efter matchens första powerbreak skulle dock momentum i matchen skifta lite grann och det gav utdelning.

Efter ännu en sargduell, lyckades Josh Hennessy vinna pucken och hitta Joakim Hillding. Vid den bortre stolpen dök backen Eddie Larsson upp och han fick en fin passning av Hillding och kunde raka in 1-0. Markus Svensson hann inte riktigt över i sidledsförflyttningen och tvingades kapitulera.

Målet var Larssons första på 86 matcher i SHL och slutspel och det var en glad målskytt som intervjuades av C More i den första periodpausen.

– Det tar lite för långt tid i bland, men så är det. Jag får en drömpass och öppet mål, det vara bara att raka in den. Vi sätter bra och hård press på dem. Vi måste dock få fast dem i mittzonen, när de får komma med fart är de bra, sa Växjös back Eddie Larsson i C More.

Vände underläge

I den andra perioden startade Växjö klart bäst och hade kontroll på Skellefteå som hade förtvivlat svårt att äntra anfallszonen. Men från ingenstans skulle dock Skellefteå kvittera. Efter en tekningsvinst i offensiv zon av Patrik Zackrisson, sköt Jimmie Ericsson direkt och Stefan Steen släppte en retur. Det tog Martin Lundberg, som stod parkerad framför kassen, tillvara på. Med ett rappt avslut kunde han hitta en lucka på Steen fram till 1-1.

Efter kvitteringen vaknade matchen till liv och tempot skruvades upp ett antal snäpp. Framförallt från hemmalaget som skapade en hel del målchanser nere hos Stefan Steen. I slutskedet av perioden fick Skellefteå matchens första numerära överläge och dessutom några sekunder i fem mot tre. Trots det bjöd den andra perioden inte på fler mål och gästernas Richard Gynge var inte helt nöjd med Växjös andra period.

– Vi åker lite för lite skridskor och måste upp där. De kommer nog in i en bättre period också. Det är sjunde avgörande och vinna eller försvinna. Det är kul nu. Först ska vi städa av våra utvisningar, sedan ska vi lägga ner puckar och sätta press på dem, sa Växjös Richard Gynge i C More.

Sen kvittering - igen

Skellefteå inledde alltså den tredje perioden i fem mot tre i 15 sekunder. Precis på sekunden som den första utvisningen gick ut lyckades hemmalaget ta ledningen. Jimmie Ericsson jobbade framför kassen och pucken gled ut till Mattias Ritola som tryckte dit 2-1.

Växjö jobbade för att skapa några chanser, men lyckades inte komma nära Markus Svensson. Med knappt tre minuter kvar tog Sam Hallam ut Stefan Steen. Då började gästerna få fast pucken i offensiv zon och visst skulle Växjö, precis som i match sex, göra en sen kvittering. Denna gång var det 36 sekunder kvar när finländaren Sakari Salminen lirkade in pucken vid Svenssons närmsta stolpe.

Förlängningen var bara 29 sekunder gammal när Jimmie Ericsson utvisades 2+2 minuter för en hög klubba på Eric Martinsson. Växjö lyckades dock knappt komma till avslut under det numerära överläget. Det tände Skellefteå som satte full fart framåt efter det numerära underläget och till slut kom också det förlösande målet. Sebastian Aho sköt från blålinjen och framför mål lyckades Erik Forssell styra pucken i mål.

– Det är grymt, riktigt kul alltså. Vi fick loss pucken och jag drev in på mål och styrde den. Vi laddade om i pausen och hade det där boxplayet mot oss, men vi bara gnuggar på, sa matchhjälten Erik Forssell i C More.

I och med segern är Skellefteå i final för sjätte (!) året i följd och ställs där mot Frölunda. Den första matchen spelas i Skellefteå Kraft Arena på lördag.