Högberg bar Linköping till tung bortaseger

19 mars 2014 21:41

Skottstatistiken säger en sak, resultatet en annan. Marcus Högberg och Johannes Salmonsson klev fram som stora matchhjältar i Linköping, som trots hård press kunde besegra Frölunda i Scandinavium med 3-1.

I Scandinavium skulle i kväll de enda lagen med en på förhand oavgjord matchserie göra upp om segern. Det var högt tempo och jämnt redan från första bytet, med ett litet övertag för hemmalaget Frölunda. Men tack vare ett powerplay kunde Linköping komma tillbaka i perioden. Och det med besked.

Först satte Johannes Salmonsson ledningsmålet i gästernas favör efter en snygg soloprestation. Kort därefter gjorde Jonas Almtorp det andra målet. Trots att skottstatistiken visade 11-6 till Frölundas fördel skulle Linköping äntra isen för den andra perioden med en 2-0-ledning i behåll.

Om Linköpings målvakt Marcus Högberg hade haft det svettigt i den första perioden, skulle han sättas på större prov i den andra. Genomgående stod Frölunda för ett gränslöst bombardemang mot målvakten. Men Högberg stod pall varenda gång. Trots 14-3 i skott i mellanakten förblev den mållös.

– Vi har inte riktigt den energi vi kan ha, vi måste tro mer på det vi gör, sade Frölundas tränare Roger Rönnberg till C More efter två perioder.

Frölunda bibehöll den totala spelmässiga dominansen även under den andra perioden, men saknade många gånger udd i anfallen. Slutligen kunde dock Anton Axelsson få hål på Högberg. Men hemmalagets sista anstormning slutade i ett bittert antiklimax då Johannes Salmonsson satte segerpucken i tom bur.

I och med denna skalp leder nu Linköping med 2-1 i matcher - och på fredag tar man emot Frölunda i Cloetta Center.