Hattrick av Rattie i Linköpings vändning

9 december 2022 21:46
#LHCHV71

Inför ett fullsatt Saab Arena hade HV71 3-0 efter två perioder, men sedan klev Ty Rattie in i handlingen. Han gjorde 1-3 och sköt matchen till övertid med 17 sekunder kvar av tredje perioden. Sedan fullbordade Rattie sitt hattrick med att även göra avgörande 4-3.

Rivalmöte, sista matchen i Saab Arena innan jul och fullsatt. Förutsättningarna för en härlig hockeykväll fanns helt klart där. Efter en lite avvkatande inledning var det Linköping som tog tag i taktpinnen. HV71 växte dock in i matchen allteftersom, men första perioden blev mållös.

I andra perioden var HV71 det klart bättre laget. De gjorde 1-0 genom Emil Andrae och några minuter därefter valde hemmalaget att ta timeout. Men det gav inte önskvärd effekt för Linköpnig. I stället utökade HV71 till både 2-0 och 3-0 i mellanperioden.

Ty Rattie spräckte HV71:s nolla fyra minuter in i tredje perioden och eftersom även Vilmos Gallo lyckades reducera blev det en gastkramande avslutning på matchen. Linköping tryckte på och skapade flertalet chanser, men Jonas Gunnarsson imponerade i HV71-målet. Med 17 sekunder kvar av perioden, när LHC spelade sex mot fem, gjorde Rattie sitt andra mål och tog matchen till övertid. Vem klev fram som hjälte där? Jo, Ty Rattie.

– Det var kul. En otroligt härlig seger att gå till ett uppehåll med. Viktiga poäng. Det är matcher som den här, på hemmaplan, som man kan se som en vändpunkt. Vi har ett bra lag och kommer att bli farliga, sa Linköpings Ty Rattie.

– För dåligt att släppa 3-0. Vi slutar ju spela. Sedan har vi lite otur med någon studs. Tyvärr orkade vi inte låsa fast pucken i offensiv zon. Då får vi press på oss och till slut smäller det, sa HV71:s tränare Tommy Samuelsson.

• Linköpings fjärde raka hemmaseger.
  • Ty Rattie är förste LHC-spelare att nå tvåsiffrigt i antal mål den här säsongen. Han står noterad för tolv mål efter sina tre fullträffar i rivalmötet.
  • Emil Andrae fortsätter att leverera. Han gjorde poäng för tredje matchen i följd och på dessa har han noterats för sex poäng.
  • Mattias Tedenby (0+2) har gjort poäng i två av tre matcher sedan han kom tillbaka från skada.
  • Petrus Palmu bytte nyligen Örebro mot Linköping och mot HV71 debuterade finländaren för sin nya klubb. Han noterades för knappt 15 minuters istid.
  • Linköpings andra nyförvärv Jasse Ikonen gjorde sin första poäng i SHL när han assisterade till 2-3.