Hemma
Växjö
VLH
Borta
Luleå
LHF

Lysande andraperiod bakom Växjöseger

3 december 2022 20:39
#VLHLHF

Växjö visade varför man är serieledare när man slog Luleå på ett imponerande sätt i Vida Arena. Grunden till den klara segern lades i den andra perioden där smålänningarna gjorde fem mål. Matchen slutade 7-2 till Växjö som därmed håller undan i tabelltoppen.


Serieledande Växjö kom ut starkt på hemmaplan och utnyttjade de långväga gästernas dåliga form. Första målet i matchen kom efter en tilltrasslad situation där Tobias Rieder till slut lyckades peta in pucken i målgården. Sen utnyttjade Växjös målskytt Kalle Kossila en fin passning från Dan Sexton och dubblade ledningen. Luleå skapade två stolpskott i slutet av perioden, men fick inte hål på Emil Larmi.

I den andra perioden visade Växjö varför man leder serien, när man gjorde lite som man ville och gick ifrån till 7-0 och tvingade gästerna byta ut sin målvakt Joel Lassinantti. Den tredje perioden blev något av en transportsträcka, men för Luleå var det säkert ändå något att ta med sig att laget lyckades reducera två gånger om.

Sagt om matchen

– Vi var väldigt effektiva, sen hade vi ett par chanser till. Vi spelade bra, att det står 7-0 är lite missvisande, men det händer ibland att det rinner på. Det gäller att försöka fortsätta på den här vägen och vara ödmjuk nästa vecka, sa Växjös Joel Persson efter matchen.

– Det är bedrövligt, de två första perioderna är riktigt dåliga. De gör lite vad de vill med oss och vi hjälper inte Lassi där ute. Vi skvätter för mycket med puckarna och Växjö läser oss bra. Vi måste steppa upp i spelet med puck och vårt försvarsarbete, summerade Luleås Oscar Engsund.

I punktform

  • Luleå åkte på sin femte raka förlust.
  • Hardy Häman Aktell stod för tre assist - bästa poängnoteringen den här säsongen.
  • Kalle Kossilas mål innebär att han gjort mål i sex av sju matcher han spelat för Växjö.
  • Tobias Rieder gjorde mål för andra matchen i rad.
  • Luleå hade tre avslut i ramen under matchen.
  • Nye Tomi Sallinen spelade 18 minuter och gick -2 för Luleå.