Hemma
Luleå
LHF
Borta
Färjestad
FBK

Färjestad svenska mästare

12 maj 2022 22:12
#LHFFBK

Det var upplagt för en gastkramande hockeyfest när Luleå och Färjestad gjorde upp i en sjunde och avgörande SM-final i Coop Norrbotten Arena. Långa stunder höll taket på att lyfta av publiktrycket, men målen lät vänta på sig. Inte förrän mitt i den tredje perioden bröts dödläget, när Jesse Virtanen satte ett slumpskott. Det skulle dock visa sig vara guld värt, för Färjestad höll undan och vann med 3-0 vilket innebär att Karlstadslaget är svenska mästare för tionde gången.


Sagt om matchen

– Det var det här som var drömmen, men det var mycket jobb som skulle göras. Alla grabbar och hela organisationen har steppat upp otroligt bra. Fansen har slutit upp, det är grymt häftigt. Det är inte ofta man får vara med och vinna, så det är bara att njuta. Jag är en liten del, det är många andra som gör lika mycket som mig. Vi har gjort det tillsammans, sa Färjestads tränare Thomas Mitell som kom in i slutet av februari.

– Jag tror inte det är sant! Det känns som en dröm. Allt känns som en dröm. Jesses mål, det är som han är, han kommer fram och gör nåt konstigt mål. Sen gör han det bra och tar fram pucken till Ejdsell som hittar mig och så är det 2-0. Det är helt sinnessjukt. Jag fattar inte att vi är mästare efter den här säsongen. Alla fattade vad vi skulle göra, tog ansvar för sig själva och tittade inte på nån annan, sa en märkbart tagen Linus Johansson på isen efter slutsignalen.

– Jag är så jävla glad att jag inte vet vad jag ska säga. Det är helt sjukt att vi kommit ihop som grupp... Vi har haft motgångar, vi har fått kriga hela vägen, vi har gjort det så jävla bra. Vi har känt att vi tagit steg hela tiden. Vi gör en kanonserie mot Skellefteå, en jättebra serie mot Rögle och knyter ihop säcken här, sa slutspelets poängkung Per Åslund.

– Det är två jämna lag. Vi hade våra lägen i sista, men satte inte dit dem. Färjestad satte de två lägen de hade. Vi får gratulera Färjestad. Det var en hård kamp, fantastisk stämning i båda arenorna. Det känns tungt nu. Det kunde mycket väl blivit vi som vunnit, sa Luleås tränare Thomas Berglund.

Luleå Hockey

  • För första gången i finalserien var det inte hemmalaget som vann.
  • Av blott tre sjunde avgörande SM-finalmatcher i historien har Thomas Berglund stått på den förlorande sidan i två av dem.
  • Luleå blev nollade för andra gången i finalserien.
  • Erik Gustafsson, kaptenen, klockade mäktiga 27:28.
  • Brendan Shinnimin hade ett avslut i undersida ribban vid 0-1 och drygt tre minuter kvar.

Färjestad BK

  • Färjestad säkrade sitt tionde SM-guld - efter att ha slutat sexa i grundserien.
  • Inte sedan säsongen 1998/99 har ett lag utanför topp fyra i grundserien slutat som svenska mästare.
  • Jesse Virtanen avgjorde match fyra i övertid och gjorde ikväll sitt andra matchavgörande mål i finalserien.
  • Dominik Furch höll nollan för tredje gången i slutspelet.
  • Lagkapten Linus Johansson fick näta för andra matchen i rad och gjorde tre mål i finalspelet.