Leksand tillbaka till SHL

5 april 2019 22:18
Glada Leksandsspelare i matchkläder kramas om av supportrar efter avancemanget till SHL
#MIKLIF

Det var vinna eller försvinna för hemmalaget Mora när de tog emot ärkerivalen Leksand i femte matchen av direktkvalet till SHL på fredagskvällen. Det blev ett Daladrama som slutade med ett övertidsavgörande där doldisen August Berg blev stor hjälte när han sköt Leksand tillbaka till SHL.

Det var, som i de flesta matcherna i den här matchserien, Mora som styrde och ställde inledningsvis. Hemmalaget skapade flera högoktaniga chanser, inte minst när Mathias Bromé serverade John Persson nästan öppet mål men på något osannolikt vis lyckades Leksand målvakt Axel Brage fläka ut benskyddet och rädda. Ologiskt nog var det i samband med en Leksands-utvisning som bortalaget kom in i matchen. Man dödade av utvisningen på ett effektivt sätt och klev därefter upp i banan en aning. Att det var 0-0 efter första perioden var nog trots allt bortalaget mest nöjda med.

– Jag gillar mycket av det vi gör där ute så det är bara att fortsätta. Vi måste ta ett byte i taget och tugga på. Det enda som saknas är mål, tyckte Moras Matt Bailey efter första perioden.

Första målet efter dryga halvtimmen

Spelbilden fortsatte i den andra perioden. Mora trummade på och skapade chanser. Både Spencer Abbott och Marek Daloga träffade ramen samtidigt som Leksand fick en jättechans när David Rundqvist från nära håll släppta pucken bakom ryggen till Thomas Valkvae-Olsen som fick ett superläge, men blev luggad av duktige Mora-målvakten Christian Engstrand. Matchens första mål kom med dryga halvtimmen spelad, när Linus Persson hittade in med ett inspel från sargen till Anton Karlsson som trots uppvaktning fick iväg ett rappt skott som slank in till vänster om Engstrand. Det målet betydde 0-1, en ställning som stod sig perioden ut och alltså satte Leksand i förarsätet inför tredje perioden.

– Känns som vi skapat en hel del chanser, och nu fick vi utdelning. Vi har varit väldigt noga med att prata om att leva i nuet, att vi inte kan styra det som händer i framtiden. Nu återstår en periods hårt slit, sa Leksands målskytt Anton Karlsson efter den andra perioden.

Sen kvittering gav förlängning

Mot slutet av andra perioden började det se lite frustrerat ut i Mora-lägret, men när den tredje perioden inleddes gjorde den det med ett hemmamål. Andrew Rowe la en puck på mål och där var Spencer Abbott och fick träff på returen som via en Brage-räddning genererade ännu en retur - som Abbott själv slog in på volley. Skickligt och förlösande för Abbott (hans första mål i matchserien) och Mora som efter målet inledde en monumental press för att göra ytterligare ett mål. Utdelningen uteblev och pressen bedarrade. När mer än halva tredje perioden var spelad satte bortalaget upp en snabb spelvändning som blev ett tre mot två-läge där David Rundqvist drev på kassen och öppnade upp yta för formstarka Thomas Valkvae-Olsen. Den ytan utnyttjade norrmannen på bästa sätt genom att prickskjuta in 1-2 stolpe in till vänster om Engstrand och sätta Leksand i ett drömläge. Men precis när man trodde att Mora var ett slaget lag vann Nils Carnbäck en man man-duell, tog sig fram på högerkanten och hittade en lucka bakom suveräne Axel Brage och sköt matchen till förlängning med sitt 2-2-mål.

– Jag fick pucken av Ryan [Johnston], kom med fart men tappade pucken lite. Jag fick kontroll på den igen och ville bara få den på mål, grymt skönt att den gick in! Det är sån jäkla stämning här nu, så det är superkul att spela hockey, sa Moras 2-2-skytt Nils Carnbäck till C More efter tredje perioden.

Doldisen sköt Leksand till SHL

Förlängningen inleddes med en rejäl press från Mora, men som så många gånger i serien lyckades man inte kapitalisera på sina chanser och i stället var det motståndaren Leksand som vände och avgjorde blott 03.08 in på övertiden. Backdoldisen August Berg följde med upp i ett anfall och fick pucken serverad av Jesper Ollas och lyckades trycka in pucken under Christian Engstrand vilket innebar att Leksand vann matchen med 3-2, serien med 4-1 och tog klivet upp i SHL.

– Det känns overkligt, jag vet inte vad jag ska säga. Vi krigar, vi ger aldrig upp och har en målvakt som står på huvudet varje match, sa matchvinnaren själv direkt efter sitt mål.