MIK

Rond ett till Leksand i Slaget om Siljan

28 mars 2019 22:25
#MIKLIF

När Mora pressade på som mest gick Leksand upp till 0-2. Efter den första perioden hade hemmalaget avfyrat 20 (!) skott på mål mot Leksands fyra - men trots den stora 0-4-ledningen gästerna sedermera gick upp till blev det spänning in i det sista - när bortalaget till slut plockade hem den första ronden efter 3-5 i Jalas Arena.

I ett kokande Jalas Arena fick hemmapubliken se sitt rödklädda hemmalag fullständigt skölja över sina rivaler i inledningen av perioden. Pressen var enorm i Leksands zon och mot Axel Brage, som dock storspelade och mottog hela 20(!) skott i den första akten.

Men målen skulle dock Leksand bjuda på. I numerärt underläge bröt sig Jon Knuts loss och innan han skickade in 0-1-pucken bakom Janne Juvonen - och mitt i ännu en Morapress i slutskedet var det dags igen. Mattias Ritola stod för ett starkt förarbete när han tog sig över förlängd mållinje och höll undan sin motståndare, innan han skickade in trissan i slottet framför Moramålet. Därifrån hängde Linus Persson in 0-2 med drygt 30 sekunder kvar av akten och gästerna kunde kliva in i pausvilan med en tvåmålsledning och skotteffektivitet på 50%.

– Det gäller att fortsätta lägga in pucken och få in ännu mer folk på mål. Då kommer några baljor för oss också, sade Moras Mathias Bromé i C More i paus.

Rivstart i andra akten

Den andra akten hann knappt börja innan Leksand utökade ytterligare. Daniel Gunnarsson fick god tid på sig att sikta, innan han drog in ett dragskott som letade sig in bakom Juvonen - och kort därefter fick Moramålvakten kapitulera på nytt när Anton Karlsson petade in en lös puck från nära håll.

Gästerna lyfte sig även spelmässigt och hade bud på flera fullträffar, men 13 och en halv minut in i matchen kom Moras första reducering. Sebastian Hartmann snurrade kort efter tekning och satte 1-4 - vilket var starten på Moras väg till att skapa dramatik i Jalas Arena.

– Vi kommer ut starkt i andra och vi måste fortsätta så. Det var riktigt skönt och det kändes som alla puckar vi lade in blev mål. Vi måste fortsätta att spela tight på dem och hålla dem på utsidan, sade Leksands Daniel Gunnarsson till C More.

"Krigar för varandra"

I den tredje perioden svarade hemmalaget för en uppryckning och fick in ytterligare två reduceringar. John Persson var framme och sköt in 2-4 och med mer än åtta minuter kvar hängde Matt Bailey in nästa reducering som innebar att hemmalaget bara var ett mål ifrån.

Trots ett sent powerplay kom inte Mora närmare än så, utan istället kunde gästernas lagkapten Martin Karlsson sätta spiken i kistan när han skickade in pucken i det tomma målet.

– Jäkligt skönt. Bra start på serien, men det är ju bara en match och vi laddar om för lördag. Vi krigar för varandra och det tycker jag syns framförallt i den första perioden. Man har blivit så bortskämd av Brages insatser tidigare, men han var grym idag, sade Martin Karlsson efter slutsignalen.