Frölunda klara för semifinal

31 mars 2019 17:45
#FHCMIF

Malmö bjöd upp till dans och höll jämna steg med Frölunda, men tre hemmamål i den andra perioden och ett stabilt målvaktsspel skulle fälla avgörandet. Inför en jublande hemmapublik i Frölundaborg vann Frölunda såväl matchen som matchserien med 4-1 och blev därmed klara för semifinalspel.

I de två tidigare matcherna i Göteborg hade Malmö problem de första 20 minuterna, men den här gången höll de jämna steg med sina motståndare och vann många kamper längst med sargerna. Den första akten innehöll åtta skott på mål vardera för lagen, men det var gästerna som skapade de vassaste lägena. Frölundas målvakt Johan Mattsson fick kämpa ordentligt och stod bland annat på en riktigt svettig benparad när Fredrik Händemark kom fri. På andra sidan isen ville inte Oscar Alsenfelt vara sämre. Inga mål skulle därmed falla under den första perioden.

– Vi spelar rakare och enklare i egen zon och skapar flera anfall. Så det är en klart bättre insats än de tidigare matcherna i Göteborg, konstaterade Malmös Lars Bryggman.

Fyra mål i en raffinerande andraperiod

Den andra perioden skulle bli händelserik och redan efter 01:29 kom det första målet när Chay Genoway fick pucken och skickade pucken i krysset från en snäv vinkel. Frölunda fick energi efter ledningsmålet och bombarderade en storspelande Alsenfelt. Malmö skulle dock ta över och skapa några långa anfall. Det bar frukt efter nio minuters spel, när Carl Persson hittade yta i slottet och fick pucken efter en vunnen tekning. Hans skott innebar 1-1 i matchen och många trodde nog på en jämnare matchbild efter det. Men då kom hemmalagets svar direkt. Efter en tilltrasslad situation kolliderade två Malmöspelare, och när den tredje ramlade på spelarhögen kunde Brandon Gormley förvalta gratisläget. Gästerna fortsatte att komma i anfallsvågor, men Mattson var stundtals glimrande. Istället skulle Frölundaborg få jubla en tredje gång, när Genoway fick pucken på nytt och kunde avlossa ett snabbt dragskott för sitt andra mål. Frölunda gick därmed med periodvila med en tvåmålsledning.

– Bra period från oss, där vi dock släpper till för många chanser. Det är en jämn match, där det är viktigt att vi håller oss borta från utvisningsbåset, sa tvåmålsskytten till C More.

Mattsson lysande när Frölunda avancerade

Malmö hade kniven på strupen och gjorde vad de kunde för att förlänga sin säsong. I den tredje perioden vann de skotten med 17-6 och var riktigt tunga i den offensiva zonen, men Johan Mattson var en fantom i målet. Frölunda hade svårt att skapa chanser i en period med många avblåsningar, där Pathrik Westerholm åkte på en otäck skada efter att ha kolliderat med sargen med foten först. När spelet återupptogs satsade Malmö fortsatt allt framåt, men Mattson stod på huvudet och såg till att hemmalaget behöll sin ledning matchen ut. När Frölunda satte 4-1 i öppen bur, signerat Max Friberg, var Malmös säsong över. En jublande publik i Frölundaborg kunde därmed konstatera att Frölunda blev det andra laget efter Luleå som kvalificerade sig för semifinalerna, efter att ha besegrat Malmö med 4-1 i matcher.

– Det har varit mycket kamp i den här serien. Malmö är ett bra lag, men totalt sätt är vi lite rappare som lag och kommer till fler chanser, sade den nöjda kaptenen Joel Lundqvist till C More efter matchen.