Luleå har mästarna i brygga

26 mars 2019 21:40
Luleås Isac Lundeström jublar - norrbottningarna har Växjö i brygga
#LHFVLH

Högeffektivt Luleå fick svenska mästarna på fall igen. Två mål i den första perioden och ett i vardera period efter det skrev segersiffrorna till 4-0 mot Växjö.

Efter tre matcher på kort tid - en i grundserien och två i kvartsfinalserien - hade Växjö gjort sin läxa. De stod emot den, numer vanliga, anstormningen från hemmalaget och förde spelet inledningsvis. Men Luleå höll ofta Växjö utanför boxen och när gästerna bröt in stod Joel Lassinantti i vägen.

Drygt 16 minuter in i matchen skulle gästernas Linus Högberg lyfta pucken ur egen zon men den hamnade över plexiglaset och Högberg hamnade på botbänken. Bara 31 sekunder senare straffade Niklas Olausson gästerna när han sköt 1-0 lågt vid Viktor Andréns vänstra stolpe, på passning från Erik Gustafsson.

Med 22 sekunder kvar av perioden vände Luleå spelet. Erik Gustafsson öppnade möjligheten med en lång passning och Jesper Sellgren serverade Isac Lundeström som från vänsterkanten distinkt prickade in 2-0 över Andréns plockhandske i det bortre hörnet.

– Jag tycker att vi jobbar på bra. De skjuter men vi håller dem på utsidan och är väldigt effektiva i offensiv zon. De får skjuta hur mycket de vill utifrån, säger Joel Lassinantti till C More

Böljande mittperiod

– Det här var våra bästa 20 minuter - kanske i hela serien. Det gäller att fortsätta för om vi gör det kommer det att ge resultat, sa Sam Hallam till C More inför mittperioden.

Växjö inledde perioden med de första skotten men en utvisning på Brendan Shinnimin gav Luleå iniativet tillbaka. Erik Gustafsson drog därefter igång ett anfall och hittade Daniel Sondell på bortre stolpen men Viktor Andrén gjorde en bra parad. Andrén fick dock vittja nätet en sekund innan gästera blev fulltaliga när Isac Lundeström hittade Jesper Sellgren med en crosspassning rakt igenom slottet. Sellgren tryckte in pucken vid Andréns högra stolpe och 3-0 var ett faktum - även det med en assist från Erik Gustafsson. Därefter tog Växjö tillbaka taktpinnen men en ny Shinnimin-utvisning gav Luleå än en gång initiativet. Andrén och hans försvar redde dock ut läget.

Det gjorde Andrén även något senare när han höll på att stå för en riktig tavla. Utanför sitt mål förlorade han pucken till en framrusande Luleåspelare. Pucken hamnade hos Jack Connolly som bara hade att lägga in fyran vid den bortre stolpen och nog trodde många i Coop Norrbotten Arena att så också var fallet. Men Andrén hann tillbaka och stod för en magnifik räddning med plockhandsken.

– Jag tycker att det är lite roligt när det är grinigt. Jag är kanske inte den spelaren, men det är kul. Nu gäller det att ligga på och fortsätta i tredje, sa Isac Lundeström till C More i paus.

Stängd tredjeperiod

Gästerna hölls på fortsatt avstånd. De gånger Växjö kom in på mål stod Joel Lassinantti i vägen. Brendan Shinnimin och Dominik Bokk hotade från nära håll men skotten, 9-9, var en indikation på hur hemmalaget stängde matchen. Med ett par minuter kvar plockade gästerna ut Andrén och då kunde Carl Mattsson punktera tillställninngen definitivt med sitt 4-0-mål. För hemmalaget handlade sedan slutminuterna om att hjälpa Lassinantti till sin första slutspelsnolla i karriären - något som alltså lyckades.

– Jag tycker vi spelar jättebra i egen zon. Vi är nästan fläckfria. Grabbarna gör det fantastiskt framför mig. Nu gäller det att inte tumma på någonting, sa Joel Lassinantti dels om kvällens match och dels om det som komma skall.