Två snabba mål i tredje säkrade Färjestadsegern

24 mars 2019 17:35
Färjestadspelare jublar efter det tredje och sista målet för laget.
#HV71FBK

HV71 var lite kvickare i två perioder och skapade mängder av chanser. Men en storspelande målvakt och två mål inom loppet av 90 sekunder var tillräckligt för Färjestad, som vann med 3-1 och utjämnade matchserien till ett lika.

Inför en euforisk hemmapublik satte HV71 gasen i botten direkt. Deras fysiska och snabba spel ledde fram till flera chanser och redan efter fem minuter gav det resultat. Direkt efter en vunnen tekning kunde Mattias Tedenby cirkulera i den offensiva zonen och servera Andreas Thuresson, som drog på ett direktskott som hittade in till höger om Markus Svensson. Hemmalaget fortsatte sedan att trumma på och hade 9-1 i skott efter åtta minuters spel. Färjestad försökte etablera sitt egna anfallsspel, men saknade farten och trycktes ut mot sidorna av ett aggressivt hemmaförsvar. Gästerna spelade upp sig under de sista fem minuterna, men HV71 gick till pausvila med en rättvis ledning.

– Vi får energi av publiken och får långa anfall där vi kan vända och vrida. Vi tröttar ut dem och fortsätter vi så kommer de få svårt att orka med, löd Thuressons analys av inledningsakten.

Svensson storspelade för Färjestad

Gästerna startade piggare i mittenakten, men efter två minuter skruvade HV71 upp tempot rejält. Men hemmapubliken fick inte jubla i den här perioden. Detta på grund av Färjestadmålvakten Markus Svensson, som bland annat stod för en riktigt svettig dubbelräddning liggandes på isen. Istället kom en mindre logisk kvittering för bortalaget. Från sin backplats avlossade Jens Westin ett handledsskott, som mycket snyggt styrdes in av Jesper Olofsson. Smålänningarna fortsatte dock att ha initiativet i matchen och fick mängder av chanser i numerärt överläge, men Svensson var fortsatt omutbar. Det var därmed lika inför den sista perioden.

– Vi är bättre i den andra, men vi är för dåliga på att få ner puckarna. Vi chansar för mycket och tappar pucken, så att de kan spelvända, ansåg Färjestads Linus Johansson.

Två snabba Färjestadmål säkrade segern

Inledningen av den tredje perioden var chansfattig, men när HV71 drog på sig en utvisning kunde Färjestads offensiv värma upp ordentligt - och då small det. Efter flera vassa lägen kom ledningsmålet, när Daniel Viksten smög sig in i slottet och kunde stöta dit pucken bakom Gunnarsson. Men gästerna var inte klara där: mindre än en och en halv minut senare kom deras tredje mål, efter en fin prestation av Sebastian Erixson som tryckte sig in framför kassen och rakade in sin egen retur. Hemmalaget försökte sedan ta sig tillbaka in i matchen, men kom inte närmare än en ribbträff från Simon Önerud. När jakten behövde bli mer desperat saknades farten hos HV71, som inte kom till de riktigt vassa lägena som behövdes. Karlstadlaget kunde istället kontrollera spelet och hålla undan. Resultatet blev till slut 3-1 till Färjestad, som därmed kvitterade matchserien till 1-1.

– Vi gör en bra match. Det är två bra lag där ute, där HV71 kommer ut starkt efter den första. Vi jobbar oss in mer i matchen och har bra tålamod matchen igenom. Men vi har lite mer krut i oss, konstaterade den storspelande Svensson till C More.